Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: Procesiune în sărbătoarea "Trupul și Sângele Domnului"

Sărbătoarea "Trupul și Sângele Domnului" s-a născut din uzanța "rogațiunilor", acele rugăciuni către Dumnezeu înălțate de patru ori pe an, în cele patru anotimpuri. Rogațiunile se încheiau cu procesiuni care traversau orașele, satele, câmpurile. Acestea erau binecuvântate ca să asigure, cu ajutorul lui Dumnezeu, o recoltă bună. În timpul acestor procesiuni, preotul purta relicvele sfinților. Ulterior, relicvele au fost înlocuite cu sfântul prin excelență, adică cu preasfântul sacrament al altarului.

Teologul german Karl Rahner scrie că în aceste procesiuni creștinătatea "poartă cu ea prin viața cotidiană a lumii profane sacramentul vieții veșnice". Observă că în felul acesta "lumea întreagă devine biserică, soarele devine lumina altarului, vântul răcoros preia și răspândește cântările oamenilor, la colțurile străzilor de toate zilele se ridică altare, adunarea cumpănită a oamenilor pășind înaintea lui Dumnezeu devine cortegiul procesional în straie multicolore și iradiind de bucurie, iar rugăciunea care se înalță de la pământul neliniștit este transformată în cântece de laudă".

Dar ce vrea să spună această procesiune? Același preot iezuit Karl Rahner scrie că este procesiunea Domnului răstignit și înviat care "merge cu noi de-a lungul vieții noastre pe toate străzile străbătute de noi; vine în întâmpinarea noastră în situații ce ne surprind la răscrucile drumului; ne privește necunoscut ca chipul fratelui pe lângă care trecem mai departe cu indiferență". Nu este vorba, deci, de un rit arhaic depășit de timp, ce nu mai spune nimic omului de azi care în viața lui frenetică n-are timp să se oprească și să înțeleagă ce se întâmplă. Vremurile de demult nu erau mai puțin frenetice. Nu era mai senină viața omului din evul mediu și din timpurile care au urmat. Este vorba de datoria pe care o are Biserica de a prezenta oamenilor, în orice condiție și situație istorică, "misterul apropierii lui Dumnezeu". Această apropiere absolută a lui Dumnezeu față de om, atestată în Biblie și în istoria religioasă a popoarelor, a devenit evidentă în evanghelie, acolo unde este prezentat un Dumnezeu care își fixează cortul între oameni. Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup și a locuit între noi. Trece prin toată experiența omului până la moarte, iar apoi învie, nu ca să dispară din istorie după "aventura umană", dar ca să fie aproape de toți în mod tainic, dar nu mai puțin real decât cel descris în evanghelie.

În evanghelie vedem că Isus este mereu în mișcare, se deplasează întruna, intră în case, săvârșește minuni, se interesează de nevoile elementare ale lumii. Face asta cu gesturi aproape sacramentale ca să ne facă să înțelegem că în Biserică sacramentele nu trebuie separate de viața oamenilor. Sunt ca cei doi termeni inseparabili ai unei ecuații. Procesiunea trece prin orașele și satele unde se desfășoară munca oamenilor, chiar prin satele și orașele unde se află oameni săraci pentru că lipsesc locurile de muncă. Peste tot Isus spune: "Eu sunt pâinea vieții" (In 6,48). Creștinii, discipolii lui Isus, nu pot fi atenți doar la viața spirituală a oamenilor fără să se intereseze și de viața lor materială. Isus a vorbit despre pâinea vieții coborâtă din cer, după înmulțirea pâinilor pentru miile de oameni care mergeau după el ca să-l asculte. Și Domnului i-a fost milă de ei. Nu i-a trimis acasă flămânzi. Poate ne vine în gând vreo idee bună. Ce-am putea face în concret? Fie și numai puțin. Papa Francisc amintește mereu că fără opțiunea preferențială pentru cei săraci, "vestirea evangheliei, deși este prima formă de caritate, riscă să fie neînțeleasă sau să se înece în acea mare de cuvinte la care ne expune societatea actuală a comunicării". El afirmă despre Euharistie că este "prezența reală a lui Isus și școală de comuniune".

Moment de bucurie și emoție sufletească pentru locuitorii pe care îi păstoresc în Austria, în această zi de Joia Verde.

Dis-de-dimineață, credincioșii cu mic cu mare s-au mobilizat în a pregăti traseul pe unde avea să treacă procesiunea cu sfântul sacrament.

Oamenii au plantat ramuri de plopi, au împrăștiat iarbă și flori, drumul fiind acoperit cu iarbă și flori, ce au format un covor verde. Fiecare locuitor, indiferent de confesiune, a vrut să se implice în mod direct în a face ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă.

La celebrarea euharistică s-a explicat istoricul și motivul pentru care se face această celebrare, cum Tabernacolul, locul unde locuiește Isus, este purtat prin întreaga comunitate, unde a staționat la cele patru altare. Steagurile landului Austriei, cu stema Vaticanului, au fluturat spre cele patru altare, în procesiunea de Joia Verde.

Fanfara, cu cele 50 de persoane, au intonat cele mai frumoase cântece euharistice, au prezentat onorul, așa cum sunt procedurile pentru primirea unui șef de stat, au făcut ca sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului să tresalte inima de bucurie și să fie una de neuitat, prin implicarea întregii comunități, sprijiniți de autoritățile locale, care au fost prezente la acest eveniment.

De remarcat este faptul că acel covor verde, care s-a așternut pe drum, a fost curățat după terminarea procesiunii, toți oamenii, de la primar, oameni în vârstă, copii, au făcut ca drumul să fie curat.

Ceremonia s-a încheiat cu o agapă, unde fiecare s-a putut întreține cu ceilalți locuitori, realizându-se comuniunea frățească și unitatea comunității, indiferent de orientarea religioasă, s-au exprimat bucurii pentru acest moment înălțător.

Îi mulțumim Domnului că ne-a lăsat Euharistia, ca mereu să ne putem alimenta de la izvorul iubirii infinite.

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 iunie: Austria: Procesiune în sărbătoarea "Trupul și Sângele Domnului"


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat