Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Administrarea tainei sfântului Mir

"Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt" (Fap 2,4)! Sâmbătă, 10 iunie 2017, sub impulsul solemnității revărsării Duhului Sfânt, celebrată de curând, a coborârii sub forma limbilor de foc asupra apostolilor aflați în cenaclu împreună cu Maica Preasfântă, Fecioara Maria, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra s-a simțit din plin acest suflu vital al Spiritului Sfânt. Acest lucru a fost încurajat de cei 153 de copii și tineri care l-au primit în viața pe Duhului Sfânt prin sacramentul Mirului.

După multe și dificile pregătiri, îmbrăcați așa cum frumos se păstrează în comunitatea noastră costumele populare, iată că a sosit și ziua mult așteptată. Așa am putut împreună cu numeroși preoți veniți la ceas de sărbătoare să îl întâmpinăm pe Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, iar îndemnul a fost unul sugestiv: "Excelența voastră! Întreaga comunitate, cât și noi, copiii și tinerii, care așteptăm să primim sacramentul sfântului Mir, vă spunem din inimă: «Bine ați venit în mijlocul nostru!» Vă întâmpinăm cu pâinea și sarea, semne ale ospitalității noastre și vă rugăm să fiți alături de noi dăruindu-ni-l pe Duhul Sfânt cu darurile sale!"

Întreaga comunitate aflată în straie de sărbătoare, biserica frumos pregătită, copiii nerăbdători, toate au fost ingredientele pentru o celebrare deosebită. Așa s-a și întâmplat cu sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă și cu îndemnul din partea parohului de bun venit adresat Preasfințitului, precum și prin câteva catrene din partea copiilor pentru urarea de bun venit.

După acest moment, parohul comunității, pr. Iosif Beșleagă, a confirmat în fața episcopului pregătirea copiilor urmând apoi mărturisirea credinței și lepădarea de satana, moment în care, cu lumânarea aprinsă și cu tonul grav al vocii, fiecare a putut să-și reînnoiască astfel făgăduințele de la Botez.

Într-un climat de tăcere și emoție, fiecare copil a putut primi pecetea darului Duhului Sfânt și ungerea cu sfânta Crismă. La acest moment special din viața lor le-au stat aproape nașii care i-au însoțit și care de acum își iau obligația ca prin cuvânt și exemplu să le fie pildă fiilor spirituali.

Întreaga celebrare a continuat sub acest impuls de sărbătoare, iar la sfârșit, în numele tuturor celor care au primit sacramentul Mirului, în numele părinților și nașilor și a întregii comunității, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului pentru această bucurie pe care a făcut-o comunității noastre prin Duhul Sfânt pe care l-a invocat asupra copiilor.

Pe toți cei care au primit sacramentul Mirului îi felicităm pentru acest moment frumos din viața lor și le dorim ca Duhul Sfânt să îi însoțească mereu și să îi întărească în momentele grele!

Pr. Marius-Cătălin Alistar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Luizi-Călugăra: Administrarea tainei sfântului Mir


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat