Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Nicolae și ecumenismul poporului

În Rusia o delegație a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

"Ecumenismul sfinților este o oportunitate foarte frumoasă pentru dialogul dintre Biserici": cardinalul Kurt Koch, la plecare miercuri 26 iulie 2017, la Sankt Petersburg, a comentat așa primirea de care s-au bucurat în Federația Rusă relicvele sfântului Nicolae, venerate de peste două milioane și jumătate de credincioși. "A fost - a spus el în L'Osservatore Romano - un mare eveniment ecumenic. Foarte important pentru că venerarea relicvelor poate ajuta la implicarea credincioșilor în angajarea pentru dialog. De fapt este frumos ca șefii Bisericilor să se întâlnească, dar este foarte important ca să facă asta și poporul credincioșilor.

Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor conduce delegația care, vineri 28 iulie 2017, cu un zbor de plecare de la Sankt Petersburg, va readuce la Bari relicva sfântului episcop de Myra. Au călătorit împreună cu cardinalul, printre alții, arhiepiscopul de Bari-Bitonto, Monseniorul Francesco Cacucci, rectorul bazilicii "Sfântul Nicolae", părintele Ciro Capotosto, și reprezentanți ai Patriarhiei de Moscova. I-au așteptat în Rusia episcopul Nazarij de Kronstadt, superior al Iavra Alksandr-Nevskij care găzduiește oaspeții în aceste zile de ședere în Federația Rusă.

Nicolae este unul dintre sfinții cei mai venerați din lume, recunoscut de credincioșii din diferite Biserici și confesiuni creștine ca apărător al celor slabi și al celor persecutați, ocrotitorul tinerelor, al marinarilor, al copiilor. Universalitatea substanțială a cultului său, care a alimentat pretutindeni tradiții populare foarte bogate, fac din el o adevărată "punte între Orient și Occident". Subliniază asta dominicanul Hycinthe Destivelle, oficial de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și el în delegația plecată de la Roma. "Este foarte frumos din punct de vedere simbolic - afirmă el - că această mutare a relicvei a fost făcută după întâlnirea din Cuba dintre papa Francisc și patriarhul Kiril în anul 2016, ca semn de prietenie, pentru a încredința rugăciunii sfântului Nicolae apropierea dintre Bisericile noastre". Este o punte de dialog, rugăciune și fraternitate. "Afluența extraordinară de credincioși" la Moscova și la Sankt Petersburg - explică Destivelle - nu uimește. Sfântul Nicolae este foarte legat de istoria rusă. O treime dintre biserici este sub patronajul său și în toate locuințele există o icoană a sa în fața căreia se cere ocrotire pentru familie". De altfel, explică dominicanul, "Nicolae nu este considerat numai ocrotitorul marinarilor, ci acela care vine în ajutor în toate ocaziile concrete ale vieții de toate zilele. Este sfântul care indică drumul bun".

Dimensiunea ecumenică a acestei călătorii a fost subliniată și de arhiepiscopul Cacucci care, comentând cozile kilometrice și așteptările de ore înregistrate fie la Moscova fie la Sankt Petersburg de la 21 mai până astăzi, a evidențiat cu s-a asistat la un semnificativ "ecumenism de popor": demonstrează, a spus el, că "poporul lui Dumnezeu trăiește unitatea". De altfel, a adăugat prelatul, însuși patriarhul Kiril, în discursul rostit primind relicva, a ținut "o intervenție deschisă la unitatea creștinilor".

Un dialog intens care se va alimenta și în zilele următoare. În seara zilei de joi 27 iulie 2017, cardinalul Koch, după ce a vizitat principalele biserici din Sankt Petersburg și a celebrat Liturghia în bazilica catolică "Sfânta Ecaterina", îl va întâlni pe mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Relațiilor Ecleziastice Externe al patriarhiei.

Ziua următoare va fi întâlnirea delegației cu patriarhul Kiril. Împreună, catolici și ortodocși, se vor ruga cu recitarea lui Moleben la relicvele sfântului Nicolae, înainte de întoarcerea în Italia, după-amiază.

Sosirea la aeroportul din Bari este prevăzută pentru ora 19.00. De acolo transferarea imediată la bazilică unde se va desfășura procesiunea solemnă cu recitarea vesperelor și depunerea relicvei în mormântul sfântului, în prezența unui notar chemat să redacteze actul formal care va înregistra, pentru istorie, "întoarcerea sfântului Nicolae" la Bari.

(După L'Osservatore Romano, 27 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat