Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Liturghie de mulțumire și rămas bun

Duminică, 30 iulie 2017, comunitatea catolică din Iugani a trăit un eveniment religios, deosebit, prilejuit de Liturghia de mulțumire și rămas bun a păstorilor ei sufletești. Preoți, persoane consacrate, autorități civile, locale, colaboratori, credincioși de aproape și de departe, i-au înconjurat cu prezența pe pr. paroh Marcel Blaj precum și pe pr. vicar Eusebiu Tulbure, pentru a celebra un dar, o bucurie, o mulțumire.

După ce în zilele anterioare au trăit emoția despărțirii de pr. Anton Dancă, fost paroh și pensionar generos al comunității timp de aproape 25 de ani, duminică, sătenii s-au adunat la o altă Liturghie de mulțumire și rămas bun. Era frumos să vezi cum în răcoarea dimineții cu mic cu mare, toți împreună, creștini grăbiți se îndreptau spre biserică, spre casa lui Dumnezeu și a Maicii sfinte.

Celebrarea liturgică a început cu intonarea cântecului Iată-mă, Doamne, vin la Tine... cânt de laudă să cânt tot mereu, urmat de cuvântul de salut al pr. dr. Fabian Doboș, delegat din partea Episcopiei de Iași, care, în sintonie cu cântecul, a invitat mulțimea adunată la rugăciune de laudă și mulțumire și pentru darul celor 14 ani de păstorire ai părintelui Marcel Blaj.

Lecturile citite cu atenție de către copii satului îmbrăcați în costume naționale, cântările corale special alese, decorul floral al bisericii, îți înălța gândul la Dumnezeu izvorul oricărui har și dar.

Evanghelia a fost proclamată de pr. Egidiu Condac, director al Centrului Caritas Iași, iar predica, ținută de către pr. dr. Fabian Doboș, a scos în evidență ideea comorii credinței ascunsă în inima fiecărui creștin, credință primită la Botez și hrănită de părinții și bunicii noștri cu prețul a mari sacrificii și chiar a martiriului. Cele afirmate au fost întărite de un exemplu personal legat de o carte din 1944, ascunsă și găsită în podul casei părinților săi, având fotografia regelui României și titlul Nimic fără Dumnezeu. Datorită jertfei înaintașilor noștri - sublinia părintele - ne bucurăm astăzi și de biserica vie din Iugani.

Hrăniți la masa Cuvântului și apoi la masa euharistică cu trupul și sângele lui Cristos, credincioșii au simțit bucuria prezenței Domnului continuată și prin cântecul instrumental al vioarei unui copil obișnuit cu sunetele ei, melodioase.

Momentul special al zilei a avut loc înainte de binecuvântarea finală prin manifestarea recunoștinței și prețuirii preoților noștri.

"Părintele Marcel este o comoară". Acesta a fost primul cuvânt rostit din inimă în numele comunității din Iugani, de domnul Petre Antăluț, primar al comunei Mircești, care a adresat cuvinte de mulțumire preoților amintiți pentru slujirea preoțească, rodnică, pe plaiuri iugănene.

Cuvinte de recunoștință manifestate au venit și din partea Fundației "Speranța Bolnavilor" (Barticești), prin medicul de familie activ la Dispensarul din Iugani, dr. Melinda Cârcu, care a sintetizat totul în cuvintele: "Ați fost omul care sfințește locul".

Pr. Egidiu Condac, ca reprezentant al Centrului Caritas Iași, pentru buna colaborarea în domeniul îngrijirii bătrânilor și bolnavilor la domiciliu, și-a exprimat mulțumirea oferind pr. Marcel un simbol, o diplomă de recunoștință.

Și copiii satului au avut un gând de mulțumire adresat în mod deosebit părintelui vicar, Eusebiu Tulbure, pentru privirea predilectă îndreptată spre ei (și spre tineri) cu mult zel și dăruire.

A intervenit și pr. dr. Fabian Doboș, relatând despre colaborarea armonioasă din Iași, perioadă în care se ocupa de pastorația tinerilor, iar pr. Marcel de cea a copiilor. Ulterior, ca profesor de istorie, pr. Eusebiu Tulbure avea să-i fie student la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Practic aveam în fața ochilor trei generații: un maestru actualmente paroh, un ucenic și un student. La final i-a înmânat pr. Marcel o Diplomă de onoare și crucea fericitului episcop martir, Anton Durcovici, cu binecuvântarea PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă, ca semn de prețuire pentru jertfa și munca pastorală desfășurată.

Au urmat apoi tinerii satului cu darul concret al comunității parohiale simbolizat de îmbrăcămintea preoțească și mariană, specifică patroanei comunității, sfânta Fecioară Maria, Regină. Unul însă a fost mai special. Un tablou cu fotografii ce oglindesc ceva din slujirea sa sacerdotală, în Iugani.

La acestea s-a adaugat și poezia originală și amplă cuprinsă la final.

Momentul special și emoționant al recunoștinței a fost încheiat de preoți.

Pr. Eusebiu Tulbure, după ce a mulțumit pr. paroh Marcel Blaj, pr. Anton Dancă, copiilor, tinerilor, întregii comunități, pentru dragostea și sprijinul oferit, a adăugat versetul biblic: "Acolo unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră".

Pr. Marcel nu a dorit să țină un discurs, dar a subliniat faptul că totul a fost posibil datorită spiritului de echipă dintre preot și comunitate. A mulțumit din inimă și ne-a salutat cu invitația revederii la Butea.

Știm cum însuflețit de entuziasmul și bucuria primei misiuni de paroh, pr. Marcel l-a slujit pe Dumnezeu și sufletele încredințate cu o atitudine de totală și dezinteresată dăruire de sine. Terminarea casei parohiale, reabilitarea dispensarului medical, construcția noii biserici, transformarea bisericii vechi într-o grotă închinată Maicii Domnului, ridicarea grădiniței de copii sub privirea sa, gardul împrejmuitor al cimitirului, construirea unui monument dedicat eroilor căzuți în războaiele mondiale, sunt inițiative frumoase întreprinse în folosul enoriașilor.

Pe lângă acestea chipul luminos, vorba bună, deschiderea și disponibilitatea arătată tuturor, au creat o relație de încredere, credincioșii găsind o mână întinsă în persoana pr. Marcel, chiar și pentru lucrurile materiale.

Buchete de flori, aplauze reciproce, cântarea tradițională La mulți ani au încheiat momentul special în care am celebrat un dar, o bucurie, o mulțumire, toți împreună, păstor și turmă, în prezența Domnului și a celei mai frumoase mame și regine, sfânta Fecioară Maria.

Ce poate fi mai frumos și aducător de fericire decât a mulțumi Domnului pentru darul preoției, pentru slujirea pastorală rodnică a preoților noștri, pentru bucuria mărturiei de credință oferită și primită în viețile noastre. Cu bucurie ne asumăm cuvintele psalmistului și exclamăm acum: "Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita nicicând de binefacerile sale".

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

La plecarea preoților

Azi, la sfânta Liturghie,
Toți cu drag ne-am adunat
Să aducem mulțumire
Domnului cel preaînalt,
Căci în urmă cu paisprezece ani
A privit blând spre Iugani
Și-a trimis la noi în sat
Paroh tânăr, plin de zel,
Pe părintele Marcel.
El, pe calea mântuirii,
Pe tot omul să-l conducă
Și pe-oițe rătăcite
La staul să le aducă.
 
Preacucernice Părinte Marcel,
La noi în sat când ați venit
Nimeni nu s-ar fi gândit
Cât erați de hotărât
Să munciți în acest sat
Ce v-a fost încredințat.
Ați venit și v-ați rugat
Dumnezeu v-a ajutat,
Maica sfântă v-a privit
Și din ceruri v-a zâmbit.
Ați fost mult încurajat
Și de credincioșii din sat,
Știm că nu v-a fost ușor
Căci seiful era gol,
Ban cu ban ați adunat
Casa Pensionarului ați renovat
Făcând dispensar în sat.
Parohia nou clădită
Nu putea fi locuită,
Vreo doi ani ați mai lucrat
Clădirea ați terminat.
 
Era mic și-nghesuit ,
Cimitirul l-ați mărit.
Din străini, când au venit
Surorile, cu drag le-ați primit,
Bucuros le-ați ajutat
Grădiniță au ridicat.
Însă, dragă Părinte Marcel
Erați paroh singurel
Și la orice sărbătoare,
Comunitatea fiind cam mare,
Chemați câte-un preot pensionar
Să stea în confesional
Și alți preoți tinerei,
La Liturghii ajutau și ei.
Dar Domnul nostru, Isus
A privit, din cer de sus,
Și-a trimis ca ajutor
Pe părintele Anton,
Care, nu din întâmplare,
Ajungând la pensionare,
A venit iar la Iugani
Unde-a fost paroh opt ani.
Însă atunci nu a putut
Să facă tot ce-ar fi vrut,
Dar acum a ajutat
Cu mult drag al nostru sat,
Moral și spiritual
Și cu bani din buzunar!
Și tot Sfinția sa, a gândit
Că sunteți cel mai potrivit,
Pentru munca depusă atâția ani
Să fiți cetățean de onoare
Al satului Iugani.
 
Cu mult drag ați organizat
Ziua tineretului la noi în sat,
Pentr-un așa eveniment, adică,
Biserica noastră era mică!
Însă locul potrivit
Pe stadion ați găsit,
Pe-acel loc improvizat
Mii de tineri s-au rugat și s-au distrat.
Dar trecând acest eveniment,
Și fiind mereu prezent
La altar, la rugăciune,
Unde venea multă lume
Era iarnă, era vară,
Stăteau multe persoane pe-afară,
Biserica fiind ne-ncăpătoare
Pentru comunitatea noastră mare.
V-ați gândit și v-ați rugat,
Dumnezeu v-a ajutat
Să construiți biserică nouă în sat
Și-ați fost foarte încântat
Când lucrarea ați demarat.
Terenul era cam mic...
La vecini ați mai cerșit
Și terenul l-ați mărit.
Ați găsit și-un arhitect
Să-ntocmească-acest proiect,
Iar în anul Domnului 2009, cu mare bucurie
A fost sfințită piatra de temelie.
Dar greul era abia la-nceput...
Părinte, ați fost tare și nu v-ați pierdut,
Credință în Domnul mereu ați avut
Și-n Maica lui Sfântă, ce v-a fost scut.
Bani nu erau, dar ajutat de Dumnezeu
Ați stat cu mâna întinsă mereu:
La credincioșii din Iugani,
La binefăcătorii germani,
Pe la noi, la Primărie,
La Iași, la Episcopie,
La preoții noștri din sat...
Chiar și anonimi au dat!
Multă lume s-a rugat,
Duhul Sfânt v-a ajutat
Dar, cel mai bine, Sfinția ta știe
Câte nopți ați avut insomnie
Având mereu datorie.
El, Dumnezeu, v-a dat acest dar
Să fiți cel mai bun gospodar!
 
Însă și pentru cele sfinte
Ați fost prezent mereu, Părinte:
Liturghii ați celebrat,
De păcat ne-ați dezlegat,
La sfânta masă neîncetat
Cu mult drag ne-ați invitat;
Mulți copii ați botezat,
Tinerii i-ați cununat,
Iar pe cei ce nu mai sunt acum
I-ați însoțit pe ultimul drum.
Și muncind cu drag mereu
Pentru noi și Dumnezeu,
A venit și ziua mult așteptată
Biserica a fost inaugurată
Cu mult fast și bucurie
În 2012, de Neprihănita Zămislire.
 
După ce biserica nouă a fost inaugurată,
Biserica veche a fost dărâmată,
Însă ne-a rămas ca amintire
Turnul și-această mică clădire,
Ce-n Grotă a fost transformată,
Reginei Preasfântului Rozariu închinată.
Iar în față, o mică grădină cu flori,
Unde ziua, seara sau în zori,
Sunteți cufundat în rugăciune
Aducând Domnului laudă și mulțumire.
În spate, bine ați gândit,
O mică capelă ați construit
Pentru cei ce trec la Domnul
Să le fie dulce somnul,
Să stea pentru puțin timp
Pân s-or duce la mormânt.
 
Când biserica fu terminată,
Sfintei Fecioare Maria Regină a fost încredințată
Numită, în urmă cu mulți ani,
Patroană iubită a satului Iugani.
În gustar, ziua douăzeci și doi,
Printr-o mare sărbătoare,
A fost sfințită biserica-n care
Se ține această celebrare.
Însă anii ce-au urmat,
Tot cu râvnă ați lucrat.
Ați avut, precum se știe,
Încă multă datorie,
Dar nu v-ați descurajat
De-alt proiect v-ați ocupat.
Cimitirul fiind tot mic,
În sfârșit, ați reușit,
Să extindeți spre Tețcani,
Cimitirul din Iugani.
 
Părinte, la noi, în acest sat,
În toți anii cât ați stat
Multe sărbători ați organizat!
De le-am pomeni pe toate,
Am putea scrie o carte.
Dintre toate-acum dorim,
Doar una să amintim:
Acum, vreo doi ani, sub soare,
La noi, mare sărbătoare!
Preasfințitul, la Iugani,
A numit noii vicari.
Preoți tineri, nou sfințiți
La noi bine-au fost primiți
Și-am primit și noi drept dar
Pe părintele Eusebiu, ca vicar.
Mărunțel și cam timid...
Normal! Ca la orice început,
Dar în timp s-a arătat
Preot cu multe haruri înzestrat,
Căci cu drag a împlinit
Misiunea ce-a primit,
Preot pe veci, ales de Dumnezeu,
Să fie în lumea asta mereu
Ce-a fost și Fiul Său.
La sfânta Liturghie
Este mereu prezent
Și cu multă pietate,
Adorând preasfântul sacrament.
Pe copii, pe tineret
I-a atras ca un magnet.
Când era nevoie, câte-o dată,
Lucra la roabă sau lopată
Ori cu parohu-mpreună,
Udau florile-n grădină.
În acest timp, de doi ani,
Am avut mereu prezenți
Cei trei preoți permanenți,
Uniți precum o familie-n care
Nu există dezbinare.
Ați muncit cu drag și spor
În al Domnului ogor,
Dar veni și ziua în care,
Precum Isus înainte de Înălțare
Nu a lăsat apostolii grămadă;
I-a trimis în lumea întreagă
Să predice neîncetat,
Cuvântul Domnului să fie semănat.
Tot așa, Preasfințitul, pe voi
Vă trimite de la noi
Să vestiți mereu cuvântul
Pe aproape-ntreg pământul.
Părintele Anton - la Bârnova lângă Iași;
După atâția ani de muncă
La o bine și meritată odihnă,
Dar Sfinția sa ne-a promis
Și din toată inima a zis:
Când Domnul la el îl va chema,
Nu știm când se va-ntâmpla,
Se va întoarce iar în sat
Unde-un sfert din viață-a stat.
Părintele Eusebiu - la Săbăoani,
Nu departe de Iugani,
Dar sperăm că într-o zi
Ca paroh va reveni.
Părintele Marcel va pleca
Trecând Siretul - la Butea.
De pe deal, de-acolo sus,
Va privi mereu spre-apus,
Unde va putea vedea
Această biserică - opera sa.
Părinte, sperăm că, peste ani,
Veți reveni din nou la Iugani,
Ca paroh sau pensionar
Slujind zilnic la altar
Cu mult drag și bucurie
În această parohie.
 
Dragi părinți, noi toți voim
Sincer să vă mulțumim
Pentru tot ce ați făcut
În anii care-au trecut.
Ne cerem acum iertare
Pentru clipele în care
Am greșit, n-am ascultat,
Uneori v-am supărat.
Ne rugăm lui Dumnezeu
Să vă ajute tot mereu
Și la bine și la greu,
Curaj! Munciți mereu cu spor
În al Domnului ogor!
E scurtă suferința,
Dar mare și din plin va fi,
În ceruri biruința!
Maica Sfântă, preacurată
Să vă fie-al vieții scut,
Să vă răsplătescă-n ceruri
Pentru binele făcut!
Duhul Sfânt să vă-ntărescă
Cu lumina sa cerească,
De dușmani să vă păzească,
De cel rău să vă ferescă!
Să vă fie-n viață faruri
Ale sale șapte daruri
Și îngerii, în felul lor,
Să vă cânte cu al nostru cor!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iulie: Iugani: Liturghie de mulțumire și rămas bun


 

lecturi: 98.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat