Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Minune în suflet

De Vladimir Zelinskij,
paroh ortodox de Brescia

Un eveniment așteptat de mult timp. Deja în trecut se vorbise despre eventualitatea unei "vizite" a sfântului cel mai iubit de ortodocșii ruși. Însă când aceasta a devenit în sfârșit realitate, însemnătatea evlaviei populare a depășit toate așteptările. Cozile pentru a venera relicva sfântului Nicolae în catedrala "Cristos Mântuitorul" la Moscova au durat și zece ore. Cu acea ocazie, Biserica ortodoxă a pregătit și câteva instrucțiuni: "Pentru a nu pierde timp în zadar trebuie să avem cu noi Evanghelia, cartea de rugăciuni, acatistos către sfântul Nicolae... Așteptând la rând, faceți munca spirituală pentru sfântul care vă vede și vă aude, care se bucură de credința voastră. Rugați-vă și timpul va trece mai repede. Pentru persoanele care sunt în scaune cu rotile este deschisă o intrare specială. Dacă mergeți cu copiii, gândiți-vă și modul în care să le ocupați timpul. Explicați-le lor sensul a tot ceea ce se întâmplă". O mică lecție de cateheză, așadar.

Dar ce motiv a determinat peste două milioane și jumătate de pelerini - unii veniți de foarte departe - la Moscova și apoi la Sankt Petersburg să jertfească o zi întreagă pentru a putea atinge cu buzele lor racla cu relicvele unui episcop care a trăit în Bizanț în urmă cu șaptesprezece secole? Desigur, în acea mulțime de evlavioși nu aveau toți, ca să spunem așa "curriculum" de practicanți. Însă în toate religiile există o masă ascunsă de credincioși care cred "în felul lor", și nu exprimă în mod normal în exterior sentimentul lor religios care, însă, se trezește în momente speciale, în care simt o chemare deosebită de la Domnul. Întâlnirea cu sfântul Nicolae a fost tocmai răspunsul la o chemare pe care orice credincios pierdut în acea mulțime a simțit-o în mod personal.

De ce? Înainte de toate Rusia are o tradiție foarte veche referitoare la venerarea sfântului din Bari care, între toți ceilalți aleși ai lui Dumnezeu, este ca regele, al cărui rang în evlavia populară vine imediat după cel al Născătoarei lui Dumnezeu. În calendarul ortodox fiecare zi are semnificația sa: lunea este dedicată îngerilor, marțea lui Ioan Botezătorul, miercurea este ziua trădării lui Iuda, joia este ziua apostolilor și a sfântului Nicolae, apoi vinerea este amintirea răstignirii, sâmbăta este ziua tăcerii și a Născătoarei lui Dumnezeu. Nu se știe câte biserici rusești sunt închinate numelui sfântului Nicolae (câteva sunt și în Italia) și nu există templu ortodox în Rusia care să nu aibă o imagine a sa. Adesea, după celebrări lungi, poporul dintr-o dată începe să cânte în fața icoanei sale. "Regulă de credință, imagine de blândețe, maestru al renunțării: așa te-a arătat turmei tale adevărul faptelor. Pentru aceasta, cu umilință, ai dobândit ceea ce este înalt, cu sărăcia, bogăția, o, părinte și pontif Nicolae. Mijlocește la Cristos Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre".

Și totuși imaginile, rugăciunile, devoțiunile, acatistele nu se nasc din nimic sau numai dintr-un frumos basm povestit odinioară copiilor, ci din experiența reală a persoanelor care au avut o întâlnire binefăcătoare cu Nicolae taumaturg.

Printre sfinții care fac minuni (salvarea pe mare, ajutorul neașteptat, vindecarea, avertismentul puternic, și așa mai departe), sfântul Nicolae este considerat cel mai eficace, cel mai activ. Un nor de evenimente supranaturale învăluie numele sfântului și atmosfera generală în timpul "vizitei" sale în Rusia era caracterizată tocmai de speranța și de așteptarea ajutorului său.

Dar să încercăm să derulăm banda timpului și să revedem îndeaproape câteva fețe din acea mulțime de pelerini.

Până la catedrala moscovită mai rămân încă peste doi kilometri. Unii se roagă, alții cântă, alții citesc canonul către sfântul Nicolae. Treptat ce ținta se apropie, crește fervoarea. "Este frumos pentru suflet a fi aici", spune unul. Și o femeie de șaizeci de ani afirmă: "El este sfântul meu. Într-o zi, în timp ce strângeam cartofii în grădina mea am găsit o icoană veche. Nu știu din ce secol era. Oricum, după acea Domnul mi-a dat doi copii, născuți în ani diferiți, dar chiar în ziua sărbătorii sale", 19 decembrie. Alături de ea un bărbat venit după o călătorie foarte lungă: "Am o venerație specială față de sfântul Nicolae. Tatăl meu a avut un ictus foarte grav și sora mea a cerut mijlocirea sfântului pentru vindecarea lui. Și așa s-a întâmplat: tatăl meu s-a vindecat foarte repede și chiar dacă înainte era mai puțin credincios, a mers el însuși în biserică pentru a duce o mare lumânare în fața imaginii sfântului. Și eu am venit de departe pentru a-i mulțumi". Îi face ecou o femeie: "Domnul ne-a trimis pe acest taumaturg". Care adaugă după aceea: "Poporul rus este strivit de taxe, de prețuri, de sărăcie. Nepotul meu după ce a absolvit universitatea nu reușește să găsească niciun loc de muncă. Dar nu mă aștept nimic de la oameni, numai Nicolae ne poate ajuta".

Într-una din zilele rămânerii relicvelor la Moscova, orașul a fost lovit de o ploaie torențială și poliția a încercat să-i convingă pe oameni să se întoarcă acasă. Dar cum să abandonezi locul propriu după trei, patru, cinci ore de stat la coadă? Aproape nimeni n-a plecat.

Speranțe, rugăciuni, așteptări. Minuni obținute, minuni așteptate. În aceste ultime două luni Rusia a asistat la o adevărată întâlnire dintre sfânt și poporul său, o adevărată minune în sufletul atâtor persoane.

(După L'Osservatore Romano, 30 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat