Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dublin-Irlanda: Dacă n-o faci cu bucurie, mai bine nu te căsători!

În perioada 1-3 iunie 2017, la Dublin, în Irlanda, a avut loc un congres preliminar în vederea Întâlnirii Mondială a Familiilor, care va avea loc anul viitor, între 21 și 26 august. Tema întâlnirii a fost "Evanghelia familiei, bucurie pentru întreaga lume". Au fost prezenți 115 participanți, din 25 de țări. România a fost reprezentată de patru coordonatori de oficii pentru pastorația familiei, din București, Iași și Oradea.

Întâlnirea a debutat cu salutul arhiepiscopului Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin și președinte coordonator al Întâlnirii Internaționale a Familiilor. A urmat cuvântul cardinalului Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Familie și Viață, succedându-i la luarea cuvântului, PS Peter Doyle, episcop de Northampton; PS Denis Nulty, episcop de Kildare și Leighlinm; pr. Tim Bartlett, secretar general al Întâlnirii Mondiale a Familiilor; Martin Kennedy și Tereza Menendez, cateheți implicați în pregătirea întâlnirii din 2018.

Vorbitorii au subliniat importanța formării tinerilor pentru viața de familie. "Un tânăr nu se căsătorește la 25-30 de ani, ci încă de la vârsta copilăriei, pentru că atunci învață principiile de bază care trebuie respectate într-o căsătorie. S-a subliniat apoi că dacă un tânăr nu intră cu bucurie în căsătorie, e mai bine să nu se căsătorească. Bucuria trebuie să fie virtutea care să-i însoțească atât pe tinerii seminariști, cât și pe tinerii care doresc să intre în viața de familie. Dacă vom avea tineri bine pregătiți pentru căsătorie vom avea și familii bune".

S-a insistat aproape obsesiv pe pregătirea umană și religioasă a tinerilor la căsătorie, înțelegându-se prin aceasta participarea la diferitele întâlniri propuse la nivel parohial, dar și la nivel diecezan, prin oficiile pentru familii. S-a încurajat și s-a insistat pe programe concrete în vederea pregătirii la căsătorie, programe care să prevadă nu doar aspectele religioase ale vieții de familie, ci și pe cele umane, psihologice și antropologice.

De asemenea s-a insistat mult pe capacitatea preoților de a se adapta timpurilor de astăzi în vestirea evangheliei. "Dacă trebuie să folosim telefonul, tableta, computerul și de pe acestea facebook-ul, instagram-ul sau orice alt program, pentru transmiterea credinței, trebuie să le folosim, a spus cardinalul Farrell. Să nu ne temem de mijloacele tehnice. Trebuie să facem orice pentru a ajunge la inima tinerilor și a familiilor noastre. Mesajul lui Isus Cristos nu mai suportă amânare. Trebuie transmis cu bucurie și cu pasiune".

A urmat apoi prezentarea tuturor locurilor (stadioane, săli, parcuri) unde se vor desfășura, fie catehezele, fie festivalul familiilor, fie liturghiile sau liturghia de final a Întâlnirii Mondiale a Familiilor, unde este așteptat și papa Francisc.

La final organizatorii și-au exprimat speranța că vor participa cât mai multe familii, din cât mai multe țări, astfel încât familia să rămână ceea ce a dorit-o Creatorul încă de la început, celula de bază a societății și a Bisericii.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 iunie: Dublin-Irlanda: Dacă n-o faci cu bucurie, mai bine nu te căsători!


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat