Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Calea siciliană la Amoris laetitia

De Domenico Agasso jr

"Îngrijirea pastorală va trebui să urmeze parcursuri noi, atente la noile situații în care se află bărbați și femei botezați, în legăturile pe care le realizează". De mult timp "asistăm la răni dureroase la care aceste schimbări uneori dau origine". Așadar, "se cere un discernământ responsabil, încredințat, mai ales, preoților și laicilor angajați în susținerea drumului persoanelor" care trăiesc stări de slăbiciune. Asta subliniază Bisericile din Sicilia în "Orientări pastorale. A însoți, a discerne, a integra fragilitățile conform indicațiilor din capitolul VIII din Amoris laetitia", exortația post-sinodală a Papei Francisc.

În paisprezece fascicole episcopii din cele optsprezece dieceze siciliene deschid la împărtășanie și pentru divorțații recăsătoriți ca rezultat al unui parcurs profund de primire, îngrijire și discernământ personal și pastoral. Însă discernământ care "nu este un act instantaneu (nu se poate rezolva în cererea de acces la sacramente, eventual în ocazii deosebite)".

Sacramentele - avertizează ei - sunt strâns unite cu existența: de aceea, deoarece viața conjugală de astăzi nu este scutită de schimbările epocale, sacramentele nu rămân străine de acestea, și îndeosebi căsătoria. De aceea, îngrijirea pastorală "va trebui să urmeze parcursuri noi, atente la noile situații în care se află bărbați și femei botezați, în legăturile pe care le realizează. De mult timp asistăm la răni dureroase la care aceste schimbări uneori dau origine, în care se evidențiază o fragilitate mai acută". Dată fiind "cu toate acestea varietatea nenumărată a situațiilor, se cere un discernământ responsabil, încredințat, mai ales, preoților și laicilor angajați în susținerea drumului persoanelor care trăiesc situații de fragilitate".

Episcopii repropun "sacramentul căsătoriei ca formă culminantă a oricărei relații de iubire dintre bărbat și femeie, pentru că ea leagă cu misterul pascal al lui Cristos și cu dăruirea sa Bisericii". În fața tendințelor care reduc legătura matrimonială unică și indisolubilă la simplu obicei cultural, "Evanghelia indică valori și oferă motivații pentru a descoperi că această legătură se înscrie în inima bărbatului și a femeii, conform proiectului originar al lui Dumnezeu".

În același timp "trebuie să fim umili și realiști", reafirmă păstorii din Sicilia. Prima noutate din Amoris laetitia "este privirea asupra situațiilor concrete": "Trebuie evitate judecăți care nu țin cont de complexitatea diferitelor situații și este necesar să fim atenți la modul în care persoanele trăiesc și suferă din cauza condiției lor. Nimeni nu poate fi condamnat pentru totdeauna, pentru că aceasta nu este logica Evangheliei!".

O a doua noutate este consecința unui alt principiu enunțat în Evangelii gaudium, exortația apostolică a pontifului: "Nu putem să ne așteptăm la norme unice pentru orice situație, ci va fi necesar un discernământ de-a lungul timpului între diferitele situații, care să nu închidă cuiva a priori sau prin decret posibilitatea comuniunii ecleziale, ținând cont de diferite nivele de complementaritate: între discernământ personal și pastoral". Și nu este de puțină importanță ceea ce afirmă papa Bergoglio: "Euharistia, deși constituie plinătatea vieții sacramentale, nu este un premiu pentru cei desăvârșiți ci un generos remediu și un aliment pentru cei slabi".

Destinatarii acestei însoțiri și ai acestui discernământ sunt cei care au încheiat o legătură numai civilă; cei care nu au nicio legătură: cei care conviețuiesc; cei care sunt despărțiți și divorțați și uneori au îndurat o abandonare nedreaptă; divorțații care trăiesc o nouă unire; cei care fiind despărțiți rămân fideli față de legătură și nu întreprind o nouă unire. În aceste situații nu se poate acționa cu "o judecată imediată", "ci trebuie primiți și invitați la un drum care, prin definiția sa, are o durată temporală și este atent la gradualitate".

Papa, primind indicațiile Sinodului despre familie, afirmă înainte de toate că trebuie "să se discearnă care din diferitele forme de excludere practicate actualmente în domeniul liturgic, pastoral, educativ și instituțional pot să fie depășite". În afară de asta, în două puncte afirmă că participarea la viața Bisericii poate să se refere și la accesul la sacramente. Formulările deschid cu atenție la o eventualitate de acces, care se situează numai în locul dialogic al discernământului: nu este o normă canonică, ci eventualul rezultat al unui drum, rod al discernământului și al maturizării personale și pastorale. Tentativa de integrare își are fundamentul în practica discernământului, care are loc la mai multe niveluri, personal și pastoral.

Episcopul de Roma invită la însoțirea din punct de vedere pastoral a tuturor persoanelor care trăiesc în cadrul familiei. O atenție specifică este îndreptată spre copiii divorțaților recăsătoriți, datorită rolului educativ de neînlocuit al părinților și în vederea interesului proeminent al minorului. A însoți înseamnă mai ales a se îngriji. În cadrul acestui context de însoțire și discernământ, papa subliniază că "nu mai este posibil a spune că toți cei care se află în vreo situație așa-numită «iregulară» trăiesc în stare de păcat de moarte, lipsiți de harul sfințitor": "Din cauza condiționărilor sau a factorilor atenuanți, este posibil ca într-o situație obiectivă de păcat - care să nu fie în mod subiectiv vinovată sau care să nu fie vinovată în mod deplin - să se poată trăi în harul lui Dumnezeu, să se poată iubi și chiar să se poată crește în viața de har și de caritate, primind în acest scop ajutorul Bisericii". În circumstanțe asemănătoare, ajutorul Bisericii poate să fie și sacramental după evaluarea responsabilă a preotului: "În anumite cazuri, ar putea să fie și ajutorul sacramentelor". De aceea, în unele circumstanțe, cu privire la divorțații recăsătoriți "după evaluarea duhovnicului și ținând cont de binele penitentului, este posibil să se dea dezlegare și să se admită la Euharistie, chiar dacă duhovnicul știe că este vorba pentru Biserică de o dezordine obiectivă. Totuși, trebuie să fie clar că dacă «cineva prezintă un păcat obiectiv ca și cum ar face parte din idealul creștin, sau vrea să impună ceva diferit de ceea ce învață Biserica, are nevoie să asculte din nou vestirea Evangheliei și invitația la convertire»". Obiectivul "discernământului trebuie să fie de a favoriza și o integrare mai mare a celor botezați, care sunt divorțați și recăsătoriți civil, în comunitățile creștine în diferitele moduri posibile, evitând orice ocazie de scandal. Logica integrării este cheia însoțirii lor pastorale. Participarea lor se poate exprima în diferitele slujiri ecleziale: de aceea trebuie să se discearnă care forme de excludere practicate actualmente în domeniul liturgic, pastoral, educativ și instituțional pot să fie depășite. Această integrare este necesară și pentru îngrijirea și educația creștină a copiilor lor, care trebuie să fie considerați cei mai importanți".

"Orientările pastorale" siciliene oferă deci "soluții practice diferențiate în funcție de diferitele situații umane", cu scopul de "a evita orice formă de rigorism și de laxism în aplicarea învățăturii Bisericii în multiplele situații existențiale". Logica este cea a Evangheliei: milostivire și integrare.

(După Vatican Insider, 16 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat