Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discurs al Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios (9 iunie 2017)

Domnilor cardinali,

Iubiți frați episcopi,

Frați și surori,

Vă primesc cu bucurie și îi mulțumesc cardinalului Jean-Louis Tauran pentru salutul pe care mi l-a adresat și în numele vostru. Ne întâlnim la sfârșitul Adunării voastre Plenare, în timpul căreia ați tratat despre "Rolul femeii în educația la fraternitatea universală". Cu siguranță n-a lipsit o confruntare foarte îmbogățitoare despre această temă, care este de importanță primară pentru drumul umanității spre fraternitate și pace, un drum care nu este deloc sigur și liniar, ci este marcat de dificultăți și obstacole.

Din păcate vedem cum astăzi figura femeii ca educatoare la fraternitatea universală este întunecată și adesea nerecunoscută, din cauza atâtor rele care chinuiesc această lume și care, îndeosebi, lovesc femeile în demnitatea lor și în rolul lor. Femeile, și chiar copiii, sunt de fapt printre victimele cele mai frecvente ale unei violențe oarbe. Acolo unde ura și violența prevalează, ele sfâșie familiile și societățile, împiedicând femeia să desfășoare, în comuniune de intenții și de acțiune cu bărbatul, misiunea sa de educatoare în mod senin și eficace.

Reflectând asupra temei tratate de voi, aș vrea să mă opresc îndeosebi pe trei aspecte: a valoriza rolul femeii, a educa la fraternitate și a dialoga.

1. A valoriza rolul femeii. În societatea complexă de astăzi, caracterizată de pluralitate și globalizare, este nevoie de o mai mare recunoaștere a capacității femeii de a educa la fraternitatea universală. Când femeile au posibilitatea de a transmite în plinătate darurile lor întregii comunități, însăși modalitatea cu care societatea se înțelege și se organizează este transformată pozitiv, ajungând să reflecteze mai bine unitatea substanțială a familiei umane. Se află aici premisa cea mai valabilă pentru consolidarea unei fraternități autentice. Așadar este un proces benefic acela al prezenței crescânde a femeilor în viața socială, economică și politică la nivel local, național și internațional, precum și în cea eclezială. Femeile au drept deplin să se insereze activ în toate domeniile și dreptul lor trebuie afirmat și protejat și prin instrumente legale acolo unde se dovedesc necesare.

Este vorba de a lărgi spațiile unei prezențe feminine mai incisive. Există atâtea și atâtea femei care în funcțiile desfășurate în cotidian, cu dăruire și conștiință, cu curaj uneori eroic, au folosit și folosesc geniul lor, calitățile lor prețioase în cele mai variate, specifice și calificate competențe unite cu experiența reală de a fi mame și formatoare.

2. A educa la fraternitate. Femeile, ca educatoare, au o vocație deosebită, capabilă să facă să se nască și să crească noi modalități de primire și stimă reciprocă. Figura feminină a fost mereu în centrul educației familiale, nu exclusiv ca mamă. Aportul femeilor în domeniul educației este inestimabil. Și educația comportă o bogăție de implicații fie pentru femeia însăși, pentru modul său de a fi, fie pentru relațiile sale, pentru modul de a fi față de viața umană și față de viață în general.

În definitiv, toți - bărbați și femei - sunt chemați să colaboreze la educația la fraternitate care este după aceea, în ultimă analiză, educație la pace în complementaritatea diferitelor sensibilități și a rolurilor proprii. Astfel femeile, legate intim de misterul vieții, pot face mult pentru a promova spiritul de fraternitate, cu grija lor față de ocrotirea vieții și cu convingerea lor că iubirea este singura forță care poate să facă lumea locuibilă pentru toți.

De fapt, femeile rămân adesea singurele care îi însoțesc pe alții, mai ales pe cei care sunt mai slabi în familie și în societate, victimele conflictelor și cei care trebuie să înfrunte provocările de fiecare zi. Grație contribuției lor, educația la fraternitate - prin natura sa inclusivă și generatoare de legături - poate depăși cultura rebutului.

3. A dialoga. Este evident cât de mult educația la fraternitatea universală, care înseamnă și a învăța să se construiască legături de prietenie și de respect, este importantă în cadrul dialogului interreligios. Femeile sunt angajate, adesea mai mult decât bărbații, la nivel de "dialog al vieții" în cadrul interreligios, și astfel contribuie la o înțelegere mai bună a provocărilor caracteristice dintr-o realitate multiculturală. Însă femeile se pot insera cu titlu deplin și în schimburile la nivel de experiență religioasă, precum și în cele la nivel teologic. Multe femei sunt bine pregătite să înfrunte întâlniri de dialog interreligios la cele mai înalte niveluri și nu numai din partea catolică. Asta înseamnă că nu trebuie limitată contribuția femeilor la teme "feminine" sau la întâlniri numai între femei. Dialogul este un drum pe care femeia și bărbatul trebuie să-l parcurgă împreună. Astăzi mai mult ca oricând este necesar ca femeile să fie prezente.

Femeia, posedând caracteristici deosebite, poate oferi un aport important dialogului cu capacitatea sa de a asculta, de a primi și de a se deschide cu generozitate față de alții.

Vă mulțumesc vouă tuturor, membri, consultanți și colaboratori ai Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, pentru că desfășurați o slujire prețioasă. Vă urez să continuați să țeseți pânza delicată a dialogului cu toți căutătorii de Dumnezeu și cu oamenii de bunăvoință. Invoc asupra voastră belșugul binecuvântărilor Domnului și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat