Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Părinților Bisericii le plăcea să-i compare pe sfinții apostoli Petru și Paul cu două coloane, pe care se sprijină construcția vizibilă a Bisericii. Ambii au pecetluit cu propriul sânge mărturia adusă lui Cristos cu predica și slujirea adusă comunității creștine care se năștea. Această mărturie este scoasă în evidență de lecturile biblice din liturgia de astăzi, lecturi care indică motivul pentru care credința lor, mărturisită și vestită, a fost încoronată după aceea cu dovada supremă a martiriului.

Cartea Faptele Apostolilor (cf. 12,1-11) relatează evenimentul închiderii și apoi al eliberării lui Petru. El a experimentat aversiunea față de Evanghelie deja la Ierusalim, unde a fost închis în carceră de regele Irod "voind să-l înfățișeze poporului" (v. 4). Dar a fost salvat în mod miraculos și astfel a putut să ducă la sfârșit misiunea sa evanghelizatoare, mai întâi în Țara Sfântă și apoi la Roma, punând orice energie a sa în slujba comunității creștine.

Și Paul a experimentat ostilități de care a fost eliberat de Domnul. Trimis de Cel Înviat în multe cetăți la populațiile păgâne, el a întâlnit rezistențe puternice atât din partea coreligionarilor săi cât și din partea autorităților civile. Scriind discipolului Timotei, reflectează asupra propriei vieți și asupra propriului parcurs misionar, precum și asupra persecuțiilor îndurate din cauza Evangheliei.

Aceste două "eliberări", a lui Petru și a lui Paul, revelează drumul comun al celor doi apostoli, care au fost trimiși de Isus să vestească Evanghelia în locuri dificile și în anumite cazuri ostile. Ambii, cu evenimentele lor personale și ecleziale, ne demonstrează și ne spun nouă, astăzi, că Domnul este mereu alături de noi, merge cu noi, nu ne abandonează niciodată. În special în momentul încercării, Dumnezeu ne întinde mâna, vine în ajutorul nostru și ne eliberează de amenințările dușmanilor. Dar să ne amintim că adevăratul nostru dușman este păcatul, și Cel Rău care ne împinge spre el. Când ne reconciliem cu Dumnezeu, în special în sacramentul Pocăinței, primind harul iertării, suntem eliberați de legăturile răului și ușurați de povara greșelilor noastre. Astfel putem continua parcursul nostru de vestitori și martori bucuroși ai Evangheliei, demonstrând că noi cei dintâi am primit milostivire.

Fecioarei Maria, Regina Apostolilor, să-i adresăm rugăciunea noastră, care astăzi este mai ales pentru Biserica ce trăiește la Roma și pentru acest oraș, ai cărui patroni sunt Petru și Paul. Ei să-i dobândească bunăstarea spirituală și materială. Bunătatea și harul Domnului să susțină tot poporul roman, pentru ca să trăiască în fraternitate și înțelegere, făcând să strălucească credința creștină, mărturisită cu ardoare neînfricată de sfinții apostoli Petru și Paul.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În această dimineață, aici în piață, am celebrat Euharistia cu cei cinci cardinali pe care i-am creat în Consistoriul de ieri și am binecuvântat pallium-urile arhiepiscopilor mitropoliți numiți în acest ultim an, care provin din diferite țări. Reînnoiesc salutul meu și urarea mea pentru ei și pentru cei care i-au însoțit în acest pelerinaj. Îi încurajez să continue cu bucurie misiunea lor în slujba Evangheliei, în comuniune cu toată Biserica. În aceeași celebrare i-am primit cu afect pe membrii delegației venite la Roma în numele patriarhului ecumenic, preaiubitul frate Bartolomeu. Și această prezență este semn al legăturilor fraterne existente între Bisericile noastre.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, familii, grupuri parohiale, asociații și fiecare credincios care proveniți din Italia și din atâtea părți ale lumii, în special din Germania, din Anglia, din Bolivia, din Indonezia și din Qatar. Îi salut pe studenții din școlile catolice din Salbris (Franța), din Osijek (Croația) și din Londra.

Salutul meu se îndreaptă astăzi mai ales spre voi, credincioși din Roma, în sărbătoarea sfinților patroni ai orașului! Tuturor credincioșilor din Roma multe aplauze! Pentru acest moment "Pro Loco" romană a promovată tradiționala Înflorită, realizată de diferiți artiști și de voluntarii din Serviciul Civil. Mulțumesc pentru această inițiativă și pentru frumoasele reprezentații florale! Și doresc să amintesc și spectacolul pirotehnic care va avea loc în această seară la Piazza del Popolo.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat