Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Hramul comunității catolice românești

Statuia sfântului Anton de Padova și crinii din fața altarului, prezența copiilor, oamenii îmbrăcați în straie de sărbătoare au fost câteva semne care au arătat că duminică, 11 iunie 2017, comunitatea romano-catolică din Cesano și împrejurimi știe să-l celebreze cu mare bucurie pe patronul lor sufletesc.

Fiind într-o țară străină, și dorind să favorizăm participarea a cât mai mulți credincioși la sfânta Liturghie, sărbătoarea hramului dedicat sfântului Anton de Padova, de pe 13 iunie, a fost anticipată cu două zile.

În ciuda căldurii toride de afară, celebrarea solemnă a hramului a început la ora 16.00, în biserica dedicată sf. Sebastian din localitate, prin intonarea cântecului "Din nou mă-ndrept spre tine, patronul meu ceresc... sfântul Anton". Celebrantul principal a fost pr. Iulian Pișta, la care au concelebrat Pr. Iulian Marian Șchiopu și pr. Adrian Chili; iar Pr. Adrian Blăjuță a stat la scaunul de spovadă, pentru a-i ajuta pe toți cei care doreau să trăiască cu adevărat o sărbătoare sufletească.

În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Iulian Șchiopu ne-a vorbit despre importanța pe care sfinții o au în cadrul poporului lui Dumnezeu: de a fi martori ai evangheliei, prin cuvânt și faptă, ducând cuvântului lui Dunmezeu celorlalți care au auzit sau care nu au auzit de El, mai ales prin trăirea de zi cu zi a poruncilor și a vieții de credință. Acest aspect misionar se vede foarte clar și în viața Sfântului Anton care a plecat de acasă pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu celor ce nu au auzit de el. Apoi părintele predicator ne-a invitat să luăm acest exemplu și să îl ducem acasă, în familiile noastre, căci acest teritoriu de misiune astăzi este aproape, chiar în casele proprii, acolo unde se vede lipsa cunoașterii și a trăirii lui Cristos. Parcurgând apoi lecturile sfinte ne-a evidențiat faptul că ucenicul este cel ales de Dumnezeu nu după înfățișare, cum am putea crede, ci după faptele săvârșite în acord cu legea lui Dumnezeu și a Bisericii. Un adevărat ucenic este caracterizat de o atitudine mereu aproape față de ceilalți, un ucenic care acționează cu Duhul lui Cristos, un ucenic care înainte de a pune iubirea în slujire, mai întâi o trăiește, ajungând apoi să-și da viața pentru celălalt.

Pentru a fi tot în bucuria și tonul sărbătorii, copiii au fost aceia care au prezentat darurile la ofertoriu, ținând cont și de faptul că printre devoțiunile în cinstea sfântului Anton de Padova, specifice acestei zile, este și frumoasa rugăciune chiar de binecuvântare a copiilor. Pe lângă darurile oferite ei și-au oferit atât viața actuală, cu neliniștile și bucuriile ei dar și visele și speranțele lor.

După primirea sfintei împărtășanii, a urmat rugăciunea pentru binecuvântarea copiilor și pentru sfințirea crinilor, prin mijlocirea sfântului Anton de Padova, crini care au fost apoi duși la casele noastre.

Înainte de binecuvântarea finală pr. Adrian Chili, păstorul acestei comunități, a dorit să mulțumească Bunului Dumnezeu care ne ține mereu uniți în jurul altarului; apoi a mulțumit preoților prezenți la celebrare, dar și tuturor celor care au dorit să fie alături de noi cu ocazia hramului comunității.

Binecuvântarea solemnă a hramului, prin mijlocirea sfântului Anton de Padova, să coboare asupra întregii comunități, atât a celor prezenți la celebrare, cât și a celor care din diferite motive nu au putut fi alături de noi.

Fabian & Maria

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Cesano: Hramul comunității catolice românești


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat