Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare familială în Vatican pentru noii cardinali din patru continente

De Iacopo Scaramuzzi

Oaspetele cel mai așteptat, neo-cardinalul Jean Zerbo din Mali, pleacă repede, înainte de a fi asediat de telecamere și microfoane. Dar în zăpușeala din după-amiaza romană, mulțimea se îngrămădește imediat și în jurul celorlalți patru cardinali creați astăzi de papa la "Sfântul Petru". Consistoriu neobișnuit, de miercuri după-amiază și numai cu cinci noi cardinali, urmat de tot atâtea vizite de curtoazie neobișnuite, cele care odinioară se numeau "vizite de căldură": între noii cardinali nu este niciun italian și niciunul din Curia, iar credincioșii, preoții, simplii curioși care brăzdează intrarea în Vatican pentru a aduce omagiu celor cinci cardinali din patru continente sunt puțini față de anii trecuți. În atriul din aula "Paul al VI-lea", unde se aranjează, prevalează, față de o epocă nu prea îndepărtată în care întâlnirea se desfășura chiar și în saloanele pictate din Palatul Apostolic, un climat familial, din care reies diferențele de culori, de glasuri, de culturi ale episcopilor aleși de papa Francisc pentru a integra colegiul cardinalilor care într-o zi îl va alege pe succesorul său.

Arhiepiscopul de Bamako vine repede și pleacă repede la bordul unei mașini albastre cu geamuri fumurii. Noii cardinali, după Consistoriu, au mers cu papa ca să-l salute pe Benedict al XVI-lea, care i-a primit cu puține cuvinte și mare cordialitate. Celui care are timpul de a-l saluta pe Jean Zerbo, cardinalul le vorbește despre emoția datorată ceremoniei din "Sfântul Petru" și spune că "este nevoie de rugăciune" pentru că "există atâta violență și lipsă de fraternitate nu numai în Africa ci în toată lumea". Dă un interviu, e adevărat, dar televiziunii din țara sa. Acolo unde bereta de cardinal a fost salutată ca o onoare enormă. Cu el au venit la Roma, pentru evenimentul de astăzi, ministrul de externe al țării, ministrul cultelor, și erau prezenți ambasadorul la Sfântul Scaun, care locuiește la Paris, și cel la Quirinale. În lunile trecute, în presa franceză a reieșit o istorie de conturi curente uriașe în Elvația, Conferința Episcopilor din Mali a respins acuzele și a revendicat transparența financiară. Însă în jurul cardinalului încă se respiră unele neîncrederi față de întrebările jurnaliștilor: "Dacă vezi modul în care trăiește înțelegi că nu are bani, nu este posibil să se trăiască în acea sărăcie și să se aibă bani în bancă", comentează la rândul său Gabriele Avanzi de la ONG lombardă de voluntari "Mali-Gavardo". Cardinalul este deja departe. În anturajul său unii destăinuiesc că Zerbo s-a simțit așa de rău datorită vocilor nefondate despre banii din Elveția încât s-a îmbolnăvit, așa încât a trebuit să fie dus la Paris pentru a fi îngrijit și a putea veni la Roma doar în ultimul moment - de aici ar veni incertitudinea prezenței sale - dar convalescent încă. Nu a rostit el discursul introductiv la Consistoriu, deși era primul din lista noilor cardinali. Oricum, la 15 iulie, la Bamako va fi mare sărbătoare pentru purpura sa de cardinal.

În schimb, pentru cardinalul Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicar apostolic de Pakse, în Laos, nu este probabilă o sărbătoare la întoarcerea în patrie. Țară complexă, guvern comunist, catolicii sunt minoritate. Cardinalul zâmbește, salută amabil, dar vorbește puțin. Și la trei sferturi de oră după ce s-au deschis porțile pentru vizitele de curtoazie, la 18.00 s-a retras, un pic obosit de căldură.

La câteva zeci de metri arhiepiscopul de Barcelona, Juan José Omella, continuă în schimb să dea mâna, să îmbrățișeze, să binecuvânteze. Pentru el este grupul de credincioși cel mai numeros, trebuie să se stea la coadă pentru a-l saluta. "Biserica trebuie să fie samariteană ca Paul al VI-lea", explică făcând ecou la discursul pe care l-a ținut, în locul cardinalului din Mali, la Consistoriu. "Trebuie dată bucuria Evangheliei, așa cum ne spune Papa Francisc". În jurul lui se îngrămădesc preoți și surori, credincioși și curioși, se aud coruri, aplauze, glasuri de sărbătoare.

Mai ordonați credincioșii care-l salută pe Anders Arborelius, arhiepiscopul de Stockholm. Din Suedia au venit circa 450 de persoane, niciun exponent al guvernului. Este prezentă episcopesa luterană Antje Jackelen care l-a primit pe papa la Lund pentru cei 500 de ani ai reformei protestante, face o fotografie cu directorul de la La Civiltà Cattolica, Antonio Spadaro, dar sunt și exponenți ortodocși și evanghelici din Consiliul Creștin Suedez, invitați personal de noul cardinal, o sensibilitate ecumenică deosebită. Catolicii suedezi sunt o minoritate de doi, trei la sută, dar sunt în creștere grație venirii imigraților sirieni sau irakieni. Și curiozitatea față de Biserica catolică crește, cu atât mai mult în sudul țării după călătoria lui Jorge Mario Bergoglio: crește numărul persoanelor la liturghie, crește numărul curioșilor catolicismului. La rând pentru noul cardinal se evidențiază multe capete albe. Arborelius salută cu cordialitate. Când papa a anunțat numirea sa era într-o parohie pentru a administra Mirul, un preot care-l însoțea se uita la iphone - episcopul nu răspunde niciodată la celular - a văzut știrea: "Dumneavoastră veți fi cardinal". El n-a crezut, credea că era o glumă.

Printre noii cardinali trec cardinalul Tarcisio Bertone, americanul Sean O'Malley, ungurul Peter Erdö. Fondatorul comunității "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi, îl însoțește pe monseniorul Vincenzo Paglia, ambasadoarea engleză pe lângă Sfântul Scaun, Sally Jane Axworthy, merge în mod disciplinat în rând pentru a-i saluta pe noii cardinali, este comandantul jandarmilor Domenico Giani. Cardinalul venezuelean Baltazar Porras se oprește pentru a-l îmbrățișa pe noul cardinal Gregorio Rosa Chavez, episcop auxiliar de San Salvador. Și el, ca noii cardinali din Suedia, Laos și Mali, este primul cardinal din țară. Numele său este legat cu fir dublu cu arhiepiscopul martir Oscar Arnulfo Romero, beatificat la stimulentul lui Jorge Mario Bergoglio, al cărui colaborator fidel a fost. Lui îi este dedicată iconița pe care noul cardinal o distribuie cu ocazia Consistoriului. Pe dos este un citat al său: "Cuvântul rămâne și aceea este marea mângâiere a celui care predică. Glasul meu va dispare, dar cuvântul meu care este Cristos va rămâne în inimile care au voit să-l primească".

Începând de astăzi, colegiul cardinalilor are 220 de cardinali. La sfârșitul lui aprilie, când cardinalul Sistach a împlinit 80 de ani, cardinalii electori erau 116. Cardinalii electori devin 121 (erau 115 atât în conclavul din 2013 care l-a ales pe Jorge Mario Bergoglio cât și în cel din 2005 care l-a ales pe Joseph Ratzinger). Limitând calculul la cardinalii electori, europenii urcă la 53 din 121, asiaticii la 15, africanii la 15, latinoamericanii la 17. Cardinalii italieni care ar intra într-un eventual conclav ar fi astăzi 24, peste un an, din cauza împlinirii vârstei de 80 de ani a cinci cardinali italieni, vor coborî la 19. În termeni de procente, din 2005 Europa trece de la 50,4 la 43,8 din colegiul cardinalilor, America Latină de la 16,5 la 14,05, Africa de la 9,6 la 12,4, Asia de la 9,6 la 12,4. America de Nord este acum la 14,04% (era la 12,2% în 2013), Oceania la 3,3% (1,7%). Italia a trecut în acești ani ai lui Bergoglio de la 17,4% la 19,8%. Procente care, cel puțin în parte, apropie compoziția colegiului cardinalilor de geografia poporului catolic, care, în mod notoriu, este majoritar în America Latină, crește în Asia și Africa, diminuează în Statele Unite și în Europa. În cinci ani, conform ultimului Annuarium Statisticum Ecclesiae publicat în martie de Vatican, cel referitor la 2015, în timp ce în Africa se înregistrează o creștere cu 19,4% a credincioșilor, trecând numărul catolicilor, în aceeași perioadă, de la 186 la 222 de milioane, în Europa în schimb se manifestă o situație de stabilitate (în 2015 catolicii erau aproape 286 de milioane și sunt puțin mai mulți cu 800 de mii față de 2010 și 1,3 milioane mai puțini față de 2014). Situații intermediare între cele două descrise mai sus sunt cele înregistrate în America și în Asia, unde creșterea numărului de catolici este desigur importantă (respectiv, +6,7% și +9,1%), dar totul în linie cu dezvoltarea demografică din aceste două continente. De astăzi, 19 cardinali electori au fost creați de Ioan Paul al II-lea, 53 de Benedict al XVI-lea și 49 de Francisc (ultimul cardinal creat de Paul al VI-lea împreună cu Joseph Ratzinger, brazilianul Paul Evaristo Arns, a murit în decembrie 2016).

(După Vatican Insider, 28 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat