Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea sfântului Mir în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul"

Tu faci cerul să coboare / Naști din inimă izvoare, / O, Duh preasfânt, dă-ne Rusalii! / O, Duh preasfânt! Au răsunat într-un singur glas vocile celor 77 de copii și adolescenți din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, care sâmbătă, 1 iulie 2017, l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului.

După un drum spiritual început în luna noiembrie 2016, Duhul Sfânt invocat de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a coborât peste cei care îl așteptau cu nerăbdare. Au fost nouă luni de pregătire și așteptare, timp în care candidații au fost însoțiți de părinții vicari și profesoara de religie, ajutați și de animatori, sub părinteasca grijă a părintelui paroh, Eduard Mihai Coșa. După cum odinioară în Cenacul, apostolii se rugau așteptându-l pe Mângâietorul promis de Fiul lui Dumnezeu, la fel și adolescenții parohiei au așteptat să-l primească, în mod deplin, pe cel numit Sfințitorul.

Parcursul formativ, teologic și spiritual, i-a ajutat pe tineri să-l descopere pe Isus în istoria mântuirii, să-l cunoască din paginile Catehismului, să-l urmeze pe cărările gesturilor de caritate față de bătrânii și bolnavii parohiei, să-l identifice în prietenii făcuți, în acțiunile grupurile asociative, să-l primească mai des în sfânta Împărtășanie.

Considerați vrednici de a primi sacramentul Mirului, copiii și adolescenții de peste 12 ani au făcut din această întâlnire plină de har o nouă zi de Rusalii.

La sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul Aurel, împreună cu un număr mare de preoți oaspeți, s-au auzit glasurile însuflețite ale candidaților, implorând darurile Duhului Sfânt și cântând Mărire lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. În scurtul dialog inițiat în timpul predicii, candidații au dat răspunsuri prompte și puternice, atunci când au fost întrebați de episcop de ceea ce urmau să primească, de persoana Duhului Sfânt, de sacramentului Mirului, de cele șapte daruri.

După cum au făcut-o cu ani în urmă, părinții și nașii lor, candidații și-au reînnoit credința primită la Botez. Au fost capabili să declare ferm și cu putere că îl vor urma pe Isus, că vor da mărturie de credința, speranța și dragostea sădite la Botez, că, asemenea lumânărilor aprinse din mâinile lor vor lumina în lume și că vor fi asemenea lui.

În liniște desăvârșită, însoțiți de nașii lor, candidații au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale pentru a mărturisi cu tărie credința creștină. Pentru a sublinia unitatea sacramentelor inițierii creștine, în timpul Liturghiei ei au primit sacramentul Euharistiei, după ce, în prealabil, cu o zi înainte, și-au mărturisit păcatele personale preotului.

Sărbătoarea personală, familială și comunitară s-a încheiat cu binecuvântarea finală și trimiterea în misiune. Liturghia nu s-a sfârșit ci continuă, Duhul Sfânt lucrează prin intermediul celor 77 de copii și tineri, apți azi, mai mult ca ieri, să discearnă lucrările Duhului, să se implice cu evlavie, putere, înțelepciune și frică de Dumnezeu în planul său divin.

Iată câteva din mărturiile candidaților:

  • "E o zi specială, pe care am așteptat-o să vină...." (Teodora Cucu)

  • "Ieri a fost ziua mea de naștere, astăzi e tot ziua mea și a Duhului Sfânt!" (George Antoci)

  • "Ne-am pregătit, am absolvit, astăzi ne bucurăm de prezența Duhului Sfânt". (Francesca Bulai)

  • "Sunt emoționată, a fost un an încărcat de emoții, am absolvit clasa a VIII-a, m-am pregătit și l-am primit pe Duhul Sfânt!" (Diana Butacu)

  • "Am fost nerăbdător să-l primesc pe Duhul Sfânt, nerăbdarea mea continuă, drumul continuă". (Cosmin Jigău)

Danisia Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iulie: Bacău: Administrarea sfântului Mir în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul"


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat