Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corupția, apelul papei: uniți împotriva acestui "cancer"

De papa Francisc

Corriere della Sera publică în avanpremieră prefața papei Francisc la cartea "Corrosione" (Rizzoli), scrisă de cardinalul Peter K. A. Turkson cu Vittorio V. Alberti.

Corupția, în rădăcina sa etimologică, definește o sfâșiere, o ruptură, o descompunere și dezintegrare. Fie ca stare interioară fie ca fapt social, acțiunea sa se poate înțelege privind la relațiile pe care le are omul în natura sa cea mai profundă. De fapt, ființa umană are o relație cu Dumnezeu, o relație cu aproapele său, o relație cu creația, adică mediul în care trăiește. Această triplă relație - în care intră și cea a omului cu sine însuși - dă context și sens acțiunii sale și, în general, vieții sale.

Când omul respectă exigențele acestor relații este cinstit, asumă responsabilități cu corectitudine a inimii și lucrează pentru binele comun. În schimb când el suferă o cădere, adică se corupe, aceste relații se sfâșie. Astfel, corupția exprima forma generală a vieții dezordonate a omului decăzut. În același timp, tot ca o consecință a căderii, corupția revelează o conduită anti-socială atât de puternică încât să dizolve validitatea raporturilor și după aceea pilaștri pe care se întemeiază în societate: coexistența între persoane și vocația de a o dezvolta. Corupția frânge toate acestea înlocuind binele comun cu un interes particular care contaminează orice perspectivă generală. Ea se naște dintr-o inimă coruptă și este cea mai rea plagă socială, pentru că generează probleme și delicte foarte grave care îi implică pe toți. Cuvântul "corupt" amintește de inima ruptă, inima înfrântă, pătată de ceva, ruinată ca un corp care în natură intră într-un proces de descompunere și emană miros urât.

Ce anume este la originea exploatării omului de către om? Ce anume este la originea degradării și a lipsei de dezvoltare? Ce anume este la originea traficului de persoane, de arme, de droguri? Ce anume este la originea nedreptății sociale și a mortificării meritului? Ce anume este la originea lipsei de servicii pentru persoane? Ce anume este la rădăcina sclaviei, a șomajului, a neîngrijirii orașelor, a bunurilor comune și a naturii? Așadar, ce anume uzează dreptul fundamental al ființei umane și integritatea mediului? Corupția, care este de fapt arma, este limbajul cel mai comun și al mafiilor și al organizațiilor criminale din lume. Pentru aceasta, ea este un proces de moarte care dă limfă culturii morții a mafiilor și a organizațiilor criminale. Există o profundă problemă culturală care trebuie înfruntată. Astăzi mulți nu reușesc nici măcar să-și imagineze viitorul; astăzi pentru un tânăr este greu să creadă cu adevărat în viitorul său, în orice viitor, și tot așa pentru familia sa. Aceasta schimbare de epocă a noastră, timp de criză foarte vastă, reprezintă criza mai profundă care implică cultura noastră. În acest context trebuie încadrată și înțeleasă corupția în diferitele sale aspecte. Este în joc speranța în lume, fără de care viața pierde acel simț de căutare și posibilitate de îmbunătățire care o face ca atare.

În această carte, cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, astăzi prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, și fost președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii, explică bine ramificarea acestor semnificații ale corupției și face asta concentrându-se îndeosebi pe originea interioară a acestei stări care, întocmai, răsare în inima omului și poate să răsară în inima tuturor oamenilor. De fapt, toți suntem foarte expuși ispitei corupției: și atunci când credem că am învins-o, ea se poate prezenta din nou. Omul trebuie văzut în fiecare aspect al său, nu trebuie scindat în funcție de activitățile sale, și așa trebuie citită corupția - cum se citește în această carte - în întregime, pentru omul întreg, fie în exprimările sale de delict fie în cele politice, economice, culturale, spirituale. În 2016 s-a încheiat Jubileul extraordinar al milostivirii. Milostivirea permite să ne depășim în spiritul de căutare. Ce se întâmplă dacă ne refugiem în noi înșine și dacă gândirea și inima nu explorează un orizont mai amplu? Ne corupem, și corupându-ne asumăm atitudinea triumfalistă a celui care se simte mai bun și mai isteț decât ceilalți. Însă persoana coruptă nu-și dă seama că își construiește, de la sine însăși, propriul lanț. Un păcătos poate să ceară iertare, un corupt uita să ceară iertare. De ce? Pentru că nu mai are nevoie să meargă mai departe, să caute piste dincolo de el însuși: este obosit dar sătul, plin de sine. De fapt, corupția este la originea unei oboseli a transcendenței, cum este indiferența.

Cardinalul Turkson - așa cum se înțelege din acest dialog care treptat se desfășoară după un itinerar precis - explorează diferitele pasaje în care se naște și se insinuează corupția, de la spiritualitatea omului până la construcțiile sale sociale, culturale, politice și chiar criminale, punând împreună aceste aspecte și pe ceea ce ne interpelează mai mult: identitatea și drumul Bisericii. Biserica trebuie să asculte, să se ridice și să se aplece asupra durerilor și speranțelor persoanelor după milostivire, și trebuie să facă asta fără să-i fie frică să se purifice pe ea însăși, căutând cu asiduitate calea pentru a se îmbunătăți. Henri de Lubac a scris că pericolul cel mai mare pentru Biserică este mondenitatea spirituală - deci corupția - care este mai dezastruoasă decât lepra infamă. Corupția noastră este mondenitatea spirituală, lâncezeala, ipocrizia, triumfalismul, a face să prevaleze numai spiritul lumii asupra vieților noastre, sentimentul de indiferență. Și cu această conștiință noi, bărbați și femei din Biserică, putem să ne însoțim pe noi înșine și omenirea suferindă, mai ales aceea care este mai oprimată de consecințele criminale și de degradare generate de corupție.

În timp ce scriu mă aflu aici în Vatican, în locuri de o frumusețe absolută, în care geniul uman a încercat să se ridice și să transcende în tentativa de a face să învingă nemuritorul asupra celui trecător, asupra celui corupt. Această frumusețe nu este un accesoriu cosmetic, ci este ceva care pune în centru persoana umană pentru ca ea să-și poată înălța capul împotriva tuturor nedreptăților. Această frumusețe trebuie să se căsătorească cu dreptatea. Astfel, trebuie să vorbim despre corupție, să-i denunțăm relele, s-o înțelegem, să arătăm voința de a afirma milostivirea asupra meschinăriei, curiozitatea și creativitatea asupra oboselii resemnate, frumusețea asupra nimicului. Noi, creștini și necreștini, suntem fulgi de zăpadă, dar dacă ne unim putem să devenim o avalanșă: o mișcare puternică și constructivă. Iată noul umanism, această renaștere, această re-creație împotriva corupției pe care putem s-o realizăm cu îndrăzneală profetică. Trebuie să lucrăm toți împreună, creștini, necreștini, persoane de toate credințele și care nu cred, pentru a combate această formă de înjurătură, acest cancer care uzează viețile noastre. Este urgent să conștientizăm asta și pentru aceasta este nevoie de educație și cultură milostivă, este nevoie de cooperare din partea tuturor după propriile posibilități, propriile talente, propria creativitate.

(După Vatican Insider, 15 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat