Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 11-a de peste an - Anul A - 2017

Isuse, te rugăm ca, așa cum ai cerut tu, fiecare om să se angajeze în secerișul tău (cf. Calendarul "Cinci pâini de orz".

Suntem în timpul de după Rusalii, timp liturgic numit "de peste an", timp în care ucenicii Domnului din toate timpurile, plini de speranța învierii și a fericirii veșnice în împărăția Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt, plini de Duhul Tatălui și al Fiului, întăriți de puterea Cuvântului divin și a sfintei Euharistii, pășesc în lume pentru a vesti Evanghelia și faptele mărețe ale aceluia care i-a chemat din întuneric la minunata sa lumină (cf. 1Pt 2,9), căci numai cine va crede și se va boteza va fi mântuit, iar cine va refuza credința va fi osândit (cf. Mc 16,16). Căci, iată ce ne spune Isus în Evanghelia de astăzi: "Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Mergeți la oile pierdute ale casei lui Israel! Mergând, predicați, spunând: «S-a apropiat împărăția cerurilor»" (Mt 9,37; 10,6-7).

Comentând aceste cuvinte ale lui Isus, sfântul Bernard de Clairvaux (1090-1153) spune: "Să lucrăm pentru o hrană nepieritoare, să muncim la lucrarea mântuirii. Să lucrăm în secerișul Domnului ca să merităm plata noastră zilnică. Să muncim la lumina înțelepciunii care spune: «Cel care lucrează în mine nu va păcătui» (cf. Sir 24,21). Ogorul este lumea (cf. Mt?13,38), spune Isus. Să-l săpăm cu Evanghelia. În el sunt ascunse multe comori, adică multe suflete prețioase de mântuit"

Evanghelia de astăzi ne dă lista cu numele celor 12 apostoli ai lui Isus. Numărul 12 este un număr tainic, este un număr plăcut lui Dumnezeu, pentru că numărul 12 exprimă stăpânirea Domnului peste timp, căci el a împărțit anul în 12 luni; dar și pentru că numărul 12 exprimă guvernarea lui Dumnezeu în lume. Astfel, vechiul popor al lui Dumnezeu a fost constituit pe cei 12 patriarhi credincioși; iar noul popor al lui Dumnezeu, Biserica, a fost fondat pe cei 12 apostoli care au lăsat toate pentru Isus.

Referitor la Biserică spunem că Dumnezeu, prin cei 12 apostoli în frunte cu Petru și prin urmașii lor, o guvernează și o călăuzește, o curăță și o înnoiește, o apără de idei greșite și o impulsionează în caritate și misiune, până la cea de-a doua venire a lui Isus. De aceea Isus le-a spus celor 12 apostoli în frunte cu Petru și prin ei tuturor urmașilor lor la cârma Bisericii: "Cine pe voi vă primește, pe mine mă primește, iar cine mă primește pe mine, îl primește pe acela care m-a trimis pe mine" (Mt 10,40). Și iarăși: "Cine pe voi vă ascultă, pe mine mă ascultă. Cine pe voi vă disprețuiește pe mine mă disprețuiește, iar cine mă disprețuiește pe mine îl disprețuiește pe cel care m-a trimis" (Lc 10,16). Iar aceste cuvinte sunt valabile atât pentru cei de la cârma Bisericii, cât și pentru orice creștin în comuniune cu Biserica care merge în misiune la semenii săi.

Și iarăși, sfântul Matei, dând lista nominală cu cei 12 apostoli chemați dintre pescari, dintre oameni de la țară, dintre zeloți și chiar hoțul Iuda, ne dă lista cu numele celor care constituiau Biserica lui Dumnezeu de atunci, și ne sugerează gândul că fiecare om din orice timp și loc - nimeni nu este exclus indiferent cum îl cheamă sau ce "job" are - prin Botez a devenit automat, "pescar de oameni" (cf. Mt 4,19; Mc 1,17; Lc 5,10), și este trimis să predice.

Și despre ce să predice? Așa cum ne spun lecturile biblice de astăzi, fiecare botezat trebuie să predice: despre grija iubitoare a Tatălui, despre mila și jertfa Fiului lui Dumnezeu de la cruce, despre dragostea Duhului Sfânt și despre apropierea împărăției cerurilor și despre trebuința convertirii. Da, toți oamenii care prin Botez au fost spălați de păcate, care au fost iluminați de evanghelie și au fost înnoiți cu putere de sus trebuie să devină "pescari de oameni", începând din familiile lor, din cercul lor de prieteni și colegi, și până la marginile lumii (cf. Fap 1,8).

Sfântul Ioan Gură de Aur (347-407) spunea: "Tot creștinul trebuie să lucreze la răspândirea învățăturii celei bune a Evangheliei". Iar părintele Tim Keller (n. 1950), un păstor de suflete din America, cel care a înființat "Mișcarea Cristoforilor", adică, "a purtătorilor de Cristos în lume", așa le spunea enoriașilor săi: "Voi puteți schimba lumea, devenind fiecare o mică lumină din lumina lui Cristos"!

Conciliul al II-lea din Vatican, în Decretul despre apostolatul laicilor, afirmă: "Asupra tuturor laicilor apasă povara glorioasă de a munci pentru ca planul divin de mântuire al lui Dumnezeu să ajungă la toți oamenii de pe pământ" (AA 2).

De aceea, fiecare creștin care a devenit "pescar de oameni" prin Botez, trebuie să spună cu sfântul apostol Paul, prigonitorul devenit apostol: "Da, mie, care sunt cel mai neînsemnat dintre toți sfinții, (primii creștini erau numiți și sfinți) mi-a fost dat harul acesta să vestesc neamurilor bogățiile nepătrunse ale lui Cristos" (Ef 3,8); "Este o misiune care mi-a fost încredințată" și "Vai mie, dacă nu vestesc Evanghelia"! (1Cor 9,16-17). "Căci, măcar că sunt slobod față de toți, m-am făcut robul tuturor, ca să câștig pe cât mai mulți. Fac totul pentru Evanghelie, ca să am și eu parte de ea" (1Cor 9,19.23).

Așa cum spun lecturile biblice de astăzi și așa cu am amintit deja mai sus, orice creștin devenit "pescar de oameni" prin Botez trebuie să vestească evanghelia semenilor săi care nu știu de Isus, care știu puțin despre Isus și despre lucrarea sa de la cruce, care au uitat de învățătura lui Isus, sau care chiar l-au părăsit pe Isus.

Lectura Evangheliei ne cheamă să le vestim oamenilor: mila cea mare a lui Isus față de ei, care prin păcat au ajuns niște oi pierdute; să le vestim că Isus, după ce i-a hrănit și i-a vindecat, s-a făcut pentru ei miel de jertfă și a murit în locul lor; să le vestim că Isus, prin moartea și învierea sa, i-a apropiat de Dumnezeu și de împărăția cerurilor de care diavolul i-a îndepărtat (cf. Mt 9,36-10,8). Dar, Isus ne cheamă să le vestim și convertirea și credința în el: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15), căci fără convertire și credință toate aceste daruri și mântuirea rămân departe de noi.

Prima lectură ne cheamă să le vestim oamenilor faptele minunate pe care Dumnezeu le-a făcut și le face încă în favoarea lor: eliberarea din sclavia idolilor, a diavolului și a morții, având puterea și tenacitatea vulturului care își salvează puișorii aflați în pericol; privilegiul de a vorbi cu el în rugăciune; onoarea de a fi consacrați pentru vecie ca împărăție de preoți și națiune sfântă (cf. Ex 19,2-6).

Lectura a doua ne cheamă să vestim tuturor oamenilor că Dumnezeu ne-a iubit pe când nu aveam nimic vrednic de iubit, pe când eram încă neputincioși, pe când eram încă păcătoși, pe când eram încă dușmani, căci tocmai atunci l-a trimis pe Fiul său Isus să moară pentru noi și pentru a noastră mântuire (cf. Rom 5,6-11).

Psalmul responsorial, psalmul 100, ne cheamă pe toți oamenii ca, după ce am dobândit toate aceste daruri și privilegii de la Dumnezeu Tatăl cel bun, de la Isus păstorul cel plin de tandrețe și de la Duhul Sfânt care lucrează în noi, să-i aducem mulțumire și să-i slujim cu bucurie.

Isus ne spunea astăzi că pentru a reuși în munca noastră misionară, prin care noi înșine ne apropiem mântuirea, trebuie să ne ferim de a merge pe calea păgânilor și a samaritenilor, adică să ne ferim și să nu trăim în deșertăciunea gândurilor, cuvintelor și a faptelor lor (cf. Ef 4,17); să nu trăim în desfrânări, în pofte, în beții, în ospețe, în chefuri și în slujiri idolatre ca ei (cf. 1Pt 4,3); să nu trăim și cu Dumnezeu și cu lumea ca samaritenii (cf. 2Rg 17,33).

Neconformitatea vieții cu Evanghelia și duplicitatea au stricat și strică încă mult predicării. De multe ori creștinismul a fost pătat de viața murdară a acelora care l-au predicat. Dorința de îmbogățire, spiritul colonialist, convertirile cu sabia, au făcut din aceștia mai degrabă niște apostoli ai iadului decât ai lui Cristos.

Apoi, trebuie să știm că nu ajunge numai vestirea generală a evangheliei în diferitele grupuri constituite pe lângă biserici sau constituite "ad-hoc", dar vestirea din grup trebuie dublată și de o abordare personală, după exemplul pe care ni-l dă chiar Dumnezeu, care nu a făcut numai o chemare generală la mântuire, dar i-a abordat pe oameni și personal. Astfel, în Vechiul Testament găsim scris că Dumnezeu și început construcția poporului ales nu numai pornind de la o chemare generală la mântuire, dar folosind și o abordare personală a oamenilor ca în cazurile lui: Noe, Abraham, Isaac, Iacob, Moise, Iosue, Samuel, David, etc. Noul popor ales, Biserica, Trupul mistic al lui Isus, a fost și el câștigat atât prin chemarea generală la mântuire, ca cea din predicile lui Isus, cât și printr-o abordare personală a oamenilor: ca cea a Mariei, a lui Iosif, a lui Ioan Botezătorul, ca cea a fiecărui ucenic în parte, ca cea a orbului din naștere, ca cea a lui Zaheu, ca cea a lui Saul din Tars, ca cea a ucenicilor de după înviere. Dar, prin noi, poporul creștin continuă și astăzi să crească și va crește până la sfârșitul veacurilor, tot prin combinarea predicii generale cu abordarea personală a fiecărui om.

Abordarea personală a fiecărui om trebuie să o facă orice om angajat în secerișul lui Dumnezeu, preoți și laici. Dar aici laicii au un "atu", căci se știu bine între ei cu problemele pe care le are fiecare, se pot întâlni și aborda mai ușor, și pot să intervină mai bine decât preoții. De aceea, personal, am apelat adesea la serviciile lor când pentru mine nu era posibil. Apoi am întâlnit foarte multe cazuri de persoane care mi-au spus că au cunoscut credința printr-un coleg de serviciu, printr-un prieten, printr-o cunoștință, printr-o persoană din tren, printr-un om din stațiune etc.

Iată un exemplu concret: Actorul Carlos Ray "Chuck" Norris (n. 10 martie 1940, în Ryan, Oklahoma, Statele Unite), cunoscut publicului din întreaga lume ca actor și expert în arte marțiale, s-a convertit la creștinism în anul 2009. Cel care i-a vorbit despre dragostea lui Isus a fost tot un actor american, Stephen Baldwin (n. 12 mai 1966). Chuck Norris, după ce a câștigat-o și pe soția sa, Gena O'Kelley, pentru Cristos, conduc acum împreună o biserică evanghelică din Florida și se luptă să câștige suflete pentru Cristos! Iată ce poate face mărturia de credință a unui coleg laic.

Când Isus ne spune astăzi: "Vindecați-i pe cei bolnavi, înviați-i pe cei morți, curățați-i pe cei leproși, alungați-i pe diavoli! În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8) ne invită să-l imităm pe el care a ajuns ușor la inima oamenilor, slujindu-le trupurile sărace, flămânde, bolnave; slujindu-le inimile amărâte, descurajate și disperate. Să le atingem mai întâi trupul pentru a ajunge mai ușor la sufletele lor.

De multe ori un ajutor, o îngrijire, o atenție, o vorbă dulce, ca în cazul sfintei Tereza de Calcutta (1910-1997), poate schimba soarta veșnică a unui om.

Calendarul "Cinci pâini de orz" 2017, la ziua de astăzi spune: "Și astăzi, Isuse, inima ta de păstor bun se înduioșează în fața sărăciei, obscurității și rătăcirii, a setei de viață, de bucurie și de adevărată iubire pe care le vezi în lume. Vreau să mă rog, așa cum ai cerut tu: ca fiecare om să se angajeze în secerișul tău. Aceasta este opera Duhului Sfânt"!

În versetele imediat următoare pericopei evanghelice de astăzi, Isus le spune ucenicilor lui trimiși în misiune: "Să nu luați nici aur, nici argint, nici aramă în brâiele voastre, nici traistă pentru drum, nici două haine, nici încălțăminte, nici toiag, căci vrednic este lucrătorul de hrana lui" (Mt 10,9-10), căci dezlipirea este o unealtă bună a convertirii

Câțiva tâlhari au intrat într-o noapte în chilioara unui pustnic bătrân și au început să ia, fiecare ce-i cădea la îndemână. El le-a zis: "Luați, dragii mei, luați tot ce găsiți!" După ce au luat tot, au plecat. Într-un colț mai rămăsese ceva, pe care hoții nu-l observaseră. Pustnicul i-a strigat să se întoarcă și le-a zis: "Fiilor, luați-l și pe acesta! Nu l-ați observat. Eu nu trebuie să am nimic în clipa în care mă voi prezenta la judecata lui Dumnezeu, care nu-i departe de mine, dar nici de voi". Hoții și-au zis: "Cu adevărat acesta este omul lui Dumnezeu". Și i-au lăsat toate, ba au voit să-i asculte sfaturile duhovnicești, după care s-au convertit și au aflat siguranța vieții trăind în virtute.

În încheiere vă redau niște cuvinte pe care Isus obișnuia să le spună după ce învăța, fie în public, fie în particular: "Cine are urechi de auzit, să audă" (cf. Mt 13,43; Mc 4,9; Lc 14,35) ! "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37); căci așa cum spune sfântul apostol Iacob: "cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte și-și va acoperi o sumedenie de păcate" (Iac 5,20).

Isuse, te rugăm ca, așa cum ai cerut tu, fiecare om să se angajeze în secerișul tău (cf. Calendarul "Cinci pâini de orz", 18 iunie 2017).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat