Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Columbia, un alt preot asasinat. Echilibre de pace mereu fragile

De Pablo Lombó

În seara zilei de 27 iulie 2017 a fost asasinat tânărul preot Diomer Eliver Chavarría Pérez la Puerto Valdivia, în parohia din Raudal, în departamentul Antioquía, Columbia. Celebra împlinirea vârstei de treizeci și unu de ani și cu siguranță aștepta cu emoție următoarea călătorie a Papei Francisc în țara sa. Însă bucuria din acele momente speciale a fost răpusă de violența care continuă să tulbure, în pofida tuturor eforturilor și tentativelor de a zăgăzui și depăși conflictele sângeroase și lungi din trecut. Monseniorul Jorge Alberto Ossa Soto, episcop al diecezei de Santa Rosa de Osos în care era încardinat părintele Chavarría Pérez, a difuzat un comunicat în care, anunțând tragicul eveniment, invocă convertirea asasinilor și reafirmă refuzarea oricărei forme de violență împotriva vieții și a demnității persoanelor.

Nu se cunosc încă nici detaliile nici motivul asasinării lui Chavarría Pérez, și pentru că accesul la zona - montană - din Puerto Valdivia - la circa 180 de kilometri de orașul Medellín și în care există câteva bande criminale și grupuri legate cu gherila Armatei de Eliberare Națională, ELN - nu a facilitat intervenția autorităților competente. Tânărul preot, hirotonit preot la 19 martie 2012 de monseniorul Ossa Soto, era așteptat de credincioși pentru liturghia de vineri dimineața, dar n-a mai venit; un grup de credincioși s-a dus să-l caute acasă la el, unde l-au găsit fără viață, asasinat cu mai multe gloanțe. Imediat s-a cerut intervenția poliției, dar primii care au sosit, cu elicopterul, au fost câteva elemente din armata columbiană, care au transportat cadavrul său la Medellín.

Această ucidere se adaugă la valul de agresiuni împotriva "oamenilor Bisericii" în țara sudamericană. Conform sitului de informație "Il Sismografo", în timpul anului 2017 (adică în ultimele șapte luni) și-au pierdut viața în manieră violentă 9 preoți, un catehet, o laică (voluntară poloneză) și paznicul unei biserici, un total de 12 lucrători pastorali asasinați.

Columbia pe care Papa Francisc se pregătește s-o viziteze, de la 6 la 11 septembrie, este și aceasta. Dacă pe de o parte este vorba de o țară care trăiește o nouă fază istorică după semnarea acordurilor de pace cu luptătorii de gherilă din FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) și care încearcă să încheie anii de violență politică și ideologică - șapte decenii în timpul cărora și-au pierdut viața peste 500 de persoane - Columbia trebuie să se mai confrunte cu consecințele acelei perioade istorice cunoscute ca "La Violencia" și cu interesele și operațiunile de destabilizare ale grupurilor, vechi și noi, de traficanți, care amenință siguranța (fenomen răspândit pe larg în toată America Latină, din Mexic până în Argentina). Și nu trebuie uitat că foarte des, în afară de populația civilă, suferă toate persoanele (activiști sociali, jurnaliști, misionari și călugări) angajate în denunțarea de abuzuri, violențe, crime ecleziologice și inegalități sociale.

Papa Francisc este informat constant despre situație și nu este o întâmplare că tocmai în timpul vizitei sale columbiene, pentru care se pregătește în această perioadă estivală, va prezida în ziua de 8 septembrie, în orașul Villavicencio, ceremonia de beatificare a doi martiri columbieni: episcopul de Arauca Jesús Emilio Jaramillo Monsalve și preotul Pietro Maria Ramírez Ramos, uciși amândoi din ură față de credință dar în epoci și contexte diferite. Primul în 1989 pe lângă Fortul, al doilea la 10 aprilie 1948 la Armero. Exact ca tânărul preot Diomer Eliver Chavarría Pérez. Cu acea ceremonie, Pontiful argentinian va încerca să exprime apropierea sa și să însoțească procesul fragil și delicat spre pacea pe care atât de mult o dorește poporul columbian.

(După Vatican Insider, 29 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat