Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima Împărtășanie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Duminică, 11 iunie 2017, în solemnitatea Preasfintei Treimi, 33 de copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Benone Lucaci, paroh, fiind însoțit la altar de pr. Pavel Beșleagă, pr. Cristian Bîrnat și pr. Eugen Robu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Pavel și prof. Lăcrămioara Boroș. Copiii au avut posibilitatea să-l cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre.

Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 10 iunie, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.

Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în sfântul altar.

La începutul sfintei Liturghii domnul Silviu Măriuț s-a adresat celor prezenți: "În fața întregii comunități adunate, vă rugăm, părinte paroh Benone Lucaci, să oferiți copiilor noștri prima sfântă Împărtășanie în cadrul acestei sfinte Liturghii. Vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, darul credinței, al speranței și al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate față de învățătura Evangheliei. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale. Prin cântul și rugăciunea noastră să aducem laudă și preamărire Sfintei Treimi!"

În cadrul sfintei Liturghii, candidații la prima sfântă Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor, au mărturisit făgăduințele de la sfântul Botez și au rostit următoarea rugăciune: "O, dulce Isuse, ajută-mă să cred în cuvântul tău, să sper în bunătatea ta și să te iubesc din toată inima! Așa să-mi ajute Dumnezeu!" așezând mâna dreaptă pe Sfânta Scriptură. Corul "Îngerașii", alcătuit din copii ai parohiei, dirijat de domnul Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu.

La omilie, părintele Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța acestei zile și i-a îndemnat să fie pentru cei din jur asemenea unei lumânări care oferă lumină și căldură, să fie frumoși la trup și la suflet imitând gingășia unei flori și să apeleze la ajutorul sfintei Fecioare Maria.

Părintele paroh Benone și pr. Pavel, la ritualul Împărtășaniei, l-au dăruit pe Isus prezent real în Ostia și vinul consacrat copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate.

La sfârșitul sfintei Liturghii, copiii au recitat poezia A fi urmaș a lui Cristos (autor Ica Dragoi) și au adresat un cuvânt de mulțumire:

A fi urmaș a lui Cristos
Înseamnă să-i urmezi doar lui
În toate să-i fii credincios
Să fii pe plac doar Domnului.

Să fim smeriți fără mândrie
Curați în inimă și gând
Podoaba noastră la toți fie
Sfințenia, frumos veșmânt.

Și când pășim în adunare
Genunchiul jos să ni-l plecăm
Să cerem Domnului iertare
Cu drag să-l binecuvântăm.

Să luăm armura din Scriptură
Și plini de Duhul Sfânt să fim
Și îmbrăcați cu Duhul slavei
Să facem voia sa. Amin.

O, Doamne, te rugăm acuma
Coboară tu în adunare,
Și Duhul tău cel sfânt să fie,
Din plin, în noi, în fiecare.

Preasfântă Treime, îți aducem un prinos de laudă și recunoștință pentru aceste minunate momente de har.

Isuse, îți mulțumim bucuria sufletului pe care o avem acum, când te-am primit pentru prima dată în sfântă Împărtășanie! Ajută-ne să fim prietenii tăi și să te iubim din toată inima! Sub mantia Mamei tale sfinte, Fecioara Maria, îi încredințăm pe toți cei dragi inimii noastre!

Dragi preoți din parohia noastră, vă mulțumim că în această zi de sărbătoare sunteți împreună cu noi!

Părinte Pavel, vă mulțumim pentru îndemnurile bune pe care ni le-ați dat la fiecare sfânta Liturghie.

Un gând de mulțumire se îndreaptă spre domnișoara profesoară Lăcrămioara Boroș, care ne-a călăuzit în această perioadă de pregătire.

Arătăm recunoștință domnului organist Maximilian Husaru care a pregătit programul de cântece, colegilor mai mici sau mai mari din corul "Îngerașii" și sorei Maria Lucaci pentru frumusețea și parfumul florilor.

O mulțumire specială aducem părinților și bunicilor noștri. În familia proprie vrem ca Isus prezent acum și în inima noastră să fie lăudat și preamărit în veci.

Din inimă, vă mulțumim! Semnează, copiii de la prima sfântă Împărtășanie, 2017!

Părintele paroh Benone a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a încurajat pe părinți în misiunea lor de a fi exemple vii de credință pentru proprii copii. De asemenea, s-a adresat și copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru a-l primi cât mai des pe prietenul lor și al tuturor, Isus Cristos. Copiii au primit din partea pr. Pavel cadouri, amintiri și fotografia de grup.

Isus euharisticul, care și-a făcut lăcaș azi în inima curată a acestor copii, să-i păstreze fideli în credință și să binecuvânteze toate familiile! Felicitări acestor minunați copii și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Iași (catedrală): Liturghia cu prima sfântă Împărtășanie (11 iunie 2017):


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat