Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Doamna Noastră de Aparecida ("Nossa Senhora Aparecida"), "regina și principala patroana protectoare a Braziliei"

Brazilia, cu o suprafață de peste 8,5 milioane km pătrați și circa 210 milioane de locuitori, este a cincea țară ca mărime de pe glob și cea mai mare țară din America Latină care are numărul cel mai mare de catolici din lume (circa 150 de milioane). Romano-catolicismul a fost principala religie a țării încă de la începutul secolului al XVI-lea. A fost introdus în rândul populației native de către misionarii iezuiți și respectat, de asemenea, de primii coloniști portughezi.

Orașul Aparecida găzduiește catedrala "Our Lady of Aparecida", cel mai important loc de pelerinaj catolic din America Latină care primește anual aproximativ 8 milioane de pelerini (la fel ca și orașul Lourdes).

Catedrala la rândul ei găzduiește statuia "Our Lady of Aparecida", declarată protectoarea sfântă a Braziliei în anul 1927, de papa Pius al XI-lea. Papa Benedict al XVI-lea a ținut aici o predică în anul 2007.

Statuia Fecioarei, găsită în apele râului Paraiba, în octombrie 1717, este confecționată din argilă și măsoară doar 40 cm. Culoarea închisă se datorează expunerii timp de trei secole la fumul lumânărilor din altar.

Fecioara de Aparecida s-a arătat pescarilor Domingos Garcia, Filipe Pedroso și João Alves în octombrie 1717.

Datorita culorii sale , statuia este mai populară printre afro-brazilieni.

Timp de 15 ani de la apariția sa, statuia a rămas în grija familiei lui Filipe Pedroso, care a construit o capelă mică, unde să vină credincioșii s-o venereze. Cum această capelă s-a dovedit în curând neîncăpătoare, în anul 1737 preotul Guaratinguetá a construit pentru ea o capelă mai mare, pe Dealul Coqueiros, iar primii pelerini au sosit aici s-o venereze începând cu luna iulie 1745. Numărul credincioșilor a crescut într-un ritm impresionant, iar ca rezultat, în anul 1834 a început construcția vechii bazilici, iar în anul 1955 a început construcția noii bazilici, cea de astăzi. În anul 1904, la comemorarea a 50 de ani de la proclamarea Dogmei Neprihănitei Zămisliri, statuia "Our Lady of Aparecida" a fost încoronată și sfințită de către arhiepiscopul de Sao Paulo de atunci, ÎPS Lino Deodato Rodrigues, în prezența nunțiului apostolic. Au asistat la ceremonia de încoronare și sfințire un număr impresionant de credincioși, dar și oficialități de rang înalt, cum ar fi președintele de atunci al Braziliei, Rodrigues Alves. Aurul din care a fost confecționată coroana a fost donat de către prințesa Isabel, din familia imperială braziliană din acea vreme.

În anul 1930, Fecioara Maria, sub numele și titlul brazilian "Nossa Senhora Aparecida", a fost proclamată "regina și principala patroană protectoare a Braziliei", de către papa Pius al XI-lea.

Bazilica actuala, a cărei construcție a început în anul 1955, se numește "Bazilica Altarului Național al Nossa Senhora Aparecida", este opera arhitectului Benedito Calixto, proiectată în forma unei cruci grecești. Biserica are 173 m lungime, 168 m lățime, un turn de 100 m înălțime, nave de 40 m și un dom de 70 m înălțime și acoperă o suprafață de 18.000 metri pătrați. Poate găzdui 45.000 credincioși, iar parkingul de 272.000 metri pătrați poate găzdui 4.000 de autocare și 6.000 de autoturisme. Practic este cel mai mare templu dedicat Fecioarei și a doua bazilică de pe pământ, după bazilica "Sfântul Petru" de la Roma.

Papa Ioan Paul al II-lea, la 4 iulie 1980, când încă bazilica se afla în construcție, a declarat-o "basilica minor".

De atunci, cele două bazilici ale orașului Aparecida sunt cunoscute sub numele de "vechea bazilică" și "noua bazilică".

După terminarea construcției, Conferința Națională a Episcopilor Catolici din Brazilia a declarat "noua bazilică" drept sanctuar național. Ca sanctuar național dedicat protectoarei Braziliei, este cel mai important centru de pelerinaj din întreaga America Latină, atrăgând aproximativ 8 milioane de pelerini anual.

În anul 2007, papa Benedict al XVI-lea personal a decernat sanctuarului "Trandafirul de Aur", distincție care i-a mai fost acordată și în anul 1967, de către papa Paul al VI-lea, pentru a marca comemorarea a 250 de ani de la apariția Fecioarei la Aparecida. Încă din secolul al XIX-lea, Fecioara este celebrată la 12 octombrie, în fiecare an, dată care coincide cu data fondării Imperiului Braziliei, în anul 1822, și este considerată în Brazilia ca Ziua Copiilor și își are un loc de cinste în Calendarul Catolic Brazilian. Începând cu anul 1980, ziua Fecioarei Aparecida, la 12 octombrie, este declarată zi de sărbătoare națională.

În anul 2017, se împlinesc 300 de ani de la aparițiile Fecioarei de Aparecida. Cu această ocazie un grup de pelerini români conduși de pr. Alois Moraru va întreprinde un pelerinaj în Brazilia, care va avea ca obiectiv principal sanctuarul marian de la Aparecida.

Informații suplimentare se pot obține de pe site-ul www.pelerinaje-mariane.ro, la organizatorul pelerinajului, prof. Vicențiu Ciocan (tel. 0728/848498, e-mail: vicentiuciocan@yahoo.com) sau la pr. Alois Moraru (tel. 0233/781035, 0721/566577, e-mail: aloismoraru@gmail.com)

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat