Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Șantier de fraternitate

În perioada 23-31 iulie 2017, la Roman, un grup de aproximativ 120 de adolescenți (gen3) și însoțitorii lor care fac parte din Mișcarea Focolarelor, au participat împreună la un program social și recreativ intitulat Șantier "Hombre-Mundo" (Om-Lume). Tinerii proveniți din Irlanda, Marea Britanie și România au pus în comun mintea, inima și mâinile pentru a construi o lume de pace și fraternitate, o lume mai unită.

Pornind de la gândirea Chiarei Lubich, fondatoarea "Operei Mariei, Mișcarea Focolarelor", anul acesta, în lume s-au construit peste 40 astfel de șantiere la care au luat parte 7.000 de adolescenți: "Dacă vrei să cucerești un oraș la iubirea lui Dumnezeu... «Ia-ți niște prieteni care împărtășesc sentimentele tale, unește-te cu ei în numele lui Cristos și cere-le lor să ofere fiecare lucru lui Dumnezeu. Apoi stabilește cu ei un pact: promiteți-vă iubire continuă și constantă, așa încât Cuceritorul lumii să fie mereu în mijlocul vostru și să vă fie conducător [...] Interesați-vă apoi de cei aflați în mai mare mizerie, de cerșetori, de abandonați, de orfani, de cei închiși...»".

Pentru toți a fost o experiență marcantă. Făcând curățenie în unele gospodării, am văzut condițiile în care trăiesc sute de familii de romi. Cartierul Olimpic așa cum este numit, aflat la periferia orașului este alcătuit de fapt din câteva grajduri pentru animale devenite ulterior locuințe pentru oameni; oameni care cer disperați un pic de respect, un pic de mâncare, și un mic zâmbet. La Centrul Romanița am simțit dragostea de care au parte copii născuți cu malformații și care nu au simțit niciodată căldura unui cămin părintesc. La Casa Bunicilor am ascultat povești de viață și am șters lacrimile unor bătrâni singuri care așteaptă nespus de mult să împărtășească cuiva bucuriile și greutățile lor. La Fundația Iubire și Speranță ne-am jucat cu copii romi, foarte talentați de altfel, care desprinzându-se de atmosfera apăsătoare din familie, găseau aici un răgaz de bucurie, dar și un sprijin, un sfat. La Fundația Pacea am cunoscut oameni care împărtășesc capacitățile, valorile lor unor persoane respinse de societate; ne-am distrat cu copii romi prin jocuri, dar am și grădinărit. Aici am învățat că planeta noastră are suficiente resurse pentru un trai decent, doar că mai este încă nevoie de oameni care să le împartă, să dăruiască și mai ales să de dăruiască cu adevărat. Printre alte activități pe care le-am desfășurat au fost: colectarea deșeurilor din Parcul Roman, zugrăvirea unei săli de clasă de la Colegiul Tehnic "Danubiana".

Am avut și ateliere de lucru. Poate cel mai interesant era cel de bucătărie românească coordonat de profesori de la Colegiul Tehnic "Danubiana". Împreună cu tinerii din străinătate am învățat să facem sarmale și "japoneze" - împletitură specific ardelenească de pâine de care s-au bucurat cu toții apoi.

Pentru a vedea frumusețile Moldovei s-a organizat o excursie la Lacul Roșu, Cheile Bicazului și Lacul Bicaz, pe malul căruia am participat la o Liturghie chiar minunată. Am vizitat apoi Mănăstirea ortodoxă Bistrița, plină de istorie. Tinerii români, englezi și irlandezi au pregătit două spectacole împreună, unul pentru comunitatea din Pildești; al doilea pentru comunitatea din Roman, desfășurat în parcul orașului, la organizare luând parte și copii de la Fundația Iubire și Speranță, care au prezentat o suită de dansuri grecești.

Un alt moment frumos a fost cel în are, împreună cu alți prieteni ai Mișcării Focolarelor din zona Moldovei ne-am deplasat la pădurea de la Vulpășești (lângă Sagna) unde au continuat discuțiile în grupuri după meditația de dimineață, Sfânta Liturghie și grătarul mult așteptat de cei mici și de cei mari. Ne-am jucat cu mingea, am dansat, unii au purtat costumul popular. A fost o bucurie să descoperi cum un copil de 4 ani se joacă laolaltă cu cei care în viața cotidiană activează ca liceeni, studenți, profesori universitari, asistenți medicali și sociali, sau chiar preoți.

Nu au lipsit meditațiile și mărturiile puternice ale celor prezenți, favorizate de atmosfera de unitate, armonie creată între cei prezenți. Experiențele lor ne-au trezit în inimă spiritul de dăruire pe care l-am purtat când ne-am întors acasă. Am învățat cât de importat este să fii alături de un prieten dependent de droguri; cum este să accepți că visul tău de a fi în topul profesioniștilor de rugby din țară, după ce te-ai pregătit mai bine de zece ani, s-a spulberat din cauza unui accident la picior, dar acum te-ai hotărât să devii tu însuți antrenor pentru cei mai mici; sau micile gesturi pe care le-a oferit cineva frățiorului mai mic, descoperindu-l pe Isus în el; cum să te apropii de noii colegi pe care ceilalți îi resping. Toate acestea ne ajută să depășim provocările lumii actuale, să trăim iubirea curată și să aducem schimbarea pe care toți ne-o dorim.

Însă momentul poate cel mai puternic din aceste zile a fost de fapt în ultima zi. Un băiat din Marea Britanie a aflat că prietenul lui cel mai bun a murit după ce dispăruse de câteva zile; unii dintre noi îl cunoșteam. Ne-am pus în pielea lui, ne-am gândit că puteam fi noi cei care pierdeau un prieten drag. Așa că seara ne-am adunat împreună, ne-am prins de mâini și ne-am rugat sfântul rozariu: catolici, ortodocși, anglicani și reformați. Pentru unii cea mai puternică rugăciune făcută vreodată. Așa am trăit noi unitatea.

Pentru buna desfășurate a acestui șantier de fraternitate au contribuit multe persoane, știute și neștiute de noi, dar știute de Dumnezeu! Fiecăruia în parte un mare mulțumesc!

Ioana Enășcuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-31 iulie: Roman: Șantier de fraternitate


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat