Giulgiul, nouă cercetare: este sângele unui bărbat torturat şi ucis
De Andrea Tornielli
Giulgiul din Torino, pânza de lână care conform unei tradiţii antice a înfăşat trupul lui Isus după răstignire, a venit efectiv în contact cu sângele unui bărbat mort pentru că a suferit multe traume grave. Este ceea ce reiese dintr-o cercetare pe o fibră de ţesut extrasă la timpul său din amprenta dorsală a pânzei, în regiunea piciorului. Studiul a fost făcut de două institute de la CNR, Institutul Oficină a Materialelor (IOM-CNR) din Trieste şi Institutul de Cristalografie (IC-CNR) din Bari, împreună cu Departamentul de Inginerie Industrială de la Universitatea din Padova. Articolul detaliat cu rezultatele descoperii şi măsurătorile efectuate este publicat astăzi în revista ştiinţifică americană PlosOne cu titlul "Atomic resolution studies detect new biologic evidences on the Turin Shroud" (Noi evidenţe biologice relevate de studii de rezoluţie atomică asupra Giulgiului din Torino).
"Experimentele au fost făcute printr-o nouă metodă de microscopie electronică în transmitere la rezoluţie atomică şi difracţie de raze x la unghi larg", explică Elvio Carlino, de la IC-CNR, care a condus cercetarea. "Îndeosebi studiile s-au concentrat asupra regiunilor fibrei departe de petele vizibile în microscopia optică. Fibra a fost studiată la rezoluţie atomică pentru studierea nanoparticulelor organice, în urmă cu câteva săptămâni. Studiul a demonstrat că fibra de lână este acoperită de creatinină, de dimensiuni între 20 şi 90 nm (un nanometru echivalează cu a milioana parte dintr-un milimetru), legată de mici particule de fierhidrat de dimensiuni între 2 nm şi 6 nm, tipice ale fieritinei".
Articolul demonstrează, afirmă profesorul Giulio Fanti de la Universitatea din Padova, "că particulele observate, prin dimensiune, tip şi distribuire, nu pot să fie falsuri realizate de-a lungul secolelor pe ţesutul Giulgiului". Sunt dezminţite încă o dată atâtea reconstrucţii fanteziste referitoare la confecţionarea Giulgiului ca obiect pictat. "În afară de asta - adaugă Fanti - prezenţa amplă a particulelor de creatinină legate de particulele de fierhidrat nu este tipică a unui organism sănătos. Este în schimb indice al unei puternice politraume îndurate de trupul înfăşat în lână. Studiul arată că bărbatul depus în Giulgiu a fost victimă de torturi foarte mari înainte de o moarte sângeroasă".
Imaginea Giulgiului în care este vizibilă amprenta părţii frontale şi dorsale a unei figuri umane. Săgeata galbenă în dreapta indică regiunea din care a fost extrasă fibra obiect al studiului publicat în PlosOne.
La această concluzie cercetătorii - semnează studiul şi Liberato de Caro şi Cinzia Giannini de la IC-CNR - au ajuns "pe baza evidenţelor experimentelor de microscopie electronică la rezoluţie atomică făcând referinţă la studii medicale recente pe pacienţi care au suferit politraume puternice şi tortură", conclude Carlino. "În fibre s-a înregistrat la nivel nanoscopic un scenariu violent, a cărui victimă a fost după aceea înfăşată în pânza funerară. Aceste evidenţe putea să fie dezvăluite numai cu metodicile puse la punct recent în domeniul microscopiei electronice la rezoluţie atomică".
Rezultatul cercetării, făcute de centre ştiinţifice de avangardă, este de interes însemnat şi confirmă ipotezele prezentate de investigaţii precedente, ca acelea făcute de biochimistul Alan Adler în anii Nouăzeci: de acum nu mai sunt îndoieli cu privire la faptul că pânza giulgiului a înfăţat cadavrul unui bărbat torturat şi ucis cu aceeaşi modalitate descrisă în Evanghelii pentru răstignirea lui Isus. Un element important de care va trebui să se ţină cont în momentul în care vor fi autorizate de Sfântul Scaun noi examinări complete pe eşantioane oficiale.
Imagine la microscopul optic a fibrei studiate în lucrarea publicată în PlosOne. Săgeţile arată câteva pete recunoscute în literatură ca pete hematice. Studiul TEM a fost realizat departe de petele vizibile în imaginea optică, în zone aparent lipsite de orice detaliu vizibil la microscopul optic.
(După Vatican Insider, 1 iulie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 15.