Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un site și un chestionar pentru Sinodul tinerilor. Baldisseri: "A-i implica în drumul sinodal cât mai mult posibil"

De cardinal Lorenzo Baldisseri

Secretariatul general al Sinodului Episcopilor a anunțat deschiderea unui site web ca pregătire pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional", care se va celebra în luna octombrie 2018. Site-ul internet se poate găsi de astăzi la adresa: youth.synod2018.va. Am cerut motivele inițiativei de la cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor.

Decizia Secretariatului General al Sinodului de a deschide un site internet și de a propune în el un chestionar tuturor tinerilor, niciunul exclus, răspunde la exigența de a-i implica în drumul sinodal pe care Biserica îl parcurge cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional" cât mai mult posibil. Cu site-ul, pe de o parte se vor să se furnizeze instrumente care să poată face în așa fel încât participarea lor să devină tot mai conștientă și implicată. Pe de altă parte, se vrea să se dea vizibilitate inițiativelor care îi au ca protagoniști.

Prin intermediul site-ului sunt pune în rețea informații, cunoștințe, experiențe, inițiative. În schimb chestionarul este instrumentul prin care tinerii pot să-și facă auzit glasul lor, sensibilitatea lor, credința lor, dar și îndoielile lor și criticile lor, pentru ca strigătul lor să ajungă la păstori, așa cum au fost invitați să facă de papa Francisc în Scrisoarea pe care le-a adresat-o la începutul drumului sinodal. Chestionarul care se găsește în site este diferit de cel conținut în Documentul Pregătitor. Diferit atât în finalități cât și în întrebări. De fapt, se adresează direct tinerilor invitându-i să-și "povestească" viața lor, dorințele lor, temerile lor.

Prin întrebările propuse, tinerii pot să se prezinte, să spună cum se văd pe ei înșiși și lumea din jurul lor, cum trăiesc relațiile cu alții și cum se situează cu privire la alegerile de viață. Li se cere să se exprime cu privire la raportul cu religia, credința și Biserica. Ultima serie de întrebări focalizează atenția asupra prezenței lor pe web. La sfârșit sunt invitați să exprime ceva despre ei care n-a fost cerut în chestionar.

(După agenția SIR, 14 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat