Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": "Săptămâna familiei"

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău a găzduit "Săptămâna familiei", eveniment dedicat familiei și iubirii, în perioada 31 iulie - 4 august, desăvârșit în ziua de 5 august, cu cea de-a cincea Întâlnire Diecezană a familiilor, care a avut ca temă: "Amoris laetitia, ABC-darul familiei".

Printre invitații de seamă s-au numărat: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Mons. Massimo Alemanno, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Brindisi, Italia, preoți și familii din întreaga dieceză.

Cum să prezentăm conținutul credinței noii generații? Aici intervine rolul Bisericii. Familiei trebuie să i se ofere orientare și susținere pentru a putea să-și creeze propriul drum, propriile aspirații, aceasta doar prin credință, alături de Dumnezeu și de cei apropiați. Iar aceasta se face prin iubire: iubire față de Dumnezeu, iubirea dintre soți, iubirea față de copii, părinți, frați, respectul pentru viață, pentru valoarea ei și pentru calitatea sa.

Trăim vremuri în care valorile morale sunt doar simple vorbe, în care familia este supusă multor încercări (greutăți materiale, gândirea liberă a multor semeni, desprinderea de casă și plecarea pe alte meleaguri, lipsa de comunicare, stresul), iar tinerii trebuie să înțeleagă că viața împreună nu e doar o conviețuire lină, plină de pace și înțelegere, ci un drum care înseamnă asumarea de responsabilități.

Credința joacă un rol major în găsirea echilibrului, a puterii de a se sprijini unul pe celălalt, de a se prețui și respecta reciproc.

Consider că acestea au constituit argumentele care l-au determinat pe pr. Felician Tiba să inițieze și să deruleze cea de-a cincea Întâlnire Diecezană a Familiilor.

În calitate de coordonator al proiectului, pr. Felician Tiba a dorit ca prin intermediul prelegerilor ținute seară de seară, timp de o săptămână, să accentueze importanța iubirii în cadrul familiei.

S-a vorbit mult despre realitățile și provocările familiei, despre rolul credinței în armonia din cadrul familiei, despre egalitatea dintre soți.

Un alt aspect punctat de pr. Felician Tiba a fost importanța pregătirii tinerilor logodnici pentru viața de familie prin credință, iubire și respect reciproc, a reliefat rolul răbdării și toleranței în familie, acesta fiind și îndemnul papei Francisc.

Rolul familiei celulă sau al familiei lărgite în educația și formarea tinerilor pentru credință și iubire față de Dumnezeu, față de oameni, a constituit nucleul acestui eveniment.

Toate aceste aspecte sunt prezentate pe larg în documentul Amoris laetitia - Bucuria iubirii (19 martie 2016), al papei Francisc.

Acest document scoate în evidență nu idealul de familie, ci realitatea sa bogată și complexă, facilitând înțelegerea normelor, generând noi interpretări ale acestora, dar mai ales accentuând rolul soților în crearea unei familii trainice, adevărate.

La Bacău, în Parohia "Fericitul Ieremia", pe parcursul unei săptămâni, am avut bucuria și șansa de a ne împărtăși din toate acestea și pentru toate, mulțumim!

Alina-Tereza Vornicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie - 4 august: Bacău "Fericitul Ieremia": "Săptămâna familiei"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat