Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă pentru prezentarea inițiativei "Papa pentru Sud Sudan" (21 iunie 2017)

Miercuri, la Sala de Presă a Sfântului Scaun s-a ținut o conferință de presă pentru prezentarea inițiative "Papa pentru Sud Sudan". Publicăm în continuare intervenția cardinalului Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, și istoria cronologică a inițiativei:

Intervenția cardinalului Peter Kodwo Appiah Turkson

Domnilor și doamnelor,

Sunt bucuros să mă adresez vouă, pentru a face cunoscută astăzi intervenția de sprijin a Sfântului Părinte în favoarea populației din Sud Sudan numită "Papa pentru Sud Sudan". Departe de reflectoare, există un război care continuă să secere victime. Moarte și disperare chinuiesc populația. Conflictul este în desfășurare din 2013 și a provocat o criză umanitară foarte gravă în care peste jumătate din populație, circa 7,3 milioane de persoane, suferă zilnic de foame. Viața a mii de persoane este pusă în pericol de o epidemie de holeră fără precedent; un milion și jumătate de locuitori au fost constrânși să fugă din satele și orașele lor din cauza războiului; în această țară au loc masacre și atrocități, sistematice și generalizare, săvârșite împotriva civililor pentru motive etnice; femei și copii sunt zilnic victime ale violențelor și abuzurilor.

Papa Francisc este un păstor universal care depășește granițele. El simte necesitatea imperioasă de a sensibiliza comunitatea internațională cu privire la această dramă tăcută, cerând eforturi mai mari și reînnoite pentru a ajunge la o soluție pașnică a conflictului. Papa în mai multe ocazii a reafirmat dorința sa de a merge personal în Sud Sudan, în pofida acestui scenariu dureros, pentru a da impuls, cu prezența sa, unei chei de boltă în procesul de pace, și pentru a da glas strigătului disperat al unei Biserici care vrea să spun "gata cu armele, gata cu violurile, gata cu morții!". Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, a difuzat la sfârșitul lunii mai 2017 știrea că, neexistând condițiile pentru o vizită a papei în Sud Sudan, această călătorie - care fusese prevăzută pentru luna octombrie - a fost amânată.

Așadar, Sfântul Părinte neputând să meargă în Sud Sudan personal, a voit să facă tangibilă prezența și apropierea Bisericii față de populația chinuită prin această inițiativă "Papa pentru Sud Sudan". Este vorba despre o inițiativă care se alătură, susține și încurajează opera diferitelor congregații călugărești și organisme de ajutor internațional care sunt prezente în teritoriu și care se dedică neobosit să ajute populația și să promoveze procesul de dezvoltare și de pace.

Este pentru mine o onoare să fac cunoscut că papa vrea să facă executivă dorința sa de apropiere față de populația din Sud Sudan, promovând - prin acest Dicaster pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, prezidat de mine - câteva inițiative în favoarea populației în diferite domenii. Două proiecte sunt în domeniul sănătății. Este vorba despre două spitale gestionate de Surorile Misionare Comboniene care lucrează în Sud Sudan: spitalul din Wau și spitalul din Nzara. Un proiect se referă la domeniul educației: prin asociația Solidarity with South Sudan, se intenționează să se îngrijească de bursele de studiu de durata de doi ani pentru studenți, cu scopul de a obține diploma de învățător pentru școala primară la Solidarity Teacher Trening Center la Yambio.

În domeniul agriculturii, un proiect gestionat de Caritas Internationalis în care sunt implicate circa 2.500 de familii în diecezele de Yei, Tombura-Yambio și Torit, prin instrumente care favorizează cultivările și creșterea animalelor, spre capacitatea comunităților locale de a se auto-susține.

Sfântul Părinte nu uită victimele neascultate și tăcute ale acestui conflict sângeros și inuman, nu uită toate acele persoane care sunt constrânse să fugă din țara lor natală din cauza samavolniciei, a nedreptății și a războiului - le poartă pe toate în rugăciunile sale și în inima sa. El speră cu putere să poată merge cât mai curând în vizită oficială în țară: Biserica nu închide speranței într-un teritoriu atât de chinuit: în schimb invită la alegeri îndrăznețe și să se creadă că Providența Divină este capabilă să realizeze ceea ce în ochii lumii pare ireal, imposibil.

Istoria cronologică:

27 octombrie 2016: Sfântul Părinte primește în audiență pe cei trei conducători religioși principali din Sud Sudan, membri ai South Sudan Council of Churches (SSCC).

15 martie 2017: Sfântul Părinte în întâlnirea cu E.S. Mons. Gallagher cere să se trimită un dar semnificativ și să-l implice pe monseniorul Dal Toso, secretar delegat al DSDUI pentru a pregăti o propunere de destinație a darului. Va fi ținută la curent Nunțiatura Apostolică (E.S. Mons. Charles D. Balvo).

12 aprilie 2017: Sfântul Părinte aprobă trei proiecte:

În domeniul sănătății pentru Surorile Comboniene care gestionează două spitale: sprijin dat personalului medical și medicamente pentru spitalul din Wau (dieceza de Wau) [40.000 internări pe an și 6 nașteri pe zi]; sprijin pentru personalul medical și medicamente pentru spitalul din Nzara (dieceza Tombura-Yambio) [90 de pacienți pe zi, asistență dată copiilor].

În domeniul muncii pentru Caritas Internationalis și Caritas Sud-Sudan: cumpărarea de semințe și mașini agricole în diecezele de Tombura-Yambio, Yei, Torit, Malakai și Juba pentru 2.500 de familii prin Caritas-urile diecezane.

În domeniul educației pentru Solidarity with South Sudan (care reunește câteva congregații călugărești): formarea învățătorilor [dar și formarea de infirmieri, obstetrice, agricultori și lideri comunitari; a primit 3.482 de studenți] în dieceza de Yambio.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat