Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte adresată arhiepiscopului major de Kyiv-Halyè (Ucraina), cu ocazia înmormântării cardinalului Lubomyr Husar (5 iunie 2017)

Preafericirii Sale Sviatoslav Șevciuc
arhiepiscop major de Kyiv-Halyè

Preafericite,

În ziua în care se desfășoară celebrarea de despărțire creștină de iubita prezență pământească a arhiepiscopului major emerit de Kyiv-Halyè, cardinalul Lubomyr Husar, doresc încă o dată să fiu printre cei care îl roagă pe Tatăl ceresc, încredințând Lui sufletul ales al fratelui nostru.

Mă induce să fac asta afluxul extraordinar de persoane care în aceste zile au trecut ca să aducă omagiu rămășițelor pământești ale cardinalului și despre care am aflat. Această prezență este semnul elocvent a ceea ce a fost el: una dintre autoritățile morale cele mai înalte și respectate ale poporului ucrainean în ultimele decenii.

Mă adresez dumneavoastră, Preafericite, de care mă leagă un raport de cunoaștere și stimă de mult timp, pentru a vă întări în pierderea celui care v-a fost părinte și călăuză spirituală.

A fost tot așa pentru întreaga Biserică greco-catolică, pe care el a primit-o de la moștenirea "catacombelor" în care a fost constrânsă de persecuție, și căreia i-a redat nu numai structurile ecleziastice, dar mai ales bucuria propriei istorii, întemeiate pe credință prin și dincolo de orice suferință.

După perioada laborioasă și intensă a slujirii sale ca "părinte și conducător" al Bisericii greco-catolice, odată cu venirea bătrâneții și a bolii, prezența sa în mijlocul poporului și-a schimbat stilul, dar, dacă era posibil, a devenit și mai intensă și bogată. Aproape în mod obișnuit el intervenea în viața țării voastre ca maestru de înțelepciune: vorbirea sa era simplă, pe înțelesul tuturor, dar foarte profundă. Înțelepciunea sa era înțelepciunea Evangheliei, era pâinea Cuvântului lui Dumnezeu frântă pentru cei simpli, pentru cei suferinzi, pentru toți cei care căutau demnitate. Îndemnurile sale erau dulci, dar și foarte exigente pentru toți. Pentru toți se ruga fără încetare, simțind că aceasta era noua sa îndatorire. Și atâția se simțeau reprezentați, interpelați și mângâiați de el, credincioși sau necredincioși, chiar dincolo de diferențele confesionale. Toți simțeau că vorbea un creștin, un ucrainean pasionat de identitatea sa, mereu plin de speranță, deschis spre viitorul lui Dumnezeu. Avea un cuvânt pentru fiecare, "simțea" persoanele cu căldura marii sale umanități și a unei gentileți deosebite. Îi plăcea mai ales să dialogheze cu tinerii, cu care avea o excepțională capacitate de a comunica și care veneau la el numeroși.

Mă înduioșează să mă gândesc că astăzi pentru toată Ucraina este doliu, dar că mulți sunt siguri că el deja se odihnește în îmbrățișarea Tatălui ceresc. Ei simt că, după ce au avut un exemplu de viață coerentă și credibilă, vor putea continua să beneficieze de rugăciunea sa, cu care va ocroti poporul său încă suferind, marcat de violență și de nesiguranță, și totuși sigur că iubirea lui Cristos nu dezamăgește.

Recunoscător pentru această prezență unică, religioasă și socială în istoria Ucrainei, vă invit să fim fideli față de învățătura sa constantă și față de abandonarea sa totală în mâinile Providenței. Continuați să simțiți zâmbetul său și mângâierea sa.

Asupra voastră a tuturor, iubiți ucraineni, în patrie și în diasporă, invoc belșugul binecuvântărilor cerești.

Din Vatican, 5 iunie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat