Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Simpozionul internațional "Strategii inovative în predarea religiei"

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic - Facultatea de Psihologie și Științei ale Educației, precum și Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, Institutul Superior pentru Formatori afiliat pe lângă Facultatea de Psihologie a Universității Pontificale "Gregoriana" din Roma, Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" și Fundația Pro Educatione din Iași, a organizat sâmbătă, 10 iunie 2017, la Centrul "Gaudium et spes" din Traian, simpozionul internațional cu tema "Strategii inovative în predarea religiei".

La eveniment au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, prof. dr. Genoveva Farcaș - inspector școlar general al județului Iași, prof. univ. dr. Constantin Cucoș - director al Departamentului pentru Formarea Personalului Didactic / Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, conf. dr. pr. Ștefan Lupu - decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică Iași, lect. univ. dr. pr. Alessandro Lembo - profesor la Institutul Superior pentru Formatori, Facultatea de Psihologie - Universitatea Pontificală "Gregoriana" Roma, profesori și preoți care sunt implicați în procesul de predare-învățare-evaluare a elevilor în cadrul orelor de religie.

La deschiderea oficială a manifestării științifice, participanții au fost onorați să-i întâmpine și să se bucure de prezența în mijlocul lor pe păstorii diecezei noastre, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Prin rugăciunea rostită din toată inima împreună cu PS Petru, a fost invocat Duhul Sfânt care să inspire cadrele didactice în activitatea lor. În alocuțiunea sa, PS Aurel a reliefat susținerea permanentă a demersului educativ-religios din partea Excelenței sale și a accentuat implicarea imperioasă și responsabilă a preoților și a profesorilor pentru susținerea orelor de religie desfășurate în școli.

Un moment muzical a fost prezentat de Corala "Coelestis", ai cărei membri sunt elevi în cadrul Colegiului Pedagogic "V. Lupu" Iași. Sub bagheta domnișoarei dirijor dr. Petronela Andrieș au interpretat acompaniați de orgă și flaut, piese muzicale religioase și profane din repertoriul național și internațional.

Moderatorul simpozionului, părintele inspector școlar diecezan, prof. Petru Sebastian Tamaș, i-a invitat pe oaspeții de onoare să susțină conferințele în plenul sesiunii.

Conferința Statutul educației religioase. Prezent și perspective a fost prezentată de prof. univ. dr. Constantin Cucoș. Punctele temei s-au axat pe finalitățile și principiile de bază ale educației religioase, structurile valorice transmise sau formate prin educația religioasă (valori disciplinare, socio-comunitare, procesuale, universale), fundamentele conlucrării Școală-Biserică, dimensiunile conținuturilor disciplinei Religie, contexte și evoluții recente, confuzii, argumente contrafăcute, false probleme și domenii de perfectat. Domnul profesor Constantin Cucoș a concluzionat prin a spune că "e nevoie de coordonare și conlucrare, de vigilență calitativă, de corelativitate și completitudine de experiență și expertiză. Trebuie menținută o doză optimă de realism, fără alunecări în pesimism sau autovictimizări inutile sau, invers, de autosuficiență sau autoglorificare păguboasă."

Doamna prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general al județului Iași, a susținut conferința cu titlul Predarea religiei în învățământul primar - coordonate psihologice și didactice sau despre copilul de 6 ani și parabolele religioase. Doamna prof. dr. Genoveva Farcaș a descris importanța unei dinamici a lumii contemporane și a educației copilului, a studierii religiei în școala primară argumentând prin necesitatea asigurării unei culturi religioase, cunoașterea specificului existențial din perspective multiple, identificarea și însușirea valorilor confesiunii de apartenență, raportarea interdisciplinară și interconfesională la aceste valori, valorificarea unor dimensiuni formative ale registrului religios care presupune o educație religioasă ca demers de formare a conștiinței și a comportamentului copilului. La întrebarea "Studierea religiei în școala primară - cum?" ca modalitate de studiere a religiei de către elevii din clasele primare, doamna inspector a făcut referire la un îndemn de-al pedagogului ieșean Ștefan Bârsănescu "În copilărie, când spiritul preia fără critică aproape orice idee, este bine să îi prezentăm copilului sub formă de povestiri, pildele sau parabolele biblice, înlăturând cu precauție chestiunile complicate sau controversate, cum ar fi elementele mitice".

Pr. conf. dr. Ștefan Lupu a conferențiat cu tema Cateheza în Biserică și Religia în școală, două căi distincte, dar complementare pentru formarea integrală a creștinului în care a definit termenul de cateheză ca fiind "Prima vestire [kerigma] este destinată celor necredincioși și celor care, practic, trăiesc în indiferență religioasă. Obiectul ei îl constituie vestirea evangheliei și chemarea la convertire. Cateheza, care se deosebește de prima vestire a evangheliei, dezvoltă și duce la maturitate convertirea inițială, educându-l pe cel convertit și înglobându-l în comunitatea creștină. Astfel, aceste două forme ale slujirii cuvântului sunt distincte și complementare" (Congregația pentru Cler, Directoriu general pentru cateheză, 61), a enumerat și descris cele două tipuri de cateheză întâlnite în dieceza noastră cateheza ocazională și cateheza sistematică.

Apoi a amintit de îndemnul apostolic din Catechesi tradendae (1979) al sfântului papă Ioan Paul al II-lea: "Cateheza în cadrul misiunii Bisericii reamintește că evanghelizarea este o realitate bogată, complexă și dinamică, alcătuită din momente esențiale și diferite între ele. Cateheza este unul dintre aceste momente - și încă unul deosebit de remarcabil - ale procesului global de evanghelizare. «Momentul» catehezei este timpul pe parcursul căruia capătă formă convertirea la Isus Cristos; acum se pun bazele unei prime adeziuni. Cei convertiți, printr-o «educare și ucenicie la viața creștină integrală» (AG 14), sunt inițiați în misterul mântuirii și la un mod de viață evanghelic. Este vorba, de fapt, de «inițierea la plinătatea vieții creștine»" (Catechesi tradendae, 18).

Lect. univ. dr. pr. Alessandro Lembo a vorbit despre Calitatea relației cu adolescenții, ca primul și cel mai important instrument pentru transmiterea valorilor spirituale și creștine elevilor. Povestind experiența adolescentului Ignatio Silone cu don Orione, pr. Alessandro a subliniat câteva din calitățile specifice unui profesor implicat în educația adolescenților. Acesta trebuie să fie răbdător, înțelegător, iubitor de suflete și de adevăr, prieten al rugăciunii, statornic în valorile morale și creștine, cu un capital cultural și psihologic foarte bine documentat.

După-amiază programul a continuat cu prezentarea unor lucrări pe secțiuni ale profesorilor prezenți:

a. "Metode și procedee de organizare a predării și învățării la religie", moderator prof. metodist Fulvina Blânda;

b. "Ipostaze curriculare și extracurriculare în formarea religioasă a tinerilor", moderator prof. dr. Mariana Purțuc.

Simpozionul s-a încheiat prin adresarea unui cuvânt de mulțumire și recunoștință către toți binefăcătorii care au contribuit material și financiar la organizarea evenimentului.

Impresii

"Simpozionul a fost un eveniment deosebit care a subliniat încă o dată importanța orei de religie în planul cadru, dar și folosirea strategiilor inovative în predarea orei de religie pentru atingerea obiectivelor propuse. Simpozionul a fost foarte util, au fost prezentate câteva metode activ-participative pe care profesorul de religie le poate folosi în predarea cu succes a religiei." (prof. Valeria Gherguț, Săbăoani)

"O experiență frumoasă, fructuoasă. Și benefică, cu multă învățătură pe plan spiritual și sentimental, alături de Isus și de oameni dragi!" (prof. Mihaela Bereș, Ploscuțeni)

"O experiență frumoasă. Prezentările practice ale colegilor din toate zonele diecezei au fost bine sistematizate și și-au atins scopul. Domeniul ales a fost de bun augur și cu toate că am o experiență în domeniu de peste 25 de ani, azi mi-am îmbogățit cunoștințele. În fiecare zi avem de învățat câte ceva. Mergi înainte și dacă drumul pe care îl cauți nu există, Dumnezeu îl va crea pentru tine pentru a-ți răsplăti curajul!" (prof. Antoneta Iacob, Cleja)

"Mulțumim pentru prezența distinșilor invitați la acest simpozion, pentru multitudinea informațiilor pedagogice transmise atât de cei din prezidiu, cât și de către colegi. Am împărtășit experiența personală și profesională în cadrul celor două secțiuni și ne-am propus să punem în valoare metodele activ-participative necesare desfășurării orelor de religie." (prof. Mariana Cornea, Huși)

"M-am simțit astăzi ca și apostolii când se retrăgeau cu Isus. Un moment de comuniune și reflecție asupra rolului nostru în școală și în viața elevilor noștri." (prof. Teodora Cojan, Valea Seacă)

"Formarea elevilor este foarte importantă pentru viitorul societății. Întâlnirea de astăzi, prin lucrările simpozionului, ne ajută să evidențiem metodele și strategiile pe care le putem utiliza în cadrul orei de religie. Avându-l ca model pe Isus, Pedagogul prin excelență, noi, profesorii, trebuie să fim oameni virtuoși, având la bază legea iubirii față de aproapele pentru o bună formare umană și spirituală. Prin creativitate și răbdare, blândețe și dialog spiritual vom reuși să educăm sufletele tinere și să le modelăm. Profesorul de religie prin folosirea metodelor și strategiilor inovative va reuși să răspundă provocărilor noii generații. Mulțumim organizatorilor pentru această zi rodnică și binecuvântată!"(prof. Ancuța Scheel, Moinești)

"A fost o zi plină de încărcătură spirituală și bogată în învățături utile pentru misiunea noastră de profesori de religie. Ne-am adus aminte de importanța covârșitoare a strategiilor inovative în predarea- învățarea didactică pentru atingerea obiectivelor și a competențelor religioase. Mulțumesc celor care au organizat acest simpozion. Această întâlnire anuală a profesorilor este atât de necesară pentru a ne încărca bateriile!"(prof. Cristina Ghercă, Răchiteni)

"O întâlnire fructuoasă și am ajuns la concluzia că toate-s vechi și noi sunt toate. Tema simpozionului, deși una cunoscută, ne-a pus din nou în gardă, pentru că uneori intrăm în rutină și nu mai punem în practică tot ce știm. Îndemnurile PS Petru și PS Aurel, ale celorlalți invitați și ale colegilor ne-au dat un nou impuls de a proiecta lecții animate prin metode interactive. Mulțumesc și felicit pe toți cei care s-au implicat și au făcut să avem o zi minunată!" (prof. Camelia Bejan, Horlești)

Felicitări profesorilor pentru activitatea didactică din acest an școlar!
Vacanță frumoasă tuturor!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Traian: Simpozionul internațional "Strategii inovative în predarea religiei"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat