Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea cardinalului Dias

A fost arhiepiscop de Bombay și prefect al Propaganda fide

După o lungă boală a murit luni, 19 iunie 2017, la Roma, cardinalul indian Ivan Dias, arhiepiscop emerit de Bombay și prefect emerit al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor. Avea 81 de ani, fiind născut la 14 aprilie 1936 la Bombay. Hirotonit preot la 8 decembrie 1958, a fost ales pentru Biserica titulară de Rusubisir cu titlu personal de arhiepisco la 8 mai 1982 și numit, în același timp, pronunțiu apostolic în Ghana, Togo și Benin. La 19 iunie același an a primit hirotonirea episcopală. După ce a fost reprezentant pontifical și în Coreea de Sud și în Albania, la 8 noiembrie 1996 a fost transferat la sediul rezidențial arhiepiscopal din Bombay. De către Ioan Paul al II-lea a fost creat cardinal și publicat în consistoriul din 21 februarie 2001, cu titlul "Spirito Santo alla Ferratella". A renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei indiene la 20 mai 2006, dat la care a fost numit prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. A condus dicasterul până la 10 mai 2011. Funeraliile vor fi celebrate în bazilica vaticană de cardinalul decan Angelo Sodano în după-amiaza zilei de 21 iunie; la sfârșit Papa Francisc va prezida ritul "ultima commendatio" și "valedictio".

Tânăr preot angajat în munca diplomatică la Secretariatul de Stat, secretar în diferite nunțiaturi, apoi pro-nunțiu și nunțiu apostolic, arhiepiscop de Bombay, în sfârșit prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor: a fost o lungă și importantă slujire adusă Bisericii viața lui Ivan Dias. "Și totuși n-am pierdut niciodată seninătatea - îi plăcea să spună cu stilul său liniștit și zâmbitor - pentru că am menținut iubirea față de esențial și libertatea de lucrurile din lume".

Om de mare cultură și de spiritualitate, a păstrat mereu simțul și particularitatea originilor sale indiene. Fiu al unei țări în care creștinii sunt în minoritate dar constituie o prezență foarte veche și oferă o slujire prețioasă celor mai săraci și slabi, Dias întrupa în propria experiență umană și sacerdotală caracterul universal și ecumenic al Bisericii, angajată în dialogul cu credincioșii din orice religie și în apostolatul printre cei din urmă de pe pământ. Nu întâmplător era mare prieten și admirator al Maicii Tereza de Calcutta, de care îl legau experiența formată în anii petrecuți în Albania ca reprezentant pontifical și sensibilitatea comună față de situația socială și religioasă a Indiei.

Născut la Bandra, o suburbie din Bombay, dintr-o familie catolică, a studiat la iezuiți, în școala "Sfântul Stanislau". Hirotonit preot la Bombay în 1958, a frecventat după aceea Academia Pontificală Ecleziastică din Roma (1961-1964), obținând doctoratul în drept canonic în 1964 la Universitatea Pontificală Lateran.

În 1964 a lucrat în Secretariatul de Stat pentru a pregăti vizita lui Paul al VI-lea la Bombay cu ocazia Congresului euharistic internațional. Apoi, între 1965 și 1973, a fost secretar la nunțiaturile apostolice din Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda, Finlanda, Indonezia, Madagascar, Insula Reuniunii, Insulele Comore, Mauritius.

Între 1973 și 1982 a desfășurat funcția de șef de secțiune în Secretariatul de Stat, ocupându-se de raporturile, uneori complexe și delicate, cu numeroase țări din Europa de est, din Asia și din Africa.

În 1982 a venit numirea ca arhiepiscop și pro-nunțiu apostolic în Ghana, Togo și Benin. Cel care i-a conferit hirotonirea episcopală în bazilica vaticană a fost cardinalul secretar de stat Agostino Casaroli.

La 20 iunie 1987 a devenit nunțiu apostolic în Coreea și la 28 octombrie 1991 nunțiu apostolic în Albania. În ani cruciali pentru această țară balcanică, a avut oportunitatea de a-l primi pe Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei istorice făcute la 25 aprilie 1993. În catedrala din Scutari, Papa a hirotonit patru episcopi, reconstituind astfel ierarhia ecleziastică pe care regimul ateu o eliminase. Dias l-a primit pe Pontiful polonez cu aceste cuvinte: "Haec dies quam fecit Dominus: exsultemus et laetemur in ea! - "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm și să ne veselim într-însa!", adăugând: "Sfinte Părinte, Albania vă primește cu profundă recunoștință pentru prietenia grijulie pe care dumneavoastră ați demonstrat-o mereu față de ea și pentru că i-ați fost mereu aproape cu rugăciunea în timpul nopții lungi a suferințelor și vicisitudinilor sale".

Promovat la sediul rezidențial arhiepiscopal din Bombay la 8 noiembrie 1996, a luat în posesie canonică la 13 martie 1997.

La 28 mai 1998 a fost numit consultant al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și la 18 octombrie 1998 membru al Consiliului Pontifical al Culturii. La 8 mai 1999 a devenit membru și al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și la 11 octombrie 2011 membru al Congregației pentru Doctrina Credinței.

Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în 2001, an în care regretatul cardinal a condus ca președinte delegat lucrările celei de-a zecea adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor, dedicată temei: "Episcopul slujitor al Evangheliei lui Isus pentru speranța lumii". În 2006, Benedict al XVI-lea l-a voit prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, funcție pe care - împreună cu aceea de mare cancelar al Universității Pontificale Urbaniana - a menținut-o până în 2011: cinci ani de intensă muncă misionară dusă înainte în pofida bolii grave.

(După L'Osservatore Romano, 21 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat