Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Chile și Peru de la 15 la 21 ianuarie 2018

De Salvatore Cernuzio

Anul 2018 al papei Francisc se va deschide cu o nouă călătorie internațională în Chile și Peru. Pontiful "primind invitația respectivilor șefi de stat și a episcopilor" - cum afirmă un comunicat al directorului Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke - va merge în cele două țări latinoamericane în ianuarie 2018, mai exact în zilele 15-21.

În timpul acestei lungi călătorii, Bergoglio va vizita trei orașe chiliene: Santiago, Temuco și Iquique (15-18), și trei orașe peruviene: Lima, Puerto Maldonado și Trujillo (18-21). Pentru moment nu se cunosc alte detalii despre această nouă călătorie papală: "Programul va fi publicat la momentul oportun", spune Greg Burke.

În același timp cu buletinul Vaticanului, episcopii din respectivele Conferințe Episcopale au difuzat știrea în diecezele lor. Prelații chilieni convocând o conferință de presă transmisă în direct Facebook pe pagina "Iglesia de Santiago".

La întâlnire era prezent nunțiul apostolic, monseniorul Ivo Scapoli, care a citit știrea, și președintele episcopilor, monseniorul Santiago Silva Retamales, care a remarcat "bucuria" pentru vizita în țară a "unui papă care pune în centrul slujirii sale periferiile și întâlnirea între persoane, între persoane și Dumnezeu, întâlnirea lui Cristos cu persoana și a persoanei cu Cristos". "Sfinte Părinte, de aici, în numele întregii țări Chile, vă spunem: «Bun venit» într-o țară care vrea să fie casa tuturor", a spus Silva.

Era prezent și cardinalul Riccardo Ezzati, arhiepiscop de Santiago, una dintre diecezele pe care le va vizita Francisc: "Este o bucurie mare că papa va veni în țara noastră și mai ales că va veni în mod special la Santiago, unde o parte semnificativă a populației chiliene trăiește, muncește, încearcă să construiască pacea, dreptatea și progresul", a subliniat el.

Invitația adresată papei Bergoglio de a vizita țara, a revelat cardinalul, a fost prezentată deja în martie 2013, la puține zile după alegerea la tronul petrin. "Am călătorit la Roma pentru marea liturghie de începere a pontificatului și deja atunci l-am invitat pe papa Francisc să vină în Chile. Mai apoi, Conferința Episcopală a prezentat o cerere formală și la ultima vizită ad limina am reînnoit invitația".

În februarie, papa a întâlnit de două ori - cu o modalitate total neobișnuită - pe prelații din Chile: prima dată în ziua de 20, într-o audiență privată în Palatul Apostolic care a durat circa 3 ore în timpul cărora episcopii au discutat despre cazurile de pedofilie, despre provocările Bisericii precum avortul și unirile homosexuale, despre chestiunea Mapuche și a viitorului unei țări încă marcate după 40 de ani de la dictatura lui Augusto Pinochet. După câteva zile, la 24 februarie, Bergoglio a primit din nou delegația chiliană în prezența a șapte conducători de dicaster din Curia Romană pentru o întâlnire cu tonuri complet mai informale.

Cea din februarie "a fost o întâlnire fraternă, lucidă, în care ne-am confruntat despre provocările evanghelizării", a amintit astăzi într-o conferință de presă cardinalul Ezzati. Acum, a adăugat el, "Papa vine să ne viziteze și face asta la 30 de ani de la memorabila vizită a lui Ioan Paul al II-lea și de la mesajul său adresat țării în atâtea circumstanțe și locuri diferite. Este un Chile care s-a schimbat față de 30 de ani în urmă, însă papa vine să ne întărească în credință, să ne spună să nu ne fie frică pentru că Domnul i-a asigurat lui Petru că Biserica este construită pe o stâncă sigură și că forțele răului nu pot să prevaleze asupra misiunii de mântuire și de milostivire".

Așadar, a conchis arhiepiscopul de Santiago, "așteptăm această vizită cu inimă deschisă și disponibilă să primească mesajul papei care va face foarte bine Bisericii și țării noastre". Țară care deja s-a pus la treabă "pentru a realiza această vizită importantă", așa cum a explicat secretarul Conferinței Episcopale, Fernando Ramos. "Ne pregătim realizând o coordonare națională care prevede echipe necesare pentru pregătire și primire. La rândul său, guvernul a confirmat voința largă de a colabora".

Cea în Chile și Peru va fi a 21-a călătorie internațională a papei Francisc (afară de cazul în care va fi confirmată cea în India și Bangladesh), după călătoria în Columbia din 6-11 septembrie.

(După Vatican Insider 19 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat