Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea sfântului Toma, apostol și martir al lui Isus Cristos - 2017

Sfântul apostol Toma este fratele nostru geamăn

Sfântul Toma (sec. I) este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus, era de loc din Cezareea lui Filip și aparținea de Galileea neamurilor, regiune de unde Isus și-a ales majoritatea apostolilor. Pe când Isus era pe pământ și umbla prin orașe și sate învățând noroadele și făcând multe minuni, tămăduind orice boală și orice neputință (cf. Mt 4,23; 9,35), Toma i-a auzit cuvintele, i-a văzut minunile, l-a îndrăgit și a umblat după el, nesăturându-se parcă de învățătura, de minunile sale și de chipul său. Pentru marea sa iubire față de el și față de învățătura lui, Toma a fost ales de Isus să facă parte din numărul celor 12 apostoli, și l-au urma pe Isus până la mântuitoarele lui patimi și i-a pregătit calea lui Isus (cf. Mc 6,13). Sfântul Toma, chiar prin "întrebările și uimirile sale", a sporit mult credința apostolilor și a comunității creștine.

În listele celor 12 apostoli care sunt aranjate în trei grupuri de câte patru, Toma apare din grupul al doilea (cf. Mt 10,2-4; Mc 3,16-19; Lc 6,14-16; Fap 1,13). El este asociat cu Matei (cf. Mt 10,3 și cu Filip (cf. Fap 1,13). Numele său derivă de la aramaicul "te'oma" care înseamnă "geamăn"; Ioan folosește de trei ori versiunea greacă a numelui, "Didimus" (cf. In 11,16; 20,24; 21,2). Nu se știe sigur cine a fost fratele lui geamăn și dacă a avut un frate geamăn. Unele tradiții (siriacă și egipteană) sugerează că numele lui personal ar fi fost Iuda, dar nume care mai apoi i-a fost schimbat de Isus în Toma. După moartea și învierea lui Isus Cristos, după Rusalii, sorții au decis ca Toma sa meargă în India. Știind că acelea erau meleaguri îndepărtate în care trăiau neamuri sălbatice, Toma s-a întristat, însă Isus i s-a arătat în vis, promițându-i că îl va însoți neîncetat.

Înainte de reforma calendarului din 1969, sfântul Toma era sărbătorit la 21 decembrie, ziua premergătoare solstițiului de iarnă, când pământul se afla la cea mai mare depărtare de soare, când temperatura este cea mai scăzută, iar noaptea este cea mai lungă dintre toate; această dată făcea referire directă la starea sufletească a lui Toma, care era supranumit și "necredinciosul": "Dacă nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor... nu voi crede". (In 20,25). Calendarul nou repune sărbătorirea lui la 3 iulie, dată la care era sărbătorit în secolul al VI-lea, amintindu-se aducerea rămășițelor sale pământești din India unde a murit ca martir, la Edessa, un vechi oraș din Mesopotamia, azi localitatea Urfa din Turcia.

Dacă din punct de vedere pământesc este posibil ca Toma să fi avut și un frate geamăn, cu siguranță, din punct de vedere spiritual, Toma are mulți frați gemeni. Lui Toma mulți oameni îi seamănă fie în scăderile de la început, fie în părțile lui frumoase ale maturității creștine. Noi semănăm cu Toma în scăderile de la început, atunci când ne permitem: 1. să lipsim de la întâlnirea duminicală cu Isus și cu frații noștri; 2. să trăim în îndoieli de credință față de Isus care a murit din dragoste pentru noi.

Toma este fratele nostru geamăn atunci când și noi căutăm o mulțime de motive și scuze pentru a lipsi de la întâlnirea duminicală cu Isus care se face prezent în biserică când creștinii sunt chemați să se adune în Casa Domnului, deși porunca lui Dumnezeu este fără echivoc: "Adu-ți aminte să sfințești Ziua Domnului" (Ex 20,8). Duminica Isus vine la întâlnire cu noi mireasa sa pentru a pregăti detaliile nunții noastre veșnice cu el din paradis și pentru a ne întări în urmarea lui.

Din anii de început ai preoției mele, mi-amintesc de o tânără care a fost cucerită de un tânăr german venit în țara noastră cu afaceri și care putea să vină în localitatea tinerei numai duminica. Deși tânăra lucra în schimburi, pentru a fi liberă duminica și pentru a se putea întâlni cu iubitul ei, făcea tot ce omenește vorbind era posibil, numai ca să poată merge la întâlnire cu iubitul ei: schimba ture, făcea două ture una după alta, lucra peste program, plătea om în loc, își lua zile din concediu, se învoia. Văzând atâta iubire, tânărul german a luat-o în căsătorie, iar astăzi trăiește fericită în Germania.

Pentru că Isus ne iubește atât de mult, el nu a rezistat și nu rezistă fără să nu ne vadă și mai ales nu rezistă fără să nu ni se dăruiască în cuvânt și euharistie, de aceea, el zilnic face un drum lung de la cer la pământ. El vine din cer să ne învețe limba și purtarea paradisului, să ne spele de păcate și să ne hrănească cu pâinea învierii. Nici nu știm ce și cât pierdem când lipsim de la Liturghie duminicală și chiar de fiecare zi atunci când avem posibilitatea. Numai la mare judecată vom vedea ceea ce am pierdut, pierzând o sfântă Liturghie, dar va fi prea târziu și vom regreta asta veșnic.

Dacă noi l-am iubi pe Isus cu iubirea pe care o meritată, am face totul ca să fim la "întâlnire și la împărtășire" ca acea tânără din povestirea de mai sus. Nu contează motivele invocate pentru a nu participa la Liturghie, căci dacă am dori sincer am găsi rezolvare. Cert este că totdeauna când lipsim pierdem ceva important: pierdem întâlnirea cu Biserica adunată, unde Isus se face prezent (cf. Mt 18,20); pierdem intimitatea cu mirele nostru veșnic și detaliile pregătirii noastre pentru nunta veșnică; apoi, pierdem darul păcii interioare de care avem atâta nevoie (cf. In 20,19.21.26). Totdeauna când ne lipsim de la sfânta Liturghie, pierdem ceva important. Iar lipsa de la sfânta Liturghie vădește și puțina dragoste pe care i-o purtăm lui Isus.

Toma este fratele nostru geamăn și atunci când avem îndoieli în credință. Cum să te îndoiești de dragostea lui Isus care de dragul nostru a lăsat fericirea cerului și a venit la noi, ne-a luat povoara păcatului și veninul morți, a suferit și a murit în locul nostru, apoi înviind din morți ne-a redat viața fericită din paradis? Cum de îl putem crede pe diavol, deși știm mincinos și că ne-a nefericit?

Dacă în ce privește slăbiciunile nu ne-am dori să-i semănăm lui Toma, în ce privește lucrurile pozitive să ne ajute Dumnezeu să-i semănăm, așa cum seamănă "frații gemeni":

1. În credința lui: Toma s-a îndoit câteva clipe, mai exact ar fi spus: "Este prea frumos ca să fie adevărat!", dar apoi a enunțat cea mai profundă expresie de credință: "Domnul meu și Dumnezeul meu" (In 20,28), prin care a recunoscut divinitatea lui Isus Să-l imităm în părăsirea îndoielilor și apoi în afirmarea publică a credinței, căci nimeni nu ne iubește mai mult decât Dumnezeul nostru!

2. În devotamentul pentru Cristos: Când Isus a decis să meargă în Betania ca să-l învie pe Lazăr, deși iudeii căutau să-l omoare, atunci Toma, zis Geamănul, a zis celorlalți ucenici: "Haidem să mergem și noi să murim cu el" (In 11,16)! Oare suntem gata să suferim și să murim pentru Isus ca Toma?

3. În sinceritate față de Isus. Toma a fost sincer și a recunoscut că nu înțelege unele cuvinte ale lui Isus, în timp ce alții s-au sfiit să recunoască asta. Sincerității lui Toma îi datorăm minunatele cuvinte ale Isus: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine" (In 14,6).

4. În unitatea frățească. După regretatul moment al lipsei din adunarea apostolilor, Toma n-a mai lipsit niciodată. Nici la pescuitul din Galileea, unde apostolii așteptau întâlnirea cu Isus (cf. In 21,1-3); nici de la adunarea apostolilor din Cenacol, unde se aștepta revărsarea Duhului Sfânt (cf. Fap 1,13-14).

5. În îndeplinirea misiunii apostolice. Isus le spusese apostolilor: "Veți primi o putere când se va coborî Duhul Sfânt peste voi, și-mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,6-8). Lui Toma i-a căzut la sorți să misioneze India, pe care a evanghelizat-o prin cuvânt, fapte și minuni.

De acest ultim punct, de mărturia lui Toma, care cuprinde tot ce este frumos din viața lui, aș vrea să mă opresc în următoarele momente. Știm că Isus le-a zis apostolilor care au părăsit toate (cf. Mt 19,27-29) pentru a-l urma: "În casa Tatălui meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus, mă duc să vă pregătesc un loc" (In 14,2). Sfântul Toma a pornit în misiune cu deviza lui Isus de a construi case în cer pentru cei care vor crede în Isus.

Potrivit tradiției, primul pentru care sfântul apostol Toma a construit un palat în cer a fost Gundafor, împăratul Indiei. Gundafor dorea niște palate frumoase și de aceea l-a trimis în lume, în cătarea unui iscusit meșter constructor, pe un anume Avan, un negustor indian, care prin multe peripeții l-a adus pe Toma din Palestina în India, ca fiind cel mai iscusit și rapid meșter în a construi palate. Împăratul Gundafor, văzându-l pe Toma, s-a bucurat și după ce i-a arătat locul cam pe unde voia să-și construiască palatele, i-a dat mult aur pentru zidire, iar el a plecat într-o călătorie. Toma, luând aurul, l-a împărțit imediat la cei săraci și bolnavi, iar el a început să predice Evangheliei, aducând pe mulți oameni la credința în Cristos și la Botez. Primii oameni pe care i-a câștigat pentru Cristos, au fost doi tineri soți, Dionisie și Pelagia, pe care i-a trimis în ținuturilor lor de baștină să cucerească suflete pentru Cristos.

După o oarecare vreme împăratul Gundafor s-a întors din călătorie și a aflat că nici măcar nu s-a început zidirea palatului și că tot aurul lui a fost împărțit la săraci. Mânios împăratul l-a chemat la ordin pe apostol: "Mi-ai zidit palatele?" "Le-am zidit și sunt foarte frumoase!" "Să mergem să le vedem!" "Nu le poți vedea în această viață, căci îți trebuie alți ochi și alte simțuri, pe care le vei dobândi când vei muri". Împăratul, socotind că este luat în râs, a poruncit ca apostolul Toma să fie aruncat în temniță, împreună cu Avan, negustorul care l-a adus.

Dar s-a întâmplat ca fratele regelui Gundafor să se îmbolnăvească și să moară chiar în acea noapte. Îngerul lui Dumnezeu, luând sufletul celui care murise, l-a înălțat în lăcașurile cerești și i-a arătat multe palate minunate, frumoase și luminoase. Și îngerul l-a întrebat pe fratele regelui, în care din acele palate ar voi să locuiască?" Iar el privind a zărit un frumos palat și a zis: "În acest palat aș dori să locuiesc și nimic nu mi-ar mai trebui". Iar îngerul i-a zis: "Nu vei putea să locuiești în acest palat pentru că este al fratelui tău pe care le-a zidit străinul Toma din aurul care i s-a dat". Atunci, el a zis: "Te rog, Doamne, dă-mi voie să mă duc la fratele meu și să răscumpăr de la dânsul acest palat și apoi mă voi întoarce aici". Atunci îngerul i-a întors sufletul în trup și îndată mortul a înviat și, deșteptându-se ca din somn, i-a și întrebat pe cei de față unde este fratele lui și îi rugă să-i spună împăratului să vină până la dânsul. Atunci i-a zis fratelui său: "Dacă mă iubești, dă-mi palatele tale din cer pe care ți le-a zidit Toma și toată bogăția mea de pe pământ să o iei tu în locul lor". Atunci împăratul s-a bucurat de două ori: odată pentru învierea fratelui său și odată pentru palatele pe care le avea în ceruri. Palatele nu ți le pot da. Dar îl avem pe Toma lângă noi și îl vom tocmi să-ți zidească și ție unele la fel". Împăratul a trimis îndată la temniță ca să-i scoată pe sfântul Toma și pe negustorul Avan, ca să se apuce imediat de lucru la palatele fratelui său, care i-a pus la dispoziție întreaga sa avere. Apoi regele Gundafor și fratele său s-au botezat împreună cu familiile, curtenii și supușii împărăției lor. Apostolul Toma lumina sufletele, propovăduind cu zel Evanghelia și zidind celor care voiau palate în cer.

Apropo, noi ne-am pregătit o casă în cer? Noi i-am ajutat pe alții să-și construiască? Noi le-am spus oamenilor că Isus ne-a construit o casă în cer, dar că trebuie să ne aducem și noi aportul pentru a putea intra în ea? De noi depinde dacă acea casă zidită pentru noi în cer este palat sau cocioabă. Iată o povestire inspirată din învățătura sfântului Toma:

Demult, a trăit un prinț tare bogat, dar care era foarte zgârcit. Nu ar fi dat niciodată nimic. Dar, într-o noapte, a visat că a murit și că a ajuns la poarta raiului. Acolo, sfântul Petru i-a spus: "Vino cu mine să îți arăt unde vei stă de acum încolo". La un moment dat, au ajuns lângă un palat mare și frumos. "Aici voi sta?" "Nu, aici va locui, după moarte, grădinarul tău. El tot ce a câștigat a împărțit mereu cu cei mai sărmani decât el. Pe pământ nu a strâns nimic, fiindcă a dăruit totul, dar uite aici câte a strâns aici! Tot ce vezi aici este rodul bunătății lui". "Bine, dar eu unde o să stau?" "Uite acolo, în cocioaba aceea dărăpănată!" În acea clipă tânărul prinț s-a trezit speriat din visul sau. Din acea zi, s-a schimbat. Nu a mai adunat comori pe pământ, ci în cer. Cu tot ce a avut, i-a ajutat pe cei sărmani și în acest fel, a strâns o avere mult mai de preț, avere pe care nimeni nu i-ar fi putut să i-o fure (cf. Mt 6,19-20)! Înțelept ar fi ca și noi toți să procedăm aidoma prințului din poveste, pentru că adevărată este vorba care spune că "Nu rămânem decât ce ceea ce am dăruit". "Pe calea binelui mai repede obosești odihnindu-te, decât obosești ostenindu-te".

Când a sosit vremea mutării Maicii Domnului din această viață la cer, toți apostolii din diferite țări au fost aduși de nori la mormântul Mariei. Numai Toma care era prea ocupat cu apostolatul a fost lăsat să vină singur. Așa a rânduit Dumnezeu lucrurile pentru a adeveri că Maica Domnului a fost înviată și înălțată cu trupul și sufletul la cer. Și pentru că atunci când Toma a ajuns la mormântul Maicii Domnului, voia și el să o vadă pe Maria, ca să se mângâie, au deschis mormântul, însă acesta era gol. Atunci, îngerul care le-a anunțat învierea și înălțarea lui Isus, le-a anunțat acum și învierea și înălțarea Mariei cu trupul și sufletul la cer. Iată că de la sfântul Toma avem învățătura Bisericii cu privire la învierea și înălțarea Mariei cu trupul și sufletul la cer. Oare noi la moartea noastră ce învățături vom lăsa lumii, mântuitoare, sau pierzătoare?

După aceasta, sfântul Toma s-a întors în părțile Indiei și a propovăduit acolo pe Isus Cristos și cu semne, minuni și cuvinte îi aducea pe mulți la credință. Ajungând la Meliapor, o regiune din India, acolo oamenii se închinau la un lemn foarte mare pe care nimeni nu putea să-l miște din loc. Iar apostolul Toma a tras pe acel lemn cu brâul său și l-a adus într-un loc pentru zidirea unei biserici. Văzând acest lucru, credincioșii s-au întărit în credință, iar cei necredincioși s-au convertit.

Apoi un evreu dușmănos pe Toma, și-a ucis fiul, spunând că Toma l-a ucis. Sfântul Toma l-a înviat pe mort care a mărturisit că tatăl său l-a ucis. Atunci mulți alți păgâni s-au convertit primind Botezul.

În Calamida, o regiune din India, unde stăpânea împăratul Muzdie, apostolul Toma a fost supus la chinuri grele, căci convertise mulți oameni la Cristos, printre care se numărau împărăteasa Tertiana, și fiul său Azan. Împăratul Muzdie l-a obligat pe Toma să venereze un idol. Tradiția spune că sfântul a topit zeul păgân, rugându-se lui Dumnezeu, spre bucuria credincioșilor. Atunci, împăratul a poruncit că Toma să fie ucis. Fiul acestuia, deja creștinat, a mers după apostol, la locul execuției, iar Toma l-a desemnat să aibă grijă de locuitorii botezați întru Cristos. Ostașii i-au străpuns trupul sfântului Toma cu trei sulițe. Azan, fiul împăratului Muzdie, a înmormântat cu cinste rămășițele pământești ale apostolului Toma.

Din dragoste pentru Cristos și pentru suflete, sfântul apostol Toma a călătorit în ținuturi îndepărtate, a predicat credința în Isus mort și înviat din dragoste față de oameni, s-a făcut totul pentru toți, a îndurat închisori, bătăi și moarte. Să-l mărturisim și noi pe Isus cu toată ființa noastră și cu toate mijloacele pe care le avem și atunci vom ajunge "frați gemeni" cu sfântul Toma în palatele și împărăția lui Cristos.

Sfântul Grigore cel Mare (540-604), papa, meditând cuvintele "Fericiți cei care nu au văzut și totuși cred" (In 20,29), face următoarea reflexie: "În noi se împlinesc aceste cuvinte dacă credința noastră este urmată de fapte; căci acela crede cu adevărat care traduce în fapte reale ceea ce crede"; dimpotrivă, despre cei care numai cu numele sunt credincioși, Sfântul spune "prin cuvinte afirmă că îl cunosc pe Dumnezeu, dar îl neagă prin faptele lor".

La mulți ani fericiți în Domnul tuturor care au numele legat de cel al sfântului Toma și le dorim ca împreună cu toți credincioșii, să fie "frați gemeni" ai sfântului Toma în palatele din împărăția lui Isus!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat