Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Iubirea se învață!

Sâmbătă, 29 iulie 2017, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, în în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a avut loc cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Bacău. Au fost prezente 18 perechi de tineri. Cursul asigură formarea umană a candidaților la sacramentul Căsătoriei, pe baza antropologiei creștine, inspirată din Sfânta Scriptură, Tradiție și Magisteriu.

Am decis să particip alături de logodnicul meu, nu pentru că eram convinsă că voi auzi mai mult decât știam și nici pentru că mă obliga oarecum părintele paroh, ci pur și simplu din curiozitate. Trezise această curiozitate o prietenă care la rândul ei participase și rămăsese impresionată de cum s-a pus problema în general.

Așadar, plini de curiozitate, am intrat în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și nu am mai ieșit până la finalul cursului. A fost un maraton de informații, de noutăți, de lucruri pe care aveam impresia că le știm, dar în realitate habar nu aveam de ele.

Am întâlnit o echipă de oameni pregătiți, curajoși și foarte convinși în ceea ce spuneau, iar asta ne-a făcut să uităm imediat că era cât pe ce să ne răzgândim să mai participăm.

Căsătoria, spunea pr. Felician Tiba, este spațiul în care Dumnezeu pune harurile sale: iubirea, viața, comuniunea, milostivirea. Iar omul, în cadrul aceluiași sacrament, este chemat să de-a examenul vieții, răspunsul său la harurile lui Dumnezeu. "Nu fugiți de greu, spunea părintele, el oricum vine, e prezent în viața noastră, nu trebuie să-l căutăm noi, ceea ce trebuie să facem noi e să ne căutăm unul pe celălalt, mai ales atunci, pentru că pentru astfel de momente Dumnezeu îi pune pe doi tineri, băiat și fată, unul lângă celălalt. Acel "și la bine, și la greu" din cadrul celebrării Căsătoriei, nu este o chestiune de diplomație, o formulă din ritual, ci este expresia unei realități, este experiența de veacuri a mii și mii de familii care au experimentat nevoia de a-și sta alături. Când soții se iubesc, iubirea lor îi schimbă nu doar pe ei, ci schimbă lumea întreagă".

Pe rând, doamna Eugenia Dămătăr, Maricica Mihăluțe și domnișoara Genoveva Burcă, ne-au introdus în tainele antropologice și psihologice ale căsătoriei, iar metodele naturale, cele acceptate și propuse de către Biserică pentru armonia dintre soți, au dat culoare cursului și ne-au întărit și mai mult în convingerea că Dumnezeu a fost cel care ne-a vrut unul pentru celălalt, unul alături de celălalt.

Pr. Isidor Dâscă, parohul și decanul de Bacău, gazda cursului, care avea în intenție să ofere tuturor câte o pizza pentru prânz, la rândul său ne-a încurajat și ne-a asigurat de salutul și binecuvântarea episcopilor noștri. "Să participați la astfel de cursuri, spunea părintele, pentru că Biserica nu vă învață niciodată ceva de rău. Ea, ca o mamă, învață doar de bine!"

La finalul cursului mi-a venit spontan un sentiment de părere de rău pentru toți tinerii, dar și pentru toate familiile deja constituite, care nu au avut șansa participării la un astfel de curs. Le-ar fi prins bine!

Mulțumiri părintelui Felician și echipei de la Oficiul pentru Pastorația Familiei pentru disponibilitate, curaj și dăruire.

Dumnezeu să binecuvânteze familiile noastre cu harul său!

Iustina Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie: Bacău: Iubirea se învață!


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat