Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie aniversară

PS Petru Gherghel a prezidat joi, 29 iunie 2017, Liturghia de la ora 18.30 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul căreia a sărbătorit trei evenimente: 77 de ani de viață, 52 de ani de preoție și ziua onomastică. La celebrarea liturgică au participat PS Aurel Percă, aproximativ 30 de preoți, dintre care trei colegi ai PS Gherghel, și numeroși credincioși.

În solemnitatea "Sfinții Petru și Paul" episcopii, preoții și credincioșii s-au adunat în jurul sfântului altar al catedralei ieșene pentru a-i sărbători pe cei doi mari apostoli ai Bisericii, dar și pentru a marca mai multe momente importante din viața păstorului Diecezei de Iași.

Celebrarea liturgică a început printr-o procesiune spre altarul de jertfă unde fiecare și-a adus roadele proprii. În cântarea înălțătoare a corului mare al catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă, soborul preoților înainta amintindu-și că ziua de 29 iunie înseamnă și o sărbătoare personală, mulți dintre ei împlinind în această zi încă un an de Preoție.

În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a subliniat două aspecte ale vieții celor doi sfinți și anume, cine erau Petru și Paul și de ce au ajuns amândoi la Roma. Pornind de la latura umană a celor doi, care, atunci când au fost chemați, încă nu erau sfinți, PS Aurel a evidențiat că aceștia au ajuns să fie astăzi coloane ale Bisericii pentru că Isus i-a chemat și pentru că ei au colaborat cu harul lui Dumnezeu. Și cel mai important este că Dumnezeu i-a iubit așa cum erau și i-a chemat să fie colaboratorii săi, deși nu erau cei mai perfecți oameni ai acelor timpuri. Referitor la cel de-al doilea punct, de ce au ajuns amândoi la Roma, Excelența Sa a evidențiat universalitatea evangheliei. Cei doi apostoli au predicat la Roma și au murit ca martiri acolo pentru ca vestea cea bună adusă de Cristos să poată ajunge la toți oamenii. La final, Preasfințitul i-a îndemnat pe cei prezenți să se lase inspirați de exemplele celor doi mari sfinți și să împlinească în viața de zi cu zi voința lui Dumnezeu pentru ca asemenea lui Petru și Paul să dăm și noi mărturie despre credința noastră în Isus Cristos, cel înviat.

La finalul celebrării, PS Aurel Percă l-a felicitat pe PS Petru Gherghel pentru cele trei momente importante din viața Excelenței Sale, invocând mijlocirea sfinților Petru și Paul pentru a avea în continuare putere de muncă și acea mărturie a unității pe care ne-au lăsat-o cei doi apostoli. Apoi, toți cei prezenți i-au cântat păstorului diecezei tradiționalul: "La mulți ani!"

Înainte de binecuvântare, PS Petru Gherghel le-a mulțumit tuturor pentru cântare și pentru gândul bun pe care l-au îndreptat spre el, transmițându-le totodată cele mai ales urări celor care poată numele de Petru și Paul, precum și derivatele lor. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală împărțită de PS Petru Gherghel.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Iași: Liturghie aniversară

* * *


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat