Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Nu adulților adolescenți veșnici: împiedică creșterea copiilor"

De Salvatore Cernuzio

Adolescenți neliniștiți și pentru aceasta "medicalizați" de părinți ca și cum nemulțumirile tipice din această "fază-punte" ar fi o "patologie". Mame și tați care încearcă să ocupe timpul copiilor umplându-le agenda cu activități ca aceea a unui "înalt director". Adulți veșnic Peter Pan care ocupă spațiul tinerilor și fac orice - de la culoarea părului la operațiile estetice chiar și "la inimă" - numai să se disimuleze timpul care trece, ca și cum "a crește, a îmbătrâni, «a se parca» ar fi un rău". Unchi "necăsătoriți" care pentru a câștiga simpatia nepoților îi învață cuvinte urâte sau le oferă țigări. De asemenea: o societate "dezrădăcinată" care cheltuiește pe cosmetice ca pentru alimente, bătrâni lăsați singuri pentru că sunt neproductivi, o "lăcomie" care face mai mult să se "devoreze" decât să se hrănească, să se "consume consumul".

Având într-o mână Amoris laetitia, în cealaltă Retorica lui Aristotel, și citând-o chiar și pe "marea" Anna Magnani, papa Francisc intră în lumea complexă a educației părinților dată copiilor adolescenți, temă despre care dieceza de Roma a voit să dedice acest an tradiționala sa întâlnire eclezială care se deschide astăzi la "Sfântul Ioan din Lateran" cu intervenția pontifului și continuă cu workshop și laboratoare în cele 38 de prefecturi ale diecezei.

O alegere țintită a Bisericii capitoline care vrea să facă să se simtă apropierea sa de multele familii adesea strivite de rutina și ritmurile nebune ale vieții. De fapt, dacă tema raportului părinți-copii în timpul adolescenței este o tema deja în sine delicată, asumă conotații riscante într-un oraș ca Roma marcat de problematici precum: "Distanțele dintre casă și loc de muncă (în unele cazuri până la 2 ore pentru a ajunge); lipsa de legături familiale apropiate, din cauza faptului că au trebuit să se mute pentru a găsi loc de muncă sau pentru a putea plăti o chirie; a trăi mereu "la sutime" pentru a ajunge la sfârșitul lunii, pentru că ritmul de viață este în sine mai scump (la țară se descurcă mai bine); timpul de atâtea ori insuficient pentru a-i cunoaște pe vecini acolo unde trăim; faptul de a trebui să fie lăsați singuri copiii în foarte multe cazuri...".

"Provocări" și "tensiuni" despre care papa vorbește cu mare realism în discursul lung din bazilică, unde ajunge alături de cardinalul vicar care își încheie activitatea, Agostino Vallini, și de succesorul său, episcopul Angelo De Donatis. "Viața familiilor și educația adolescenților într-o mare metropolă ca Roma cere la bază o atenție deosebită și nu putem s-o luăm cu ușurătate. Nu este același lucru a educa sau a fi familie într-un mic sat și într-o metropolă. Nu spun că este mai bine sau mai rău, este pur și simplu diferit", subliniază el.

Așadar Bergoglio indică "fundamentele"; înainte de toate cere să se gândească, dar și să se reflecteze și să se roage, "în romanesco", dialectul propriu al romanilor. De ce? Pentru că "adesea - explică el - cădem în tentația de a gândi sau de a reflecta asupra lucrurilor «în general», «în abstract». A ne gândi la probleme, la situații, la adolescenți... Și astfel, fără a ne da seama, cădem în mod deplin în nominalism. Am vrea să îmbrățișăm totul dar nu ajungem la nimic". Deci trebuie să gândim "în dialect", adică "cu fețe de familii foarte concrete și gândind cum să vă ajutăm între voi ca să-i formați pe copii voștri în cadrul acestei realități".

Un alt aspect important, continuă papa, este "experiența de a ne simți «dezrădăcinați»". Lângă "societatea lichidă" - sau mai bine zis "gazoasă" - se alătură de fapt "fenomenul crescând al societății dezrădăcinate", adică "persoane, familii care încet-încet pierd legăturile lor". Un pericol grav pentru că, avertizează pontiful, "o cultură dezrădăcinată, o familie dezrădăcinată este o familie fără istorie, fără amintire, fără rădăcini". Și "atunci când nu sunt rădăcini, orice vânt ajunge să te măture".

Pentru aceasta, unul dintre primele lucruri la care trebuie să ne gândim ca părinți, familii, păstori sunt "scenariile în care să generăm legături, să găsim rădăcini, unde să facem să creștem acea rețea vitală care să ne permită să ne simțim «acasă»". Rețelele sociale par "să ne ofere acest spațiu de «rețea»", dar în realitate ele, prin însăși virtualitatea lor, "ne lasă ca «în aer» și de aceea foarte «volatili»". Și "nu există alienarea mai rea pentru o persoană să simtă că nu are rădăcini, că nu aparține nimănui", afirmă Bergoglio.

Care le amintește părinților faptul că "de atâtea ori cerem de la copiii noștri o formare excesivă în unele domenii pe care le considerăm importante pentru viitorul lor. Îi punem să studieze o cantitate de lucruri pentru ca să dea «maximul». Dar nu dăm tot atâta importanță faptului ca să cunoască țara lor, rădăcinile lor". Așadar tinerii sunt privați "de cunoașterea geniilor și a sfinților" care i-au generat, precum și de "visele profetice" ale bunicilor lor. "Dacă vrem ca fiii noștri să fie formați și pregătiți pentru ziua de mâine, nu numai învățând limbi (ca să dăm un exemplu) ei vor reuși. Este necesar ca să se conecteze, ca să-și cunoască rădăcinile. Numai așa vor putea zbura sus, altminteri vor fi cuprinși de «viziunile» altora".

De aici invitația de a înfrunta "în globalitatea sa" faza adolescenței care interesează nu numai pe tineri ci toată familia. "Este o fază-punte - evidențiază papei - și pentru acest motiv adolescenții nu sunt nici de aici nici de acolo, sunt pe drum, în tranzit. Nu sunt copii (și nu vor să fie tratați ca atare) și nu sunt adulți (dar vor să fie tratați ca atare, în special la nivel de privilegii). Trăiesc tocmai această tensiune, înainte de toate în ei înșiși și apoi cu cei care-i înconjoară. Caută mereu confruntarea, întreabă, discută totul, caută răspunsuri. Trec prin diferite stări sufletești, și familiile împreună cu ei".

Pare un coșmar, în schimb este "un timp prețios în viața copiilor voștri", afirmă Francisc, pentru că în pofida riscurilor, schimbărilor și instabilității, "este un timp de creștere" pentru toți. Așadar, vai să se trateze adolescența ca "o patologie" care trebuie combătută: "Un copil care trăiește adolescența sa (oricât ar putea să fie de dificilă pentru părinți) este un copil cu viitor și speranță. Mă preocupă de atâtea ori tendința actuală de a «medicaliza» precoce pe tinerii noștri. Pare că totul se rezolvă medicalizând, sau controlând totul cu sloganul «a exploata la maxim timpul», și astfel rezultă că agenda tinerilor este mai rea decât aceea a unui înalt director".

"Să încadrăm bine discernămintele noastre în cadrul proceselor vitale previzibile", sugerează Pontiful, "există margini pe care este necesar să le cunoaștem pentru a nu ne alarma, pentru a nu fi nici neglijenți, ci pentru a ști să însoțim și să ajutăm la creștere. Nu este totul indiferent, dar nici nu are totul aceeași importanță". În afară de asta, este bine "să se discearnă ce bătălii trebuie făcute și ce bătălii nu trebuie făcute", eventual apelând la ajutor cuplurilor cu experiență care nu oferă "rețete", ci sunt de ajutor cu mărturia lor pentru "a cunoaște marginea sau gama asta sau aia de comportamente".

Cum ar fi, de exemplu, voința tinerilor de a se simți protagoniști. "Nu le place deloc să se simtă condamnați sau să răspundă la «ordine» care vin de la lumea adultă (respectă regulile de joc ale «complicilor» lor). Caută acea autonomie complice care îi face să se simtă "comandați de ei înșiși". Pentru aceasta uneori se refugiază în unchi, cei necăsătoriți și fără copii care "pentru a câștiga stima nepoților" închid un ochi cu privire la primele țigări sau îi învață vorbe murdare: "Eu am învățat primele vorbe murdare de la un unchi necăsătorit", povestește Bergoglio, "ne oferea și țigări". Deci, "atenție, nu spun că nu fac bine, dar fiți atenți".

De fapt, tinerii sunt în căutare continuă a "«amețelii» care să-i facă să se simtă vii". "Să le-o dăm!", solicită papa, "să stimulăm tot ceea ce îi ajută să transforme visele lor în proiecte", "să le propunem ținte ample, provocări mari și să-i ajutăm să le realizeze, să obțină țintele lor", "să-i provocăm mai mult decât cei care ne provoacă". Pentru că altminteri vor merge să caute această "amețeală" în altă parte, la cel care "pune în pericol viața lor".

Asta cere educatori "capabili de a se angaja în creșterea tinerilor", care le urmează "ritmul", și nu se limitează la "un model de instruire pur școlară, numai de idei", ci tind să-i facă să câștige autostima, "să creadă că realmente pot reuși în ceea ce își propun". Acest proces cere "o alfabetizare socio-integrată, adică o educație bazată pe intelect (capul), afecte (inima) și acțiune (mâinile)". "Este urgent să se creeze locuri unde fragmentarea socială să nu fie schema dominantă", subliniază Pontiful; "de-a lungul drumului lăsăm drumului analfabeți emotivi și tineri cu atâtea proiecte neîmplinite pentru că n-au găsit pe cineva să-i învețe să «facă». Am concentrat educația în creier neglijând inima și mâinile. Și aceasta este și o formă de fragmentare socială".

În discursul său, papa reflectează și asupra noii "dinamici ambientale" a tinerilor care "vor să fie «mari»" și "mari" care "vor să fie sau au devenit adolescenți". "Astăzi este o specie de competiție între părinți și copii; diferită de aceea din alte epoci în care în mod normal se petrecea confruntarea între unii și alții", afirmă Francisc. "Astăzi am trecut de la confruntare la competiție. Tinerii noștri astăzi găsesc multă competiție și puține persoane cu care să se confrunte. Lumea adultă a primit ca paradigmă și model de succes «veșnica tinerețe». Se pare că a crește, a îmbătrâni, «a fi parcat» este un rău. Este sinonim al unei vieți frustrate sau epuizate. Astăzi se pare că totul este mascat și disimulat. Ca și cum însuși faptul de a trăi n-ar avea sens".

"Cât de trist este când cineva vrea să facă «lifting» la inimă! Cât de dureros este când cineva vrea să șteargă «ridurile» atâtor întâlniri, atâtor bucurii și tristeți!", exclamă Bergoglio amintind vestita frază a actriței foarte celebre Anna Magnani, care i-a spus machiatorului său: "Lasă-mi toate ridurile, să nu-mi scoți niciuna. Am trăit o viață pentru a face să mi se facă aceste riduri".

Astăzi este dificil să auzi anumite fraze. Mai mult, statisticile relatează că numărul cel mai mare de cheltuieli este revărsat în domeniul cosmeticii, aproape cât pentru alimente. Și dacă mai înainte "cosmetica se referea mai mult la femei, acum este egal pentru ambele sexe". "Este urât acest lucru", admite papa Francisc, destăinuind totuși: "Mie nu-mi place când văd unul, chiar elegant, care își vopsește părul". Pentru papa "una dintre amenințările «inconștiente» mai periculoase în educația adolescenților noștri" este tocmai această "excludere de la procesele lor de creștere pentru că adulții ocupă locul lor". Adulți "care nu vor să fie adulți și vor să joace să fie adolescenți pentru totdeauna". "Această «marginalizare» - avertizează el - poate să mărească o tendință naturală pe care o au tinerii de a se izola sau de a frâna procesele lor de creștere datorită lipsei de întărire".

Episcopul de Roma tratează apoi un ultim punct: austeritatea. Într-un "context de consumism foarte puternic", în care "pare că suntem împinși să consumăm consum", este "urgent - spune el - să se recupereze acel principiu spiritual așa de important și subevaluat" al austerității. "A educa la austeritate este o bogăție incomparabilă", afirmă episcopul de Roma, pentru că "deschide spre alții" și trage în afară din acel "vârtej" care induce "să credem că valorăm atât cât suntem capabili să producem și să consumăm, atât cât suntem capabili să avem". Papa o definește un soi de "lăcomie spirituală", atitudinea de "a se îmbuiba mâncând". Așadar, ne va face bine, reafirmă el, "să ne educăm mai bine, ca familie, în această «lăcomie» și să dăm spațiu austerității drept cale pentru a ne întâlni, a face punți, a deschide spații, a crește cu alții și pentru alții".

Înainte de întâlnirea din Lateran, papa Francisc a întâlnit un grup de circa 30 refugiați și care cer azil primiți de parohiile din Roma, între care câțiva copii. Alături de el era cardinalul Vallini care, după aceea, în bazilică, a mulțumit public pentru slujirea sa de zece ani care se va încheia la 29 iunie. Cu o glumă: "Cardinalul nu iese la pensie pentru că este în șase congregații, și un napolitan fără loc de muncă ar fi o calamitate în dieceză".

(După Vatican Insider, 19 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat