Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul Macerata-Loreto: circa 100.000 de credincioși pe jos. Telefonul papei: "O mare îmbrățișare!"

De Carlo Cammoranesi

"Mă iubești tu?" este întrebarea care a însoțit drumul celor aproape 100.000 de credincioși care, duminică, 11 iunie 2017, au ajuns în zori, parcurgând cei circa 30 de kilometri din hinterlandul din Marche, la Sfânta Casă de la Loreto, după ce au pornit cu o seară înainte de la stadionul "Helvia Recina" din Macerata. O tradiție care se repropune de 39 de ani, din voința profesorului de religie de atunci părintele Giancarlo Vecerrica, astăzi episcop emerit de Fabriano-Matelica, drept gest de mulțumire pentru sfârșitul anului școlar. Erau 300 în primul an pentru pelerinajul Macerata-Loreto, astăzi sunt circa 100.000 și mii de tineri care aleg să petreacă o sâmbătă seara așa de inedită și revoluționară.

"Mă iubești tu?", titlul din acest an. A amintit asta papa Francisc care pentru a cincea oară consecutiv a sunat în direct la telefon înainte de plecare pentru a-i saluta pe numeroșii pelerini care se pregăteau să urmărească Liturghia celebrată de cardinalul Kevin Farrell, prefect al noului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață: "Întrebarea temei de anul acesta este foarte frumoasă - a spus imediat papa la telefon - fraza lui Isus adresată lui Petru, «Mă iubești tu?», are două sensuri, ca străzile. Isus mă întreabă pe mine dacă îl iubesc dar și eu pot să-l întreb pe Isus dacă mă iubește", a explicat Sfântul Părinte, invitând la parcurgerea celor 30 de kilometri până la Loreto, ascultând glasul lui Isus și auzind în propria inimă răspunsul său la întrebarea noastră: "Isuse, mă iubești tu?". De asemenea: "O mare îmbrățișare, o mare îmbrățișare! Vă urez un pelerinaj bun, dar cu această frază în dublu sens: Isus către mine: mă iubești tu? Și eu către Isus: mă iubești tu? Fie ca Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească".

În martie, la Roma, vorbind parohilor din dieceză, papa deja amintise de tema acestui al 39-lea pelerinaj. Conform lui Francisc, Domnul, adresându-se lui Petru, prietenul său preferat, cu acea frază, l-a salvat pe pescarul din Galileea de ispita cea mai gravă: aceea de a nu se mai considera vrednic de lucrul pe care-l dorea cel mai mult în lume, "să fie prieten al lui Isus". Iată leit-motivul acestui pelerinaj: nevoia de Isus, de o companie care să susțină viața, în acea banală cotidianitate care, spune Pavese, taie picioarele, ca în tragediile care zdruncină pământul și ființa umană, până în temeliile sale. Oamenii au nevoie să meargă împreună, în pelerinaj ca și în viață.

Și în omilia cardinalului Farrell a răsunat cu claritate referința la întrebarea lui Isus adresată lui Petru care îl renegase de trei ori: "Papa Francisc - a subliniat cardinalul - scoate în evidență un mod deosebit de a proceda al lui Isus. Întrebând în prima întrebare «Mă iubești mai mult decât aceștia?» Isus pornește de la ceva ce probabil chiar în cercul apostolilor era recunoscut de toți: o alipire și un afect față de Învățător din partea lui Petru, superior față de ceilalți. În a doua întrebare, Isus întreabă simplu «mă iubești?» fără a mai facem comparații cu ceilalți. Și în sfârșit în a treia întrebare spune «mă iubești ca prieten?» care nu conține niciun reproș sau corectare și corespunde unei dorințe profunde a lui Petru, aceea de a fi prieten al lui Isus. O dorință care în acel moment risca să se stingă". Și cardinalul a lansat un apel vibrant tinerilor: "În pofida trădărilor, mai mult sau mai puțin mari, Isus nu vă refuză prietenia sa, ba chiar în această noapte vă cere încă o dată să-l iubiți pentru că nu vă consideră nevrednici să fiți prietenii săi".

Acel spirit de prietenie care a străbătut și cuvintele episcopului de Rieti, monseniorul Domenico Pompili, prezent cu o mărturie video la începutul drumului pentru a aduce mesajul său de speranță pentru populațiile care au suferit la cutremur, de la Amatrice în dieceza sa, la Norcia, Pieve Torina, Camerino, toate fiind etape străbătute de marșul păcii cu făclii, binecuvântat de Papa la audiența generală de miercuri 7 iunie în Piața "Sfântul Petru" și care a ajuns la stadionul din Macerata înainte de plecare pentru a fi aprins. "Ceea ce contează - a amintit Monseniorul Pompili - este să redescoperim solidaritatea nu ca emoția de un moment, ci ca o angajare și structurală care să se ocupe de acele priorități pentru prea mult timp reduse la tăcere. Papa Francisc întâlnind populațiile care au suferit cutremurul, a indicat trei lucruri concrete de la care trebuie repornit: inima, mâinile, rănile cu cicatrice".

Un gând adresat celor care au suferit cutremurul, dar și migranților, creștinilor persecutați, celui care trăiește situații de suferință din cauza războiului, atâtor tineri. Și acest pelerinaj, anul acesta mai mult decât alte dăți, a atins o dimensiune internațională cu prezențe străine de pelerini și de oaspeți, de la Elveția la Germania, de la Angola la Ghana, de la America de Sud la Asia, în cadrul unei propuneri valabile pentru toți, care este aceea de a înfrunta drumul cu o întrebare de sens în inimă care este în centrul misiunii evanghelizatoare a Bisericii. Acea Biserică în ieșire care vrea să ajungă la fiecare periferie din lume. Din Panama a venit și arhiepiscopul țării care va găzdui următoarea ZMT din 2019, monseniorul José Domingo Ulloa Mendieta, pentru a prelua ștafeta unei credințe care nu are granițe. În timp ce de la Fátima prelatul diecezei portugheze, monseniorul Antonio Marto, a trimis mesajul său pentru a aminti cei 100 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare Maria și a da un semn tangibil al comuniunii vii a Fatimei cu Sfânta Casă de la Loreto. Europa n-a stat să privească și, prin președintele Parlamentului, Antonio Tajani, a informat "cât este de impresionant să asiste la spectacolul acestei mulțimi de persoane care provin din toată Europa, tineri și mai puțin tineri, care se reunește pentru a se ruga, a contempla, a găsi speranța sau a întări propriile convingeri".

La sosirea la Loreto, ca în fiecare an, au fost puse pe marginile pieței din fața Sanctuarului câteva vase cu jar unde au fost arse foarte multe foi de hârtie cu intențiile de rugăciune și invocațiile scrise la mână, purtate în buzunar toată noaptea și încredințate acum Mariei în cererea unei speranțe și a unei întăriri. Oboseală și trudă, dar și certitudine a unei îmbrățișări sigure și a unei priviri materne.

(După agenția SIR, 12 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat