Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (30 iulie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Discursul parabolic al lui Isus, care grupează șapte parabole în capitolul al treisprezecelea al Evangheliei lui Matei, se încheie cu cele trei asemănări de astăzi: comoara ascunsă (v. 44), mărgăritarul prețios (v. 45-46) și năvodul de pescuit (v. 47-48). Mă opresc asupra primelor două care subliniază decizia protagoniștilor de a vinde orice lucru pentru a obține ceea ce au descoperit. În primul caz este vorba despre un agricultor care întâmplător dă peste o comoară ascunsă în terenul unde lucra. Nefiind în proprietatea sa acel teren, trebuie să-l cumpere dacă vrea să intre în posesia comorii: deci decide să pună la bătaie toate averile sale pentru a nu pierde acea ocazie cu adevărat excepțională. În al doilea caz găsim un negustor de mărgăritare prețioase; el, ca expert cunoscător, a găsit un mărgăritar de mare valoare. Și el decide să parieze totul pe acel mărgăritar, până acolo încât să le vândă pe toate celelalte.

Aceste asemănări scot în evidență două caracteristici referitoare la posesia Împărăției lui Dumnezeu: căutarea și jertfa. Este adevărat că Împărăția lui Dumnezeu este oferită tuturor - este un dar, este un cadou, este har - dar nu este pusă la dispoziție pe un platou de argint, cere un dinamism: este vorba de a căuta, a merge, a acționa. Atitudinea căutării este condiția esențială pentru a găsi; trebuie ca inima să ardă de dorințe de a obține binele prețios, adică Împărăția lui Dumnezeu care se face prezentă în persoana lui Isus. El este comoara ascunsă, El este mărgăritarul de mare valoare. El este descoperirea fundamentală, care poate da o cotitură decisivă vieții noastre, umplând-o de semnificație.

În fața descoperirii neașteptate, atât agricultorul cât și negustorul își dau seama că au în fața lor o ocazie unică ce nu trebuie scăpată, de aceea vând tot ceea ce posedă. Evaluarea valorii inestimabile a comorii duce la o decizie care implică și jertfă, dezlipiri și renunțări. Când comoara și mărgăritarul au fost descoperite, adică atunci când l-am găsit pe Domnul, trebuie să nu lăsăm sterilă această descoperire, ci să jertfim pentru ea orice alt lucru. Nu este vorba de a disprețui restul, ci de a-l subordona lui Isus, punându-l pe El pe primul loc. Harul pe primul loc. Discipolul lui Cristos nu este unul care s-a privat de ceva esențial; este unul care a găsit mult mai mult: a găsit bucuria deplină pe care numai Domnul poate s-o dăruiască. Este bucuria evanghelică a bolnavilor vindecați; a păcătoșilor iertați; a tâlharului căruia i se deschide poarta paradisului.

Bucuria Evangheliei umple inima și întreaga viață a celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de El sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos întotdeauna se naște și se renaște bucuria (cf. Evangelii gaudium, nr. 1). Astăzi suntem îndemnați să contemplăm bucuria agricultorului și a negustorului din parabole. Este bucuria fiecăruia dintre noi atunci când descoperim apropierea și prezența mângâietoare a lui Isus în viața noastră. O prezență care transformă inima și ne deschide la necesitățile și la primirea fraților, în special a celor mai slabi.

Să ne rugăm, prin mijlocirea Fecioarei Maria, pentru ca fiecare dintre noi să știe să mărturisească, prin cuvintele și gesturile zilnice, bucuria că a găsit comoara Împărăției lui Dumnezeu, adică iubirea pe care Tatăl ne-a dăruit-o prin Isus.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi este Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane, promovată de Națiunile Unite. În fiecare an mii de bărbați, femei și copii sunt victime nevinovate ale exploatării de muncă și sexuale și ale traficului de organe, și se pare că suntem așa de obișnuiți încât îl considerăm un lucru normal. Acest lucru este urât, este crud, este criminal! Doresc să solicit angajarea tuturor pentru ca această plagă aberantă, formă de sclavie modernă, să fie contrastată în mod adecvat. Să o rugăm împreună pe Fecioara Maria pentru ca să susțină victimele traficului de persoane și să convertească inimile traficanților. S-o rugăm împreună pe Sfânta Fecioara Maria:

Bucură-te, Marie...

Salut acum pe toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi Surorile Murialdine ale Sfântului Iosif, novicele Surorilor Mariei Ajutătoare, ministranții din diferite parohii italiene și clubul italian de Hockey Femenino din Buenos Aires.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat