Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru sesiunea inaugurală a celei de-a 40-a Conferințe Generale a FAO (3 iulie 2017)

Domnule președinte,

Sunt bucuros să vă transmit salutul meu respectuos și cordial dumneavoastră, precum și fiecăruia dintre voi, reprezentanți ai statelor membre ale FAO, reuniți pentru a 40-a Conferință a organizației.

Extind salutul meu la directorul general al FAO și responsabililor celorlalte organisme internaționale prezente la această reuniune, chemată să dea răspunsuri precise la sectorul agricol și alimentar, de care depind așteptările a milioane de persoane.

1. Neputând de data aceasta să fiu printre voi, după o tradiție consolidată care dăinuie de la intrarea FAO la Roma, am cerut cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat, să ducă la voi cuvântul meu de stimulare și de sprijin, și să vă exprime toată stima mea și considerația mea pentru misiunea grea pe care trebuie s-o îndepliniți.

Sfântul Scaun urmărește cu multă atenție activitatea internațională și vrea să colaboreze la orientarea ei pentru a favoriza nu un progres simplu sau obiective teoretice de dezvoltare, ci o efectivă eliminare a foametei și a malnutriției. Toți suntem conștienți că nu este suficientă intenția de a asigura tuturor pâine cea de toate zilele, dar este necesar să recunoaștem că toți au dreptul la ea și trebuie deci să se folosească de ea. Dacă obiectivele continue propuse rămân încă îndepărtate, depinde mult de lipsa unei culturi a solidarității care nu reușește să se impună în activitățile internaționale, care rămân adesea legate numai de pragmatismul statisticilor sau de dorința unei eficiențe lipsite de ideea de împărtășire.

Angajarea fiecărei țări de a mări propriul nivel de nutriție, de a îmbunătăți activitatea agricolă și condițiile populațiilor rurale, se concretizează în a da impuls sectorului agricol, în creșterea producției și în activarea unei distribuiri eficace a alimentelor. Dar asta nu este îndeajuns. De fapt, aceste obiective cer să se ia în considerare în fiecare zi că dreptul fiecărei persoane de a fi eliberată de sărăcie și de foamete depinde de obligația întregii familii umane de a veni concret în ajutorul celor care sunt în nevoie.

Și atunci, când o țară nu este în măsură să dea răspunsuri adecvate pentru că nu permite asta gradul său de dezvoltare, este necesar ca FAO și celelalte instituții interguvernamentale să fie puse în măsură să intervină specific pentru a întreprinde o acțiune solidară adecvată. Pornind de la conștiința că bunurile încredințate nouă de Creator sunt pentru toți, este nevoie urgent ca solidaritatea să fie criteriul inspirator al oricărei forme de cooperare în relațiile internaționale.

2. O privire asupra situației lumii nu furnizează imagini încurajatoare. Totuși, nu putem rămâne numai preocupați și probabil resemnați. Acest moment de dificultate evidentă trebuie să ne facă și mai conștienți că foametea și malnutriția nu sunt numai fenomene naturale sau structurale din zone geografice determinate, ci sunt mai degrabă rezultanta unei condiții mai complexe de subdezvoltare, cauzate de inerția multora și de egoismul câtorva puțini. Războaiele, terorismul, mutările forțate de persoane care tot mai mult împiedică sau cel puțin condiționează puternic înseși activitățile de cooperare, nu sunt niște fatalități, ci mai degrabă rezultatul unor alegeri precise.

Este vorba despre un mecanism complex care lovește înainte de toate categoriile mai vulnerabile, nu numai excluse de la procesele productive, ci adesea constrânse să-și părăsească ținuturile lor în căutare de refugiu și speranță de viață. Așa cum sunt determinate și de decizii asumate în deplină libertate și conștiință datele referitoare la ajutoarele față de țările sărace, care apar tot mai reduse, în pofida apelurilor care se succed în fața situațiilor de criză tot mai distructive care se manifestă în diferite zone ale planetei.

Trebuie să conștientizăm că în aceste cazuri libertatea de alegere a fiecăruia trebuie conjugată cu solidaritatea față de toți, în raport cu nevoile, realizând în bună credință angajamentele asumate sau anunțate. În această privință, stimulat și de dorința de a încuraja guvernele, aș vrea să mă unesc cu o contribuție la programul FAO pentru a furniza semințe familiilor rurale care trăiesc în zone unde s-au acumulat efectele conflictelor și ale secetei. Acest gest se adaugă la munca pe care Biserica o duce înainte conform propriei vocații de a sta alături de săracii de pe pământ și de a însoți angajarea activă a tuturor în favoarea lor.

Această angajare ne este cerută astăzi de Agenda pentru dezvoltare 2030, când reafirmă conceptul de siguranță alimentară ca obiectiv care nu mai poate fi amânat. Dar numai un efort de solidaritate autentică va fi capabil să elimine numărul persoanelor malnutrite și lipsite de cele necesare pentru a trăi. Este o provocare foarte mare pentru FAO și pentru toate instituțiile din comunitatea internațională. O provocare în care și Biserica se simte angajată în prima linie.

De aceea doresc ca sesiunile acestei Conferințe să poată da un nou impuls activității organizației și să furnizeze acele instrumente dorite și așteptate de milioane de frați ai noștri care văd în acțiunea FAO nu numai un aport tehnic pentru a mări resursele și pentru a distribui roadele producției, ci și semnul concret, adesea unic, al unei fraternități care le permite să aibă încredere în viitor.

Binecuvântarea lui Dumnezeu atotputernicul, bogat în milostivire, să coboare asupra voastră și asupra lucrărilor voastre și să vă dea forța necesară pentru a contribui la un progres autentic al familiei umane.

Din Vatican, 3 iulie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat