Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecumenismul martirilor

Cardinalul Koch pentru întoarcerea la Bari a relicvei sfântului Nicolae

"Sfântul Nicolae face parte din ceata mare de creștini persecutați, care cuprinde și" mulți credincioși din epoca de astăzi. "Astăzi toate Bisericile au mărturisitorii lor și martirii lor. Creștinii nu sunt persecutați pentru că aparțin unei confesiuni specifice, ci pentru că sunt creștini". A relansat tema din păcate mereu actuală a "ecumenismului mărturisitorilor și martirilor" cardinalul Kurt Koch, prezidând la Bari celebrarea vesperelor pentru întoarcerea din Rusia a relicvei sfântului.

În după-amiaza zilei de vineri 28 iulie, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a "readus" în reședința din Puglia a fragmentului din coasta stângă a sfântului Nicolae, după ce aceasta timp de șaizeci și opt de zile a fost expusă venerației credincioșilor ruși la Moscova și Sankt Petersburg. Împreună cu arhiepiscopul de Bari-Bitonto, monseniorul Francesco Cacucci, cardinalul s-a întors din Federația Rusă cu venerata relicvă pentru a o depune din nou în mormântul din bazilica închinată sfântului episcop de Myra.

La omilie cardinalul Koch a scos în evidență că "ecumenismul mărturisitorilor și martirilor, oricât ar fi de tragic, comportă și o mare promisiune: mărturia atât de multor mărturisitori și martiri din timpul nostru se va revela într-o zi sămânță a unității ecumenice depline a Trupului lui Cristos". De fapt, a clarificat el, "în timp ce noi creștinii și noi Bisericile de pe acest pământ trăim o comuniune încă imperfectă, mărturisitorii și martirii în gloria cerească sunt deja într-o comuniune deplină și perfectă". Și în acest mod, a adăugat el, "ei nu numai că însoțesc și susțin cu mijlocirea lor eforturile noastre ecumenice menite să realizeze reconcilierea mai ales între creștini și între Bisericile din Orient și din Occident, ci ajută și la creșterea în credința în Isus Cristos și la găsirea unei bucurii reînnoite în mărturisirea" acestei credințe. Și pentru că, a avertizat el, numai dacă "îl punem pe Cristos în centrul vieții creștine și al comunității ecleziale, demonstrăm că suntem prieteni credibili ai sfântului Nicolae și că suntem pe drumul corect spre unitate în trupul lui Cristos".

Precedent, comentând lectura liturgică aleasă pentru sărbătoarea transportării relicvei (Fil 1,21), președintele dicasterului a elogiat angajarea sfântului episcop "în timpul conciliului din Niceea împotriva ereziei arianismului". O erezie care, a constatat el, "nu aparține numai trecutului, ci a redevenit actuală". De fapt, deși "multe persoane și chiar mulți creștini" sunt "profund atinși de dimensiunea umană a lui Isus din Nazaret", totuși "le este greu să accepte mărturisirea de credință conform căreia" el "este Fiul unicul născut al lui Dumnezeu", deci "credința cristologică a Bisericii". Până acolo încât, a avertizat el, "chiar și în interiorul Bisericii se vede adesea în Isus pur și simplu un om, desigur excepțional și extrem de bun, dar nu se mai reușește să se distingă fața Fiului lui Dumnezeu". Și totuși chiar în "această mărturisire de credință în Isus Cristos se află sau cade credința creștină. De fapt, dacă Isus ar fi fost pur și simplu un om, atunci el ar fi izolat în mod ireversibil în trecut și numai amintirea noastră îndepărtată ar putea să-l readucă, în manieră mai mult sau mai puțin clară, în prezent. Însă, dacă ar fi așa, Isus n-ar fi acea lumină care, în noaptea existenței, ajunge la noi și vine să ne viziteze, nu numai pentru a împărtăși" acel întuneric cu oamenii, ci pentru a face să strălucească în el "lumina sa, punând capăt nopții". Prin urmare "numai dacă este adevărată credința noastră în Dumnezeu făcut om și în Isus Cristos ca om adevărat și Dumnezeu adevărat și, așadar, ca acela care ne permite să luăm parte la prezentul lui Dumnezeu care cuprinde toate timpurile, Isus Cristos poate să fie și astăzi - și nu numai ieri - adevăratul nostru contemporan și lumina vieții noastre".

În sfârșit, cardinalul Koch s-a oprit asupra temei ecumenismului sfinților. "Nicolae - a amintit el - a trăit în timpul creștinătății nedespărțite și de aceea mijlocirea sa și ajutorul său sunt deosebit de importante pentru recompunerea unității Bisericii din Orient și din Occident". Faptul că relicva a fost dusă la Moscova și la Sankt Petersburg este pentru cardinal "rod al unui eveniment ecumenic: întâlnirea istorică la Havana la 12 februarie 2016 dintre Papa Francisc și patriarhul Kiril". În afară de asta, a continuat el, "transportarea relicvei a fost o oportunitate deosebit de rodnică pentru a ancora în credința poporului lui Dumnezeu căutarea ecumenică a reconcilierii Bisericii din Orient și din Occident". Desigur, a constatat el, "este extrem de pozitiv că șefii diferitelor Biserici se întâlnesc și caută căi de conciliere ecumenică. Însă unitatea poate fi dobândită numai dacă întregul popor al lui Dumnezeu contribuie la asta". Și în acest context, a concluzionat el, venerarea relicvei din partea credincioșilor ortodocși ruși "a fost o slujire ecumenică semnificativă și foarte frumoasă pentru această cauză".

(După L'Osservatore Romano, 30 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat