Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spaniolul Ladaria este noul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței

De Salvatore Cernuzio

Iezuit, spaniol, cunoscut de cei mai mulți ca o persoană afabilă, dar fermă în pozițiile sale, de orientare "conservatoare", Monseniorul Luis Ladaria Ferrer este noul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, unde din 2008 desfășoară rolul de secretar prin voința lui Benedict al XVI-lea. Așadar, o succesiune naturală, după cardinalul bavarez de 69 de ani, Gerhard Müller, care mâine, 2 iulie, încheie primul său cincinal la conducerea fostului Sfânt Oficiu.

De fapt, comunicarea oficială a numirii prelatului spaniol trebuia să fie făcută publică luni 3 iulie, dar a fost confirmată astăzi cu un buletin al Sălii de Presă a Vaticanului de la ora 12.00, probabil datorită anticipărilor care au circulat deja ieri pe web cu privire la lipsa de reînnoire a lui Müller drept conducător al fostului Sfânt Oficiu.

În Congregația care se ocupă de salvgardarea ortodoxiei creștine monseniorul Ladaria lucrează așadar de circa un deceniu, după ce a luat locul cardinalului salezian Angelo Amato, promovat de Ratzinger ca prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. Figură foarte rezervată și mai puțin mediatică, rămasă mereu în spatele biroului de lucru care a fost și al cardinalului Bertone, prelatul a fost numit de Papa Francisc la 2 august președinte al Comisiei care trebuie să studieze chestiunea delicată a diaconatului femeilor.

Născut la Manacor, al doilea oraș, după Palma, din insula Maiorca în Baleari, la 19 aprilie 1944, Ladaria a luat licența la Universitatea din Madrid în 1966, an în care intră în Societatea lui Isus. Așa cum povestea el însuși într-un vechi interviu acordat revistei lunare 30Giorni: "Studiam lege, dar îmi dădeam seama că nu era ceea ce doream. Voiam să devin preot și Societatea lui Isus, pe care o cunoscusem, îmi plăcea. Deci a fost un drum deschis în fața mea pe care l-am întreprins aproape cu naturalețe".

Face studiile de filozofie și teologie la Universitatea Pontificală Comillas și Philosophisch-Teoligische Hochschule Sankt Georgen, în timp ce în lume se întețesc revoluțiile de tineret din 1968. "A fost un an turbulent și în Spania. Dar eu am făcut voturile liniștit, fără a mă gândi prea mult la acele turbulențe. Îmi plăcea să studiez și studiam", explica în același colocviu.

În 1973, Ladaria primește hirotonirea sacerdotală; după doi ani obține doctoratul în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde devine în 1984 profesor de teologie dogmatică la Facultatea de Teologie și vice-rector din 1986 până 1994. "Gregoriana - amintește el - m-a învățat să trăiesc într-un mediu internațional, cu studenți care proveneau din peste o sută de țări, de limbi, rase și culturi diferite. Toate unite de iubirea față de studiu, dar mai ales față de Domnul și față de Biserica sa".

Prima sa intrare în Congregația pentru Doctrina Credinței dăinuiește din 1995 când Ioan Paul al II-lea îl numește consultant; în 2004 asumă în schimb funcția de secretar general al Comisiei Teologice Internaționale al cărei membru era din 1992 și despre care își amintește "cu plăcere de discuțiile aprofundate care se făceau cu privire la tema raporturilor dintre creștinism și celelalte religii. Intervențiile cardinalului Ratzinger erau mereu foarte precise și profunde și discuția era mereu de nivel înalt. Munca acestei Comisii este foarte interesantă fie datorită temelor tratate, mereu de mare importanță, fie datorită respirației internaționale, și catolice, care se respiră în ea".

Din iulie 2008 este numirea ca secretar al Congregației numită odinioară "Suprema"; în aceeași lună este ales arhiepiscop titular de Tibica. În 2016, Bergoglio îl pune în fruntea Comisiei despre diaconatul femeilor; comisie pentru care prelatul a ținut mereu să-i precizeze obiectivele: "Un studiu obiectiv, nu pentru a ajunge la o decizie, ci pentru a studia cum erau lucrurile în primele timpuri ale Bisericii", spunea imediat după numire. "Se vrea să se dea Sfântului Părinte numai câteva elemente de evaluare și nimic mai mult. O reflecție senină fără presiuni și fără urgența de a ajunge la o decizie în timp scurt".

(După Vatican Insider, 1 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat