Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio, micuțule Charlie, ambasador al vieții

De Giuseppe Adornò

Vestea despre moartea micuțului Charlie Gard, încă înainte de a împlini primul an, lasă un mare gol și multe întrebări datorită implicațiilor morale, juridice și politice pe care le-a provocat.

Evenimentul care a asumat dimensiuni internaționale și a implicat Vaticanul și Statele Unite a lăsat în opinia publică atâtea perplexități. În timp ce atâția dintre noi am dus înainte o bătălie pentru viață, solicitând structurile sanitare să intervină pentru a veni în întâmpinarea exigențelor speciale ale micuțului, afectat de o boală genetică rară, o formă de sindrom de deprimare a ADN-ului mitocondrial, o patologie extrem de rară care lovește celulele cauzând o progresivă slăbire a mușchilor și a organelor vitale, cu respective daune cerebrale pentru care deocamdată încă nu există tratamente.

Curtea de la Strasbourg a judecat, în majoritate, că jurisdicțiile britanice putea considera în mod legitim că n-ar fi în interesul copilului să continue să trăiască cu respirație artificială, nici să primească un tratament experimental. Conform judecătorilor britanici, aceste îngrijiri nu i-ar fi procurat niciun avantaj și copilul ar fi suferit mult mai mult.

Acum evenimentul apare încheiat, însă golul rămâne și nu numai în inima părinților care au făcut totul pentru a asigura micuțului lor speranța și posibilitatea de a încerca imposibilul.

Curtea s-a ascuns încă o dată în spatele constatării lipsei în Europa a consensului în materie de sfârșit al vieții sau de eutanasie, pentru a acorda Regatului Unit o marjă largă de apreciere cu privire la ocrotirea vieții persoanelor bolnave, și la nimic n-au folosit cuvintele Papei și efortul lui Trump în a acorda cetățenie americană micuțului Charlie.

Acum, așa cum au declarat părinții îndurerați "Charlie a murit știind că a fost iubit de mii de persoane".

Connie și Chris Gard vor folosi banii pe care i-au adunat pentru ca să se facă mai multă cercetare asupra acestor boli, așa încât într-o zi alți copii cu daune de deplețiune mitocondrială să poată trăi un pic mai îndelung și poate chiar să se vindece.

Iată darul lui Charlie, mică sămânță care moare în pământul rece și întunecat și dă naștere la noi speranțe și noi perspective în folosul celui care suferă.

Așa cum a spus papa Francisc "viața se apără mereu și atunci când este rănită de boală". Nu există o viață care să nu fie demnă de a fi trăită. Iată răspunsul dat "culturii rebutului" care impregnează societatea de astăzi, închisă în singurătatea egoistă a intereselor personale, fără a ști să privească în jur multele mâini care se întinde cu cerere clară de ajutor și de primire.

Miracolul vieții trasează pe cer un curcubeu senin și devine avertisment constant pe pământ și în numele micuțului Charlie se vor demara studii și cercetări științifice capabile să mențină viu până la sfârșit darul vieții, care nu se măsoară cu forța nici cu sănătatea; demnitatea omului nu depinde de capacitățile sale.

Curajoșii părinți și medicii au încercat să înțeleagă care era cauza acelui rău întunecat care împiedica să trăiască și ce terapii era posibil să se pună în practică. Și ei sunt icoana unei umanități care nu capitulează și în fiecare zi duce o bătălie dură.

Un nou înger din cer ocrotește cu aripile sale umanitatea fragilă amintind de copiii care nu pot să vină pe lume; de cei care s-au născut dar sunt folosiți ca "lucruri" de oameni fără scrupule; de micii pacienți, care se nasc și mărturisesc că "Dumnezeu încă nu s-a săturat de om".

Charlie, înger mic, ca "ambasador al vieții" ne procură aripile pentru a învăța să zburăm și să măsurăm faptele vieții cu acea privire încărcată de speranță pe care o au sfinții.

O nouă strălucește pe cer și aduce mângâierea luminii în noaptea întunecoasă și tristă a "acestui atom opac al răului".

(După Zenit, 28 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat