Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Merkel la papa: sintonie cu privire la necesitatea de a dărâma zidurile

De Domenico Agasso jr

Sintonie cu privire la necesitatea de a depăși, de a înfrânge și de a dărâma zidurile, cu privire la multilateralitatea societăților, cu privire la importanța tratatelor internaționale și cu privire la necesitatea de a se ocupa mai mult de continentul african. Este ceea ce reiese din întâlnirea dintre papa Francisc și Angela Merkel, primită în Palatul Apostolic din Vatican în această dimineață, 17 iunie 2017. Asta revelează însăși cancelaria germană. Africa, climă, terorism, sărăcie, foamete și G20 din Hamburg sunt temele tratate.

Audiența la pontif durează circa 40 de minute, într-un climat de cordialitate: Merkel a mulțumit episcopului de Roma pentru această nouă întâlnire (a patra audiență privată și a șasea întâlnire în total). Apoi colocviul cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, însoțit de monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

În afară de intenția comună de a dărâma zidurile, în centrul dialogului a fost și următoarea G20, programată la Hamburg în iulie, pe care Germania o vede în optica unui efort pentru o lume multilaterală; Africa, având sublinierea ambilor interlocutori cu privire la importanța ca Uniunea Europeană să se angajeze în privința acestei teme; în sfârșit Tratatul de la Paris, cu regretul față de decizia Statelor Unite de a ieși din Cop21.

Nota publicată de Sala de Presă a Vaticanului afirmă: În cursul colocviilor cordiale au fost evocate bunele relații și colaborarea rodnică ce există între Sfântul Scaun și Germania. Apoi au fost tratate chestiuni de interes comun, cu atenția deosebită față de apropiata reuniune a G20 la Hamburg și s-a convenit cu privire la necesitatea de a dedica o atenție specială responsabilității comunității internaționale în contrastarea sărăciei și a foametei, a amenințării globale a terorismului și a schimbărilor climatice.

Merkel, care în zilele trecut a fost în Argentina, a adus în dar papei Bergoglio dulciuri din țara pontifului: câteva cutii de "dulce de leche" (dulciuri cu lapte) și biscuiți argentinieni. În afară de asta i-a dăruit papei cd-uri muzicale cu operele lui Ludwig van Beethoven.

În schimb Francisc a dăruit cancelarului copiile în germană ale Laudato si', Amoris laetitia și Evangelii gaudium. În afară de asta i-a dăruit o sculptură în bronz care reprezintă un ramură de măslin, simbol al păcii.

Cu Merkel era prezent consortul său, Joachim Sauer.

Este a șasea oară că se întâlnesc, pontiful și cancelarul. Prima strângere de mână la 19 martie 2013, ziua începerii pontificatului. După acea dată, s-au întâlnit: la 18 mai 2013, la 21 februarie 2015, 6 mai 2016 cu ocazia conferirii premiului Carol cel Mare papei, la 24 martie 2017 la ceremonia Tratatelor de la Roma.

Papa i-a transmis lui Merkel condoleanțe pentru moartea lui Helmut Kohl, decedat ieri. Și în telegrama de condoleanțe pe care i-a trimis-o declară: "Cu emoție am aflat știrea despre moartea fostului cancelar federal Helmut Kohl, după o lungă și gravă boală. Exprim rudelor precum și dumneavoastră și întregului popor german care-l regretă pe «cancelarul unității», sincere condoleanțe". Cancelarul, "ca mare om de stat și european convins, a lucrat cu clarviziune și dăruire pentru binele persoanelor din Germania și din țările europene învecinate. Dumnezeul milostiv să-l răsplătească pentru lucrarea sa neobosită în favoarea unității Germaniei și a uniunii Europei, precum și pentru angajarea sa în favoarea păcii și reconcilierii".

(După Vatican Insider, 17 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat