Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 iunie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Italia și în multe țări se celebrează în această duminică sărbătoarea Trupului și Sângelui lui Cristos - se folosește adesea numele latin: Corpus Domini sau Corpus Christi. Comunitatea eclezială se adună în fiecare duminică în jurul Euharistiei, sacrament instituit de Isus la Ultima Cină. Totuși, în fiecare an avem bucuria de a celebra sărbătoarea dedicată acestui mister central al credinței, pentru a exprima în plinătate adorația noastră față de Cristos care se dăruiește ca hrană și băutură de mântuire.

Pagina evanghelică de astăzi, luată din sfântul Ioan, este o parte a discursului despre "pâinea vieții" (cf. 6,51-58). Isus afirmă: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. [...] Pâinea pe care o voi da eu pentru viața lumii este trupul meu" (v. 51). El vrea să spună că Tatăl l-a trimis în lume ca hrană a vieții veșnice și că pentru aceasta El se va jertfi pe sine însuși, trupul său. De fapt, Isus, pe cruce, a dăruit trupul său și a vărsat sângele său. Fiul omului răstignit este adevăratul Miel pascal, care face să se iasă din sclavia păcatului și susține pe drumul spre țara promisă. Euharistia este sacrament al trupului său dat pentru a face să trăiască lumea; cine se hrănește din această hrană rămâne în Isus și trăiește prin El. A-l asimila pe Isus înseamnă a fi în El, a deveni fii în Fiul.

În Euharistie, Isus, așa cum a făcut cu discipolii de la Emaus, ni se alătură, pelerini în istorie, pentru a alimenta în noi credința, speranța și caritatea; pentru a ne întări în încercări; pentru a ne susține în angajarea pentru dreptate și pace. Această prezență solidară a Fiului lui Dumnezeu este pretutindeni: în orașe și în sate, în nordul și în sudul lumii, în țările cu tradiție creștină și în cele de primă evanghelizare. Și în Euharistie El se oferă pe sine însuși ca forță spirituală pentru a ne ajuta să punem în practică porunca sa - să ne iubim așa cum ne-a iubit El -, construind comunități primitoare și deschise la necesitățile tuturor, în special ale persoanelor mai fragile, sărace și nevoiașe.

A ne hrăni cu Isus Euharistie înseamnă și să ne abandonăm cu încredere Lui și să ne lăsăm conduși de El. Este vorba de a-l primi pe Isus în locul propriului "eu". În acest mod iubirea gratuită primită de la Isus în Împărtășania euharistică, cu lucrarea Duhului Sfânt alimentează iubirea față de Dumnezeu și față de frații și surorile pe care-i întâlnim pe drumul de fiecare zi. Hrăniți cu Trupul lui Cristos, noi devenim tot mai mult și concret Trupul mistic al lui Cristos. Ne amintește asta apostolul Paul: "Potirul binecuvântării pe care îl binecuvântăm nu este oare împărtășire cu sângele lui Cristos? Pâinea pe care o frângem nu este oare împărtășire cu trupul lui Cristos? Pentru că este o singură pâine, noi, cei mulți, suntem un singur trup, căci toți ne împărtășim din aceeași unică pâine" (1Cor 10,16-17).

Fecioara Maria, care a fost mereu unită cu Isus Pâinea vieții, să ne ajute să redescoperim frumusețea Euharistiei, să ne hrănim din ea cu credință, pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu și cu frații.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Poimâine este Ziua Mondială a Refugiatului promovată de Națiunile Unite. Tema din acest an este "Cu refugiații. Astăzi mai mult ca oricând trebuie să fim de partea refugiaților". Aceasta este tema. Atenția concretă se îndreaptă spre femei, bărbați, copii care fug de conflicte, violențe și persecuții. Amintim în rugăciune și pe aceia dintre ei care și-au pierdut viața în mare sau în călătorii extenuante pe uscat. Istoriile lor de durere și de speranță pot să devină oportunități de întâlnire fraternă și de adevărată cunoaștere reciprocă. De fapt, întâlnirea personală cu refugiații risipește frici și ideologii deformate și devine factor de creștere în umanitate, capabilă să facă spațiu la sentimente de deschidere și la construirea de punți. Exprim apropierea mea de iubitul popor portughez datorită incendiului devastator care lovește pădurile din jurul lui Pedróg?o Grande cauzând numeroase victime și răniți. Să ne rugăm în tăcere.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini; îndeosebi pe cei veniți din Insulele Seychelles, din Sevilla (Spania) și din Umuarama și Toledo (Brazilia). Îi salut pe credincioșii din Napoli, Arzano și Santa Caterina di Pedara.

Un salut special adresez reprezentanței calificate a Republicii Centrafricane și a Națiunilor Unite, care în aceste zile se află la Roma pentru o întâlnire promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Port în inimă vizita pe care am făcut-o în noiembrie 2015 în acea țară și doresc ca, prin ajutorul lui Dumnezeu și a bunăvoinței tuturor, să fie pe deplin relansat și întărit procesul de pace, condiție necesară pentru dezvoltare.

În această seară, în fața bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran", voi celebra Sfânta Liturghie, după care va urma procesiunea cu Preasfântul Sacrament, până la "Santa Maria Maggiore". Îi invit pe toți să participe, și spiritual, mă gândesc îndeosebi la comunitățile de claustrare, la persoanele bolnave și la deținuți. În aceasta ajută și radioul și televiziunea.

Și marțea viitoare voi merge în pelerinaj la Bozzolo și Barbiana, pentru a aduce omagiu părintelui Primo Mazzolari și părintelui Lorenzo Milani, cei doi preoți care ne oferă un mesaj de care astăzi avem atâta nevoie. Și în acest caz le mulțumesc tuturor, în special preoților, care mă vor însoți cu rugăciunea lor.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat