Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scoutul catolic: o nouă aventură sublimă și înnobilată de formarea unor viitori lideri

În săptămâna 24-31 iulie 2017, cercetași din mai multe centre locale ale țării au participat la Campusul de formare metodologică pentru viitori lideri la temerari/exploratori.

Fie că au venit de pe malul Siretului, ca cei din Adjudeni, fie de mai departe, ca cei din Galați, Nicorești, Buzău și mai ales Mangalia, sau de aproape, ca cei din Pildești, Bălțați, Iași, Valea Lupului, sau de foarte aproape, cei din Nicolae Bălcescu, în număr de treizeci și unu de scoutiști, cu rucsacii în spate, și-au intersectat drumurile la gara din Valea Seacă. Intențiile și hotărârile și le-au exprimat în multe feluri, dar unic a fost gândul înălțat la Dumnezeu: de a trăi și a înțelege pe deplin cercetășia.

Parcurgând o distanță de 44 km, în cea mai mare parte pe jos, cercetașii au pornit mărșăluind din localitatea Nicolae Bălcescu cu multă voie bună. După mai multe opriri, unde și-au improvizat adăposturi și au fost instruiți și pregătiți, au ajuns la finalul campusului în Onești, cazați fiind la Casa Ecumenică; aici misiunile și formarea au devenit extrem de intense.

Aceste opt zile de aventură scout au inclus patru zile de campus mobil și trei zile de campus local, zile în care s-a creat un cadru privilegiat progresului personal prin motivații religioase și educative, informați metodologice și practică în grupuri și parohii, trăind cercetășia în multiplele ei aspecte și dimensiuni, călăuziți mereu de doi formatori și de doi tineri care au făcut inițierea pentru a deveni formatori. Partea administrativă a fost susținută de două persoane adulte ajutate de 2-3 copii.

Pentru că cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață și pentru un mod de a trăi, formatorii s-au străduit ca în această săptămâna să "țeasă" în mințile și sufletul participanților o cunoaștere esențială, o practică de inițiere și mai ales o iubire specială față de cercetășia care este bine să le atingă și să le cucerească definitiv inimile lor. Semel scout semper scout: se cuvine ca, după ce ai devenit cercetaș și mai ales lider, să fii mereu un adevărat cercetaș, fie că aparții sau nu unui centru local.

Cu multă credință în Dumnezeu, participanții, deși au avut vârste diferite, au devenit ca o familie, iar eforturile și exercițiile lor practice le-au exersat ca să fie cât mai bine pregătiți și să slujească la ramurile de temerari/exploratori. Într-o zi și o noapte, li s-a dat ocazia să se regăsească pe sine într-un hike de două zile, în care au trebuit să se descurce în ceea ce privește hrana, adăpostul peste noapte și traseul de la Stuful la Onești. Au avut la îndemână: o hartă, o meditație pentru a încuraja legătura lor cu Dumnezeu și sănătatea sufletului, încrederea și binecuvântarea lui Dumnezeu, minime resurse alimentare și, nu în ultimul rând, încrederea acordată de formatori. Absolvirea campului a fost conform depășirii unor probe prin care au dovedit cât de bine au înțeles cele învățate și cele exersate în campus.

Din nou, aspirația cercetașilor de a trăi "Adevărata fericire care constă în a-i face pe ceilalți fericiți", și-a atins scopul, întrucât participanții, cu lacrimi în ochi regretând că trebuie să se despartă, s-au îmbrățișat, alternând lacrimile cu zâmbete pline de căldura prieteniei ce le radia pe față. Au venit cu aprobarea celor din centrele lor locale, au pornit spre ele cu entuziasmul de a împărtăși celorlalți cele descoperite pentru a sluji, pentru a educa și a oferi din cele adunate prin activități de tot felul, dar desfășurate cu mai multă competență și elan sufletesc ca viitori lideri.

Delia Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-31 iulie: Scoutul catolic: o nouă aventură sublimă și înnobilată de formarea unor viitori lideri


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat