Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Administrarea Mirului în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi"

Duminica a 13-a din timpul de peste an (2 iulie 2017) a reprezentat o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, care a primit vizita Preasfințitului Aurel Percă, prilejuită de invocarea Duhului Sfânt asupra a 158 de copii și adolescenți. Administrarea sacramentului Mirului a avut loc în cadrul sfintei Liturghii la care au luat parte preoți și credincioși veniți și din parohiile învecinate.

La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Iosif Demeterc a adresat Preasfințitului Aurel un salut de bun venit în comunitatea noastră și i-a cerut să-l implore pe Duhul Sfânt să coboare asupra candidaților pentru a duce la împlinire promisiunea lui Isus: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți martori..." (Fap 1,8). Asemenea ucenicilor și a Sfintei Fecioare Maria ne-am simțit adunați astăzi ca într-un Cenacol. Din experiența sfântului apostol Petru știm că a avut nevoie de trei răspunsuri pentru a-i dovedi unei servitoare că nu-l cunoaște pe Isus. Iar după ce a coborât Duhul Sfânt asupra lui a avut nevoie doar de câteva clipe pentru a converti și a convinge câteva mii de oameni că de fapt îl cunoaște pe Domnul. Asta numim noi puterea Duhului Sfânt. Tocmai această putere a promis-o Isus, această putere au dorit-o și cei 158 de copii și adolescenți pentru a putea arăta tuturor că îl cunosc pe Domnul.

La această cunoaștere a lui Dumnezeu au contribuit părintele paroh Iosif Demeterc și părintele vicar prin catehezele și activitățile făcute, precum și surorile care le-au fost alături în tot acest timp de pregătire sistematică, unde au aprofundat cunoștințele acumulate la prima lor sfântă Împărtășanie, cunoștințe legate de Dumnezeu, de Spovadă, de sfânta Împărtășanie, de sfânta Liturghie, pe care le-au îmbogățit aprofundând modul cum Duhul Sfânt lucrează în viața fiecăruia.

Despre această putere a Duhului Sfânt ne-a vorbit și Preasfințitul Aurel în cadrul predicii, reamintindu-ne tuturor că sacramentul Mirului reprezentă o maturizare în credință a celor ce îl primesc, o confirmare a credinței mărturisite de părinți și de nași în momentul Botezului. După un dialog purtat cu candidații la sfântul Mir, Preasfințitul a invitat întreaga comunitate la rugăciune, pentru ca roadele Duhului Sfânt să fie vizibile în viața de zi cu zi a fiecărui creștin. A urmat administrarea sacramentului Mirului. Candidații, plini de emoție, având alături pe nașii lor, au primit din partea episcopului ungerea cu sfânta crismă.

La încheiere, nou-miruiții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Duhului Sfânt. "Știm că Duhul Sfânt e ca un vânt care tulbură, ridică praful și face valuri. De aceea dorim ca atunci când în sufletul nostru se va depune praful, Duhul Sfânt să-l spulbere. Suntem o generație de tineri într-o societate cu mulți oameni prăfuiți, plictisiți și indiferenți. Avem atât de mare nevoie de Duhul Sfânt în viața noastră pentru că un lucru este sigur: noi suntem viitorul Bisericii, noi suntem viitorul comunității noastre din Cleja". A fost una din dorințele celor miruiți expusă la sfârșit. În semn de mulțumire pentru prezență și pentru faptul că le-a dăruit "pecetea Duhului Sfânt", cei miruiți i-au dăruit Preasfințitului Aurel un costum popular pentru a fi în ton cu tradițiile încă vii din Cleja.

De asemenea, la încheiere, părintele paroh s-a folosit de o inimă adusă la oferirea darurilor pentru a le mulțumi celor prezenți la această sărbătoare, invocând pasajul biblic: "Mulțimea celor au crezut era o singură inimă și un singur suflet" (Fap 4,32). "Suntem atât de diferiți, dar ceva ne leagă: inima - altarul Duhului Sfânt, cum spunea papa Francisc. Proveniți din medii diferite, sunteți de vârste diferite, aveți idealuri diferite, dar, așa cum ne spune Sfânta Scriptură, după coborârea Duhului Sfânt aveți o singură inimă. Astăzi n-a contat locul tău în ierarhia școlii, n-au contat diplomele pe care le-ai obținut în viață și n-a contat poziția ta în catalogul clasei. Ceea ce astăzi a fost important a fost faptul că numele tău a fost pe buzele lui Dumnezeu și tu ai locul tău în inima lui Dumnezeu. Asemenea fiului risipitor, în viață poți să-ți pierzi prietenii, averea, uneori sănătatea, dar niciodată nu vei pierde locul tău la masa Tatălui și în inima Tatălui", a spus printre altele părintele paroh.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil ca această zi să devină cu adevărat o sărbătoare și îl rugăm pe Dumnezeu să-i însoțească pe drumul vieții pe acești tineri mai ales în dificultățile, îndoielile și încercările în fața credinței. Duhul Sfânt să facă din ei martorii iubirii sale în mijlocul generației de astăzi!

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 iulie: Cleja: Administrarea Mirului în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat