Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea sfintei Maria Magdalena - 2017

Să-l lăudăm pe Dumnezeul nostru în sărbătoarea sfintei Maria Magdalena.

Găsindu-l pe Isus pe Isus din Nazaret, Maria Magdalena și-a găsit pacea inimii. Găsindu-l pe Isus Cristos mort și înviat, Maria Magdalena și-a găsit fericirea. Și noi ne putem găsi pacea inimii și fericirea găsindu-l pe Isus, care ne așteaptă ca să ni se descopere și să ne fericească. "Dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut; iată, au devenit noi" (2Cor 5,17)!

Pacea și fericirea ne sunt dăruite de Dumnezeu într-o Persoană, persoana lui Isus Cristos (cf. Fil 3,1. 8 ; 4,4 ). De aceea, ferice de cel care poate spune cu psalmistul: "Sufletul meu este însetat de tine; sufletul meu te urmează de aproape, Doamne" (Ps 63,2.8)! Sfânta Maria Magdalena a putut rosti sincer aceste cuvinte și a găsit "rețeta fericirii" în Isus. Orice creștin este mireasa lui Isus, iar Isus este mirele oricărui suflet (cf. Is 62,5; Ap 22,17).

Redau din Biblie, pași Mariei Magdalena spre pace și fericire, căci ei sunt și pașii noștri

Maria Magdalena l-a căutat pe Isus până ce l-a găsit

Despre sfânta Maria Magdalena Biblia spune că a trăit un chin groaznic fiind stăpânită de șapte demoni ce voiau să o ducă la pierzare (cf. Lc 8,2). Dar într-o zi s-a întâlnit cu cel în fața căruia tremură toți demonii (cf. Iac 2,19) și Isus a eliberat-o de apăsarea lor. A fost un punct crucial în viața ei! Până atunci avusese parte de experiențe groaznice, iar acum avea parte de eliberare și de un mântuitor atât de mare (cf. Evr 2,3)! De acum încolo Isus avea inima ei. Ea dorea să-i aparțină și să trăiască pentru el. "Spune-mi tu, pe care te iubește inima mea" (Ct 1,7). "Sunt rănită de iubire" (Ct 4,9). "Sufletul meu s-a topit după tine" (Ct 5,6). Și pe noi Cristos ne-a eliberat de păcat, de diavol, de lume și de moarte. Oare noi ne-am îndrăgostit de el ca Maria Magdalena și ca sfântul Paul care spunea: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). "Dacă nu iubește cineva pe Domnul nostru Isus Cristos, să fie anatema" (1Cor 16,22)!

Maria Magdalena l-a urmat pe Isus pretutindeni

Un cățel pe nume Fido, fusese aruncat într-o groapă. Un muncitor, întorcându-se seara de la lucru l-a scos și l-a adus acasă. Câinele s-a atașat total de salvatorul său. Dimineața îl însoțea până la stația de autobuz, seara îl aștepta la stația de autobuz. Dar s-a întâmplat că omul a murit într-un bombardament și nu s-a mai întors acasă. Era în 1943. Timp de 18 ani, până în 1958 când a murit, câinele în fiecare seară a mers la stația de autobuz, așteptându-și stăpânul.

Așa a fost și Maria Magdalena și momentul salvării ei de către Isus, l-a urmat pretutindeni (cf. Mc 15,41). Se culca cu Isus în gând, dormea cu Isus în gând, se trezea cu Isus în gând, umbla cu Isus în gând, trăia cu Isus în gând.

Când Isus a trecut prin cetățile și satele Galileei, el a fost urmat de o mare mulțimi de oameni. Aceștia doreau să fie vindecați și să vadă minuni sau alte lucruri extraordinare. Dar Maria Magdalena era atrasă de persoana lui Isus. Ea dorea să fie la el. Ea îl dorea pe el însuși. El îi umplea gândurile. Maria Magdalena l-a urmat pe Isus pentru a fi lângă el. Ceea ce simțea ea pentru el, o făcea să treacă peste toate împotrivirile. Ce ne împiedică oare pe noi să stăm lângă Isus? Să găsim mereu astfel de clipe! Lângă el se rezolvă toate problemele noastre!

Maria Magdalena l-a slujit pe Isus și pe ucenici cu tot ce era și cu tot ce avea

Biblia ne spune că Maria Magdalena împreună cu alte femei ajutate, l-au slujit pe Isus și pe ucenici cu tot ce aveau (cf. Mc 15,41; Lc 8,3). Dumnezeu care înregistrează toate faptele pe care le facem de dragul lui și le răsplătește din belșug (cf. 2Cor 5,10), a considerat că era important să se scrie despre slujirea, spre exemplul nostru (cf. Lc 8,3), la fel cum a considerat oportun să se scrie și despre văduva care a dăruit ultimii ei doi bănuți (cf. Lc 21,2). Noi cu ce îi slujim Domnului Isus care ne-a eliberat din toate sclaviile noastre? Oare punem tot ce suntem și tot ce avem în slujirea lui, în frații lui? Când ne vine greu să o facem să ne gândim măcar la răsplătirile Domnului (cf. 2Cor 5,10) și la paharul cu apă dat în numele lui (cf. Mt 10,42).

Maria Magdalena l-a urmat pe Isus până sub cruce.

Maria Magdalena l-a urmat pe Isus până sub cruce: "Lângă crucea lui Isus stăteau mama lui Isus și sora mamei lui, Maria a lui Cleopa, și Maria Magdalena" (In 19,25; cf. Mc 15,40-41; Lc 23,49). Nu stătea din curiozitate, ci din dragoste. Ea l-a privit pe Isus și inima ei a plâns când l-a văzut pe Domnul ei în chinuri și în mâinile călăilor cruzi. Lângă cruce, suferințele lui Cristos s-au imprimat adânc și pentru totdeauna în inima ei. Atunci a înțeles înălțimea, adâncimea, lățimea și lungimea dragostei sale pentru ea și pentru toți oamenii (cf. Ef 3,18). Să mergem și noi în Duhul la Golgota, pe care Isus ne-a lăsat-o în Euharistie, zicând: "Faceți aceasta spre amintirea mea" (Lc 22,19; 1Cor 11,24-25).

Maria Magdalena a voit să-i ungă trupul lui Isus, dar i-a cuprins picioarele lui Isus a înviat.

După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salome au cumpărat miresme ca să se ducă să ungă trupul lui Isus. În ziua dintâi a săptămânii, s-au dus la mormânt dis-de-dimineață, pe când răsărea soarele. Un înger le-a spus: îl căutați pe Isus din Nazaret care a fost răstignit: a înviat, nu este aici; iată locul unde l-au pus (cf. Mc 16,1-2.6). Chiar dacă Maria Magdalena nu l-a uns, i-a cuprins picioarele (cf. Mt 28,9). Pentru Maria Magdalena ca și pentru Maria din Betania (cf. In 12,3), Isus era totul. La fel și pentru noi, Isus să fie totul până când vom merge "acasă"!

Maria Magdalena l-a căutat cu stăruință chiar când îl credea mort, dar l-a găsit viu

Isus murise, iar Iosif din Arimateea și Nicodim au pus trupul său într-un mormânt. Maria s-a alăturat cortegiului de la cruce la mormânt și a văzut unde a fost pus trupul lui. Tot ceea ce poseda inima ei, era acum pus în mormântul peste care s-a rostogolit o piatră mare (cf. In 20,1-18). După ce a trecut sabatul, au cumpărat miresme și le-au pregătit (Mc 16,1; Lc 23,56). Dar înainte de a se culca, a mers a doua oară "ca să vadă mormântul" (Mt 28,1 ). Noaptea, Maria Magdalena nu a găsit odihnă. A doua zi, dis-de-dimineață, în prima zi a săptămânii, pe când era încă întuneric, a alergat din nou la mormânt (cf. In 20,1 ). Ce a văzut acolo? Piatra era luată, iar mormântul era gol! Între timp avusese loc marele eveniment al învierii, iar ea nu știa! Ea îl căuta pe Domnul ei! Și Domnul ei o căuta pe ea ca s-o ridice. "Femeie, de ce plângi?", ea a răspuns, "Pentru că l-au luat pe Domnul meu și nu știu unde l-au pus" (In 20,13 ). "M-am ridicat din pat și am înconjurat cetatea, pe străzi și în piețe l-am căutat pe cel pe care-l iubește sufletul meu. M-au găsit străjerii care înconjoară cetatea și i-am întrebat: «L-ați văzut pe cel pe care-l iubește sufletul meu»? Abia trecusem de ei și l-am găsit pe cel pe care-l iubește sufletul meu" (Ct 3,2-4).Isus a strigat-o pe nume, "Maria!" Ea a căzut la picioarele sale. "Spune-ne, Marie, ce-ai văzut pe cale? Am văzut mormântul lui Cristos cel viu și gloria Celui Înviat". În aceasta constă secretul unei vieți fericite și pentru noi cei de acum: căutarea, găsirea, iubirea și slujirea lui Isus: "Isus Cristos, pe care, fără să-l fi văzut, îl iubiți; și, crezând în el, deși acum nu-l vedeți, vă bucurați mult, cu bucurie de nespus și glorioasă" (cf. 1Pt 1,8).

Maria Magdalena l-a mărturisit pe Isus Cristos înviat până la moartea ei

Maria Magdalena i-a vorbit presupusului "grădinar" despre Domnul Isus cel lepădat și răstignit (cf. In 20,15). Maria a fost aceea care a dus fraților și surorilor vestea învierii, împlinind porunca dată ei și tuturor ucenicilor: "Mergi la frații mei și spune-le, mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru, și la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru" (cf. In 20,17). După o veche tradiție grecească, Maria Magdalena s-a dus să trăiască la Efes unde l-a predicat pe Isus, Domnul ei, până la moarte. În acest oraș își stabiliseră deja locuința și câmpul de misiune, apostolul Ioan și Maria, mama lui Isus. "Ferice de cei care îl caută și îl slujesc pe Domnul din toată inima" (Ps 119,2)!

Aceasta este Maria Magdalena cea smulsă din ghearele satanei și care a fost făcută sfântă și fericită în cer de Isus Cristos și cea pe care Biserica o comemorează anual la 22 iulie. Biserica în sărbătoarea ei ne spune tuturor: "Mergi și fă și tu la fel!" (cf. Lc 10,37).

La mulți ani tuturor celor care poartă numele binecuvântat al sfintei Maria Magdalena!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat