Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiunea preotului în centrul adunării plenare a Congregației pentru Cler

Micul frate universal

"Nu este un purtător de «adevăruri pre-confecționate», de transplantat în viața persoanelor", ci acela care îi ajută pe oameni "să citească propria viață în lumina Evangheliei lui Cristos": este portretul robot al preotului de astăzi schițat în cursul adunării plenare a Congregației pentru Cler, desfășurate de la 30 mai la 1 iunie.

Cardinalul prefect Beniamino Stella a fost cel care a sintetizat conținuturile ei în intervenția concluzivă, reparcurgând cele trei zile de lucrări, din care a reieșit că preotului i se cere "să fie om al discernământului - care ajută persoanele să descopere adevărul vieții lor - precum și al însoțirii, care nu este un «program» prefixat de realizat cu orice preț, ci se străduiește pentru a duce la o contemplare profundă a persoanei lui Isus, sub conducerea Duhului Sfânt". Și în această perspectivă icoana este întâlnirea dintre Isus și cei doi discipoli de la Emaus.

Conferințele principale și-au concentrat atenția asupra noii Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis și asupra figurii păstorului în magisteriul Papei Francisc. Îndeosebi cardinalii Wuerl și Betori - a afirmat prefectul - au prezentat că Pontiful propune propriul magisteriu "mai ales prin gesturi pline de sens; nu explică bunătatea sau necesitatea de comportamente determinate, pur și simplu le pune în practică, le trăiește personal. Și făcând astfel oferă o indicație autoritară". De exemplu, când se spovedește, înainte de a se pune el însuși la dispoziție în confesional sau când merge să întâlnească familii pentru binecuvântarea pascală, așa cum a făcut la Ostia. În practică - a explicat cardinalul Stella - "Francisc vorbește despre proximitate, apropiere și «Biserică în ieșire», și trăiește personal toate acestea".

Cât privește vestirea Evangheliei, a continuat vorbitorul, ea "trebuie să treacă prin exemplul personal al preoților", dat fiind că "tinerii sunt dispuși să asculte numai după ce au văzut și au cunoscut o viață trăită conform Evangheliei". Iată pentru ce asumă relevanță formarea permanentă și un drum adecvat în seminar, unde - a recomandat cardinalul - "este bine să fie primiți numai cei care au caracteristici determinate, conform expresiei fericite a lui Ioan Paul al II-lea: «A lua bărbați care să fie înrădăcinați în Dumnezeu și capabili de oferire, pentru că preotul este un mic frate universal»".

Apoi adunarea plenară - a continuat cardinalul Stella - s-a oprit asupra preoților tineri, despre care a vorbit Papa în timpul audienței acordate participanților la adunare. În schimb comunicările de după-amiază tratează teme mai specifice. Una s-a referit la parohie care "este înainte de toate o comunitate și nu un loc geografic, o comunitate inclusivă, care dialoghează și se adresează și celor care au părăsit credința sau nu sunt creștini". Și în acest sens este "în stadiu avansat de realizare" o instrucțiune referitoare la chestiuni care privesc slujirea parohului, grupările de parohii în cadrul diecezei și posibile configurări ale îngrijirii pastorale.

O a doua temă, aceea a dispenselor de obligațiile care derivă din hirotonire, a confirmat necesitatea unei bune formări inițiale și de formatori pregătiți, care să poată întări încă din seminar vocațiile "șovăielnice" și să-i ajute pe cei care nu sunt chemați la preoție să găsească în altă parte locul lor în Biserică. S-a cerut Congregației să pregătească un dosar pentru a descrie "tipologia preotului dispensat", în vederea unei acțiune formative mai eficace; și a fost sugerată o revizuire a "interdicțiilor" pentru a favoriza reinserarea clericilor care au abandonat slujirea mai ales în domeniul învățământului.

În sfârșit, alte două comunicări s-au referit la încardinarea în asociațiile publice clericale și la preotul exorcist. În primul caz, Congregația a reafirmat că actualmente asociațiile cu o astfel de facultate sunt patru și că alte cereri sunt studiate, în mod deosebit aceea a Comunității Emanuel. În timp ce dicasterul a manifestat o părere negativă cu privire la încardinarea clericilor în așa-numitele "noi realități ecleziale" cum sunt mișcările și asociațiile laicale.

În ce privește exorcismul au fost luate în considerare două extreme; pe de o parte, un soi de obsesie față de cel posedat, care duce să se vadă peste tot semne ale acțiunii celui rău; pe de altă parte, un scepticism radical care ajunge să se îndoiască de însăși existența diavolului. Iată pentru ce, a conchis cardinalul Stella, "trebuie formați seminariștii, apoi de găsit preoți echilibrați, din punct de vedere uman și spiritual". Și pentru că sunt răspândite "pseudo-exorcisme", realizate de pretinși "vindecători", la care oamenii merg crezând că pot găsi vindecare.

(După L'Osservatore Romano, 7 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat