Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 iunie 2017)

Iubiți frați și surori,

Lecturile biblice din această duminică, sărbătoarea Preasfintei Treimi, ne ajută să intrăm în misterul identității lui Dumnezeu. A doua lectură prezintă cuvintele de urare pe care sfântul Paul le adresează comunității din Corint: "Harul Domnului Isus Cristos, iubirea lui Dumnezeu și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți" (2Cor 13,13). Această - să spunem - "binecuvântare" a apostolului este rod al experienței sale personale a iubirii lui Dumnezeu, acea iubire pe care Cristos înviat i-a revelat-o, care a transformat viața sa și l-a "împins" să ducă neamurilor Evanghelia. Pornind de la această experiență a sa de har, Paul poate să-i îndemne pe creștini cu aceste cuvinte: "Bucurați-vă! Căutați desăvârșirea! Îmbărbătați-vă!... să trăiți în pace" (v. 11). Comunitatea creștină, chiar cu toate limitele umane, poate să devină o reflexie a comuniunii Treimii, a bunătății sale, a frumuseții sale. Însă asta - cum mărturisește același Paul - trece în mod necesar prin experiența milostivirii lui Dumnezeu, a iertării sale.

Este ceea ce li se întâmplă evreilor pe drumul exodului. Când poporul a încălcat alianța, Dumnezeu s-a arătat lui Moise în nor pentru a reînnoi acel pact, proclamând propriul nume și semnificația sa. Așa spune: "Domnul, Domnul este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și de adevăr" (Ex 34,6). Acest nume exprimă că Dumnezeu nu este departe și închis în el însuși, ci este Viață care vrea să se comunice, este deschidere, este Iubire care răscumpără pe om de infidelitate. Dumnezeu este "milostiv", "plin de îndurare" și "plin de bunătate" pentru că ni se oferă pentru a umple limitele noastre și lipsurile noastre, pentru a ierta greșelile noastre, pentru a ne readuce pe calea dreptății și adevărului. Această revelare a lui Dumnezeu a ajuns la împlinirea sa în Noul Testament grație cuvântului lui Cristos și misiunii sale de mântuire. Isus ne-a manifestat fața lui Dumnezeu, Unul în substanță și Întreit în persoane; Dumnezeu este în întregime și numai Iubire, într-o relație subzistentă care totul creează, răscumpără și sfințește: Tată și Fiu și Duh Sfânt.

Și Evanghelia de astăzi îl "pune în scenă" pe Nicodim, care, deși ocupă un loc important în comunitatea religioasă și civilă a timpului, n-a încetat să-l caute pe Dumnezeu. Nu s-a gândit: "Am ajuns", n-a încetat să-l caute pe Dumnezeu; și acum a perceput ecoul glasului său în Isus. În dialogul nocturn cu Nazarineanul, Nicodim înțelege în sfârșit că este deja căutat și așteptat de Dumnezeu, că este iubit personal de El. Dumnezeu întotdeauna ne caută mai întâi, ne așteaptă mai întâi, ne iubește mai întâi. Este ca floarea de migdal; așa spune profetul: "Înflorește prima" (cf. Ier 1,11-12). De fapt așa îi vorbește Isus: "Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Ce anume este această viață veșnică? Este iubirea nemăsurată și gratuită a Tatălui pe care Isus a dăruit-o pe cruce, oferindu-și viața pentru mântuirea noastră. Și această iubire cu acțiunea Duhului Sfânt a iradiat o lumină nouă pe pământ și în fiecare inimă umană care îl primește; o lumină care revelează colțurile întunecate, împietririle care ne împiedică să aducem roadele bune ale carității și milostivirii.

Să ne ajute Fecioara Maria să intrăm tot mai mult, cu toată ființa noastră, în comuniunea trinitară, pentru a trăi și a mărturisi iubirea care dă sens existenței noastre.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la La Spezia, a fost proclamată fericită Itala Mela. Crescută într-o familie departe de credință, în tinerețe s-a declarat atee, dar s-a convertit ca urmare a unei intense experiențe spirituale. S-a angajat printre universitarii catolici; apoi a devenit oblată benedictină și a făcut un parcurs mistic centrat pe misterul Preasfintei Treimi, pe care astăzi o celebrăm în mod special. Mărturia noii fericite să ne încurajeze, în timpul zilelor noastre, să ne îndreptăm adesea gândul spre Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt care locuiește în chilia inimii noastre.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: grupuri parohiale, familii, asociații. Îndeosebi îi salut pe credincioșii veniți din Montpellier, din Corsica și din Malta; și, din Italia, pe credincioșii din Padova și din Norbello și pe tinerii din Sassuolo.

Un gând special către comunitatea boliviană care trăiește la Roma și o sărbătorește pe Virgen de Copacabana.

Și vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat