Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Itala Mela, de la ateism la sfințenie

De Luca Rolandi

De la atee la mistică a Treimii. Itala Mela (1904-1957), oblată benedictină, a fost beatificată la 10 iunie 2017 în fața a trei mii de persoane la celebrarea oficiată de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în timp ce papa Francisc a amintit la Angelus virtuțile ei creștine. Beatificarea a avut loc după recunoașterea minunii petrecute asupra unei fetițe, Erminia Bertoli, născută în 1999 și imediat declarată în condiții disperate: s-a salvat cu rugăciunile adresate lui Itala.

Parabola umană și spirituală a lui Itala Mela este cu adevărat deosebită. Se naște la 28 august 1904 în La Spezia din Pasquino și Luigia Binachini, ambii profesori străini de dimensiunea religioasă. Petrece copilăria și adolescența la bunicii după mamă. Formarea sa este una creștină dar deși primește sacramentele, prin convingerea și admiterea sa spune că "ignoră credința", neglijează practica religioasă, se dedică pregătirii sale culturale, remarcându-se prin inteligență și seriozitatea angajării în studiu. Moartea fratelui Enrico de 9 ani, la 27 februarie 1920, este o durere foarte profundă care face să se dezlănțuie revolta împotriva lui Dumnezeu și a credinței. Se declară atee "pentru că după moarte nu există nimic. Dumnezeu nu există". Se dedică în întregime studiilor. După ce a terminat liceul, se înscrie la Facultatea de Litere clasice la Universitatea din Genova și, în pofida ateismului declarat, trăiește în Institutul "Stăpâna Noastră a Purificării".

Nu este imaginabil să se relateze viața umană și spirituală a lui Itala Mela fără a o aminti și pe prietena Angela Gotelli. Erau colege de școală, singurele fete în liceul clasic "Lorenzo Costa" din 1921-1922 în La Spezia și apoi prietene de o viață, în FUCI care între sfârșitul anilor '20 și începutul anilor '30 se reorganiza sub conducerea monseniorului Giovanni Battista Montini, viitorul Papă Paul al VI-lea. Angela Gotelli va deveni președintă națională a FUCI, împreună cu un alt, mare și uitat, laic catolic Igino Righetti, și va fi deputat în Adunarea constituantă și subsecretar în câteva guverne.

Este diferit itinerarul prietenei Itala, prima din La Spezia care urcă la cinstea altarelor, care începe un parcurs diferit dar legat mereu într-un fel de forța și de carisma acelei mișcări catolice care a avut atâta parte în istoria secolului al XX-lea în Italia și nu numai. Beatificarea sa reprezintă și confirmarea eclezială a unei valori istorice a mișcărilor apărut pe aceeași linie a Acțiunii Catolice, îndeosebi pentru universitarii și laureații catolici.

Convertirea lui Mela vine în ajunul Neprihănitei Zămisliri din 1922, invitată la o liturghie se deschide la îmbrățișarea Tatălui: "Doamne, dacă exiști, fă-te cunoscut!". Este o violentă zguduire interioară, se spovedește și se împărtășește. Trăiește experiențe mistice: la 3 august 1928, la Pontremoli, din tabernacolul bisericii Seminarului primește o rază de lumină și un mesaj divin. Are frecvente viziuni ale Treimii și este persecutată și de diavol. Itala Mela decide să intre în mănăstirea "Mont Vierge a Népion sur Meuse" din Franța, dar este lovită de o boală cardiacă și este constrânsă să renunțe. La 4 ianuarie 1933 devine oblată benedictină pentru mănăstirea de la "Sfântul Paul din afara zidurilor" din Roma, făcând în privat voturile de feciorie, sărăcie și ascultare și convertire a vieții. Boala o constrânge să se întoarcă în familie în La Spezia și să abandoneze învățământul.

După experiența în FUCI și în același timp cu o viață dedicată rugăciunii și adorației, se dedică pentru grupul "Laureaților catolici" din 1945-1954, pentru a trăi apoi în inima Bisericii și pentru Biserică și a oferi rugăciunea și suferința pentru toată lumea. Mărturisește ea: "N-am realizat nimic în viața mea și ceea ce făcusem din punct de vedere umană a fost distrus de Dumnezeu".

Sunt multe contactele cu lumea catolică: cardinalul Ildefonso Schuster, arhiepiscopul Adriano Bernareggi, părintele Agostino Gemelli, părintele Luigi Pelloux, părintele Emilio Guano, părintele Divo Barsotti și desigur monseniorul Montini care a scris despre ea: "Itala Mela ne oferă ceva singular, în domeniul specific religios, care trebuie meditat. Nu spun numai despre diagrama ascendentă a purificării sale și a iluminării sale spirituale, nu spun numai a vocației, numai parțial realizate, la starea călugărească, vocație care a dat vreo mișcare dramatică desfășurării obișnuite a vieții sale; spun mai degrabă despre câteva fulgerări interioare, care i-au lovit desfășurarea normală și i-au marcat țintele următoare; și spun despre pătrunderea teologică și despre celebrarea interioară a misterului Harului, de care a fost pătrunsă în întregime, cu crescendo paralel cu anii și cu suferințele, conștiința acestei foarte evlavioase".

Itala Mela moare la 29 aprilie 1957 și este înmormântată din 1983 în cripta catedralei "Cristos Rege" în La Spezia.

(După Vatican Insider, 12 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat