Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare la Poiana Micului

Ziua de 29 iulie 2017 a fost o zi specială pentru întreaga comunitate poloneză din Bucovina, dar mai ales pentru polonezii din Poiana Micului. Uniunea Polonezilor din România împreună cu Parohia Romano-Catolică din Poiana Micului au organizat o amplă manifestare cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la înființarea satului.

Poiana Micului este un sat din comuna Mănăstirea Humorului, unul dintre cele trei sate din Bucovina românească locuite de muntenii din Czadca. Conform ultimului recensământ general din 2011 numără 954 de locuitori de etnie polonă și română.

Din secolul XVI până la jumătatea secolului XX, muntenii polonezi au trasat un mare cerc migrator - cum scria cercetătorul istoriei lor, Marian Gotkiewicz. Călătoria lor, printre care și a locuitorilor din Poiana Micului, a început când iobagii fugari din Silezia și Małopolska au ajuns în împrejurimile din Czadca, iar apoi la confluența secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea au pornit "după pâine" în Bucovina austriacă, ajungând în anul 1803 la Cernăuți și împrejurimile acestuia. Unul dintre satele în care s-au stabilit atunci a fost Huta Veche. În anul 1842, 40 de familii muntene, tocmai din Huta Veche, au întemeiat împreună cu nemții proveniți din teritoriul ceh un sat nou, Poiana Micului. Din anul 1834 exista deja Solonețu Nou, întemeiat de muntenii din Hliboca, iar din anul 1835 Pleșa, întemeiată de muntenii din Caliceanca, Huta Veche și Tereblecea.

Ca an de întemeiere a satului se presupune a fi anul 1842, deoarece atunci a fost emisă decizia administrativă privind împărțirea pământurilor celor din Poiana cu indicarea părții germane și polone. Nemții au ocupat partea de sus, numind-o Buchenhain, iar polonezii partea de jos a satului. Deoarece atât polonezii, cât și vecinii lor nemți erau de religie romano-catolică, au construit împreună mai întâi o bisericuță din lemn nu foarte mare, în care Liturghia o oficiau misionarii din Gura Humorului. În anul 1876 la Poiana, și-a început serviciul pr. Józef Muszyński din Liov. După înființarea parohiei din Poiana, a devenit parohul ei. În anul 1887, din inițiativa următorului preot, Andrzej Zoles, locuitorii au început construcția noii biserici zidite. Finalizată în anul 1893, se afla în mijlocul satului în locul în care s-a unit partea polonă cu cea germană. Liturghiile erau oficiate atât în polonă, cât și în germană, predicile rostite alternativ, iar cântecele din timpul Liturghiei erau jumătate în polonă, apoi jumătate în germană. Părintele Zoles a fost paroh în Poiana între anii 1887 și 1907, iar apoi până în anul 1914 parohia a fost administrată de pr. Adolf Bazal. În timpul Primului Război Mondial, la Poiana Micului, s-a întors pentru scurt timp pr. Muszyński. În perioada interbelică la Poiana Micului au slujit pe rând: pr. Józef Grabicz, pr. Josef Bernhard Handl, pr. Henryk Wochowski (fiind concomitent paroh în Solonețu Nou), pr. Franciszek Wołoszczuk, pr. Filip Bibrzycki (paroh în Solonețu Nou), pr. Eugen Breabanu și pr. Kurt Bensch, care a fost paroh până în anul 1940, adică în momentul părăsirii satului de către nemți, care au plecat la apelul puterilor germane în Silezia și Żywiecczyznê.

În anii 1950 și 1960 paroh în Poiana Micului a fost pr. Iosif Tălmăcel, care în timpul celui de-al doilea serviciu pastoral a învățat să se înțeleagă cu muntenii din Poiana Micului. De asemenea, în localitate au slujit pr. Iosif Szurgot care venea din Gura Humorului, precum și preoți din Gura Humorului sau Solonețu Nou în perioada când satul aparținea de aceste parohii. Între anii 1989-2003 paroh în sat a fost pr. Cazimir Cotâlevici - foarte dedicat păstrării spiritului polonez în perioada comunistă în Bucovina. A fost înlocuit de preoți care au studiat în Polonia: Marius Bucevschi și Alfons Zelionca. Din 2006 până astăzi paroh este pr. Gabriel Bucur - care a prins rădăcini în comunitatea poloneză care acceptă și respectă tradițiile și limba ei. Din inițiativa lui a fost construită în partea de jos a satului o nouă biserică cu hramul "Sfântul Ioan Paul al II-lea", consacrată în anul 2011.

Manifestările legate de această mare sărbătoare au debutat la ora 10.30 cu un recital vocal-instrumental de muzică sacră în biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus", susținut de soprana Anca Cecilia Păuleț, acompaniată de ansamblul cameral Icarus (Teodor Casiean - vioara I, Robert Stratica - vioara II, Emilian Dănilă - viola, Andrei Papa - violoncel, Radu Amarinei - oboi); la orgă: Ioan Paul Păuleț. La ora 11.00 a început sfânta Liturghie concelebrată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, pr. Gabriel Bucur, paroh în Poiana Micului, precum și preoții Decanatului de Bucovina. După sfânta Liturghie pe platoul de lângă Casa Pelerinului din localitate, a avut loc un spectacol folcloric susținut de ansamblul gazdă "Mała Pojana", ansamblul "Pojana" din Piława Dolna, Polonia, ansamblul "Mikulanka" din Slovacia, ansamblul "Stanowianie" din Polonia, ansamblul "Sołonczanka" din Solonețu Nou și ansamblul "Mănăstirenii" din Mănăstirea Humorului. În deschiderea spectacolului folcloric au luat cuvântul: Victoria Longher - deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher - președintele Uniunii Polonezilor din România, Gheorghe Flutur - președintele Consiliului Județean Suceava, Constantin Moldovan primarul comunei Mânăstirea Humorului, Iosif Irișec - președintele Asociației "Dom Polski" Poiana Micului. La manifestări a participat și consulul Republicii Polone la București - Andrzej Kalinowski.

Redactia "Polonus"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie: Sărbătoare la Poiana Micului


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat