Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Acesta este un pontificat de impact, al unui expert de umanitate"

Interviu cu Andrea Riccardi, fondator al comunității "Sfântul Egidiu"

De Domenico Agasso jr

• Domnule profesor Andrea Riccardi, este Francisc un papă "revoluționar"?

Pontificatul său este de impact, deci poate să pară revoluționar din punctul de vedere al carismei sale personale. În schimb este în continuitate mai ales cu Conciliul al II-lea din Vatican și cu Paul al VI-lea. Chiar dacă această moștenire este amestecată cu creativitatea foarte evidentă lui Bergoglio: ne aflăm în fața unei învățături formate din geniu și istorie personală.

• Este considerat "apropiat de oameni", un papă care "dărâmă distanțe și ziduri": dar nu riscă să facă magisteriul său prea legat de conversații, gesturi și emoții? Prea puțin profund?

Este una dintre acuzele pe care le primește: că are profunzime teologică scăzută. Și îi impută că remediază asta cu proximitatea. Acest papă nu este un teolog, nu are structura academică a lui Joseph Ratzinger, ca de altfel nici a lui Paul al VI-lea și Ioan al XXIII-lea, însă are o caracteristică deosebită, care vine din istoria sa de iezuit, episcop, latinoamerican: este, cum spunea Montini, un expert de umanitate.

• Dar credința cum o pune în umanitatea de care este expert?

O conjugă. Și asta se exprimă într-o comunicare profundă: Francisc spune lucruri care ating sufletul și viața oamenilor. Papa cunoaște durerile persoanelor și înfruntă concret teme precum greutatea vieții, simțul păcatului. De fapt insistă mult insistă asupra convertirii și asupra pocăinței: este și un papă duhovnic.

• Iată, cealaltă definiție care-l însoțește este "papa milostivirii": dar nu este disproporționată insistența asupra iertării lui Dumnezeu care depășește orice lucru în confruntare cu păcatul strămoșesc?

Milostivirea este o mare elaborare teologică, nu o scurtătură. În creștinism nu este niciodată disproporționată sau în afară insistența asupra iertării lui Dumnezeu, dimpotrivă, poate că a fost prea puțin: papa face o reechilibrare. Însă milostivirea lui Francisc nu este iertare la prețuri ieftine. Există în spatele lui o mare, înțelegătoare și severă tradiție, ca aceea a iezuiților. Și este acoperirea pentru o gândire slabă: gândirea puternică a unui papă nu este numai academică.

• Acest pontificat poate să fie o "punte" între doctrina creștină și societatea contemporană?

Dacă secolul al XX-lea a fost secolul cel mai secularizat din istorie, secolul nostru este plin de "religios prăfuit", adesea fundamentalist și fanatizat: este vorba de a comunica valorile Evangheliei într-o lume hiper-religioasă, îndeosebi în Africa, Americi și Asia. Aici se situează mesajul papei, care este un mesaj solid și înrădăcinat în realitate, într-o linie care începe de departe și care în el are un interpret curajos.

(După Vatican Insider, 9 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat