Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întoarcerea teologiei în universitățile rusești

De Vladimir Rozanskij

Ministerul rus al Justiției a emis la 14 iunie 2017 un decret de aprobare a gradului academic de studii teologice. A comunicat acest lucru ministrul instruirii publice, Olga Vasileva, la prima conferință științifică pan-rusă despre "Teologia în cadrul formativ umanitar", așa cum prezintă corespondentul de la RBK.

Decretul prevede ca teologia să nu fie considerată numai o ramură a istoriei sau a filozofiei, ci o disciplină specifică în măsură să dea titluri de specializare ("kandidat") și de doctorat. Vasileva consideră aceasta "o zi cu adevărat istorică", și va trebui prin urmare "să facă orice efort pentru a-i pregăti pe specialiști" în domeniul teologic.

Ministrul a afirmat și necesitatea de a întări catedrele de teologie în domeniile formative și științifice rusești. "În domeniul instruirii, teologia se dezvoltă în trei direcții: ca disciplină autonomă (care prevede bacalaureat, master și specializare), ca disciplină pregătitoare în planurile de studii mixte și ca disciplină facultativă", care este predată în 51 de institute superioare rusești. Pe moment, urmează programele de teologie peste 4.500 de persoane. "Suntem numai la începutul drumului și acum este important de clarificat etapele dezvoltării și calitatea acestei ramuri a științei", a adăugat ea.

Deja în 2015, după o puternică intervenție publică a patriarhului Chiril (Gundjaev), teologia a fost recunoscută ca disciplină științifică de Comisia superioară pentru atestări de la Ministrul Instruirii și Cercetării Științifice. A fost posibil să se prezinte primele teze de licență în această disciplină începând din 2016, când au fost formate consiliile de experți și de evaluare a dizertațiilor.

La 1 iunie s-a proclamat în sfârșit primul specialist oficial ("kandidat nauk") în teologie, preotul ortodox Pavel Khondzinskij, decan al facultății de teologie de la universitatea umanitară ortodoxă "Sfântul Tikhon", care a apărat o teză despre tema: "Soluția problemelor teologiei rusești în secolul al XVIII-lea, în sinteza sfântului Filaret, mitropolit de Moscova". La istorica ședință de teză nu au fost admiși străini și jurnaliști.

Este vorba despre o mare victorie a Bisericii Ortodoxe Ruse, și îndeosebi a patriarhului Chiril, care mai mult decât toți a insistat pentru a obține acest rezultat. Participarea culturii creștine la procesul formativ public a fost unul dintre punctele calificatoare ale slujirii sale de patriarh, inaugurate în 2009. Chiril a fost foarte tânăr rector al Academiei Teologice Ortodoxe din Leningrad în anii Șaizeci și a avut mereu o mare sensibilitate față de studiile teologice, și datorită prieteniei sale istorice cu iezuiții de la Institutul Pontifical Oriental din Roma.

În timpurile antice, teologia în Rusia a fost foarte sacrificată, datorită dificultății de a se distinge de asceza monastică și de a evita acuzația de raționalism. Din secolul al XVII-lea a intrat în Rusia teologia scolastică a iezuiților, cu formarea Academiei Teologice a lui Petru Mogila la Kiev și a primelor școli rusești la Moscova și Sankt Petersburg, și ele foarte influențate de teologia occidentală (latina a fost limba academică în Rusia până la jumătatea secolului al XIX-lea). În secolul al XIX-lea, facultățile teologice din Moscova, Sankt Petersburg, Kiev și Kazan au fost ținute în mod rigid separate de universitățile statale, de teamă de a nu strica puritatea ortodoxiei. Primul care a încercat să depășească această barieră a fost vestitul filozof călugăr Vladimir Soloviov, care a studiat în ambele părți, și a fost imitat de marii teologi de dinainte de revoluție (Berdiaev, Bulgakov, Florenski). Abia astăzi cultura teologică reintră oficial în lumea academică rusă, în mijlocul neîncrederii majorității profesorilor laici, care văd în acest reforme o tentativă a Bisericii de a se impune ideologic în țară prin structurile formative. Speranța patriarhului Chiril și a vicelui său, mitropolitul Ilarion (Alfeev), este mai degrabă aceea de a folosi cultura ca instrument de creștere a conștiinței ortodoxe a populației, adesea ancorată într-o viziune pur formală a apartenenței ecleziale.

(După agenția AsiaNews, 15 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat