Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Întoarcerea" sfântului Ioan al XXIII-lea în ținutul său

De Marco Roncalli

Sfântul Ioan al XXIII-lea se întoarce în ținutul său

Anul viitor, urna cu trupul sfântului Ioan al XXIII-lea va fi expusă venerației credincioșilor în satul său natal Sotto il Monte - satul unde s-a născut la 25 noiembrie 1881 - și la Bergamo, dieceza căreia i-a dedicat slujirea sa pentru primii patruzeci de ani ai vieții sale, înainte de chemarea la Roma în 1921 în slujba lui Propaganda Fide. Astfel se realizează dorința atâtor credincioși manifestată în ultimii trei ani, după canonizarea în "Sfântul Petru" la 27 aprilie 2014. Papa Francisc a anunțat, prin Secretariatul de Stat, că primește cu bunăvoință cererea "întoarcerii la Bergamo" a fiului său cel mai ilustru, prezentată de episcopul Francesco Beschi. Anunțul a fost dat în această dimineață, marți 27 iunie 2017, la curia din Bergamo. Chiar dacă nu se cunosc încă data exactă și detaliile, se poate presupune că asta va coincide cu ziua de 3 iunie, aniversarea morții Pontifului.

"Urna cu trupul sfântului papă va ajunge în oraș și la Sotto il Monte câteva zile. Papa Roncalli se întoarce la Bergamo în a 60-a aniversare a alegerii sale ca Pontif (28 octombrie 1958), la a 55-a aniversare a enciclicei Pacem in terris (11 aprilie 1963) și a morții sale (3 iunie 1963)", se citește pe situl diecezei care în acest an amintește și a cincizecea aniversare a noului seminar episcopal care are ca patron chiar pe Papa Ioan, voit și susținut de el. "Dorința ca Papa Ioan al XXIII-lea să se întoarcă în ținutul său natal - în afară de faptul că a fost exprimată confidențial în mai multe ocazii chiar de Pontif - a fost manifestată de mai multe ori de atâția credincioși parohului de la Sotto il Monte care a primit-o și a prezentat-o Papei Francisc împreună cu cererea formală a diecezei", se află în curie.

Comentariul episcopului de Bergamo

Monseniorul Francesco Beschi a comentat astfel: "Îi mulțumim Papei Francisc pentru acest gest de iubire paternă față de dieceza noastră de Bergamo. Pentru noi este o mare bucurie și un har special. A mă gândi la sfântul Papă Ioan al XXIII-lea care se întoarce în ținutul său m-a făcut să-mi amintesc ceea ce a spus el, la câteva luni după alegerea ca Pontif, la o audiență acordată unui grup din Bergamo: «Vă îndemn să înaintați mereu în bunătate, în virtute, în generozitate, pentru ca cei din Bergamo să fie mereu vrednici de Bergamo». Prezența sa va interpela Biserica noastră și societatea noastră. Scria monseniorul Roncalli rudelor la 26 noiembrie 1930: «De când am plecat de acasă am citit multe cărți și am învățat multe lucruri pe care voi nu puteați să mi le învățați. Însă acele lucruri pe care le-am învățat de la voi încă sunt cele mai prețioase și importante; sprijină și dau căldură multor altora pe care le-am învățat după aceea, în atâția și atâția ani». Din aceste profunde rădăcini din Bergamo înflorește preferința sa - arătată lumii de Papa - de a privi aspectele pozitive, mai mult decât pe cele negative și să se considere, în raporturile cu ceilalți, mai mult ceea ce unește decât ceea ce desparte. O bergamanescitate care determină umanitatea sa și spiritualitatea sa devine răbdare în dificultăți, sobrietate în folosirea lucrurilor, statornicie și încredere. Aceeași bergamanescitate care genera înțelegere senină în numeroasa familie patriarhală Roncalli, cu disponibilitatea de a împărtăși cu cei mai săraci acel puțin care se deținea. Era «școala din curte» care învăța să se privească viața și viitorul cu optimism și să se ia în considerare persoanele cu stimă și încredere. Privind la acest rod al ținutului nostru, suntem stimulați să ne întoarcem la rădăcinile noastre și mai ales să reînnoim aceeași limfă de har care ne unește cu el".

Știrea a fost primită cu satisfacție de comunitatea din Bergamo și din Sotto il Monte.

Comentariul parohului de la Sotto il Monte

În mod deosebit, interpelat de noi, așa a răspuns monseniorul Claudio Dolcini, paroh de Sotto il Monte. "Chiar sunt bucuros și cu mine toți oamenii din parohia din Sotto il Monte pentru răspunsul pozitiv al Papei Francisc, venit prin Secretariatul de Stat, la cererea episcopului de Bergamo. De când sunt paroh la Sotto il Monte mai mulți credincioși mi-au manifestat dorința de a se putea bucura de prezența sicriului Papei Ioan la Sotto il Monte. Această dorință demonstrează marea devoțiune față de «Papa bunătății» care aici la Sotto il Monte se atinge cu mâna în fiecare zi. Episcopul de Bergamo, monseniorul Francesco Beschi, a primit cu mare entuziasm cererea pe care i-am manifestat-o și imediat a pornit la lucru pentru a contacta Sfântul Scaun. Când episcopul, în zilele trecute, m-a informat că a venit de la Roma părerea pozitivă m-am emoționat profund, și m-a costat mult să nu pot împărtăși știrea cu nimeni. Astăzi, când episcopul de Bergamo a dat știrea oficială, clopotele care sunau de sărbătoare în toate clopotnițele din Sotto il Monte, și mulți locuitori din Sotto il Monte mi-au destăinuit că au plâns după ce au auzit despre acest eveniment. Vom trece imediat la muncă pentru că lunile care ne desparte de această vizită așa de importantă sunt, în afară de un timp de muncă intensă, și un timp de mare har pentru că trecerea sicriului sfântului Ioan al XXIII-lea la Sotto il Monte poate să fie ocazie de credință mai mare pentru cei din Sotto il Monte și pentru pelerini".

Precedentul sfântului Pius al X-lea

În iunie 1954, după canonizarea lui Pius al X-lea, tocmai viitorul Ioan al XXIII-lea, pe atunci patriarhul de Veneția, Angelo Giuseppe Roncalli, care din Torreglia, în numele episcopatului din Triveneto, a fost cel care a cerut "oficial lui Pius al XII-lea" să permită ca "sfintele rămășițe pământești" ale sfântului Pius al X-lea să poată trece "prin punctele principale ale regiunii Veneto". După câteva zile, monseniorul Montini îi comunica primirea favorabilă a cererii și, foarte fericit, Roncalli se grăbea să dea de știre diecezei, cu o scurtă scrisoare din 24 iunie, ajungând să anunțe că "întoarcerea lui Pius al X-lea va avea loc cu siguranță după jumătatea lunii septembrie". În realitate, faptele s-au petrecut în mod diferit. Dacă în iulie, patriarhul era sigur de realizarea iminentă a proiectului, în august au venit dificultăți insurmontabile - legate de temerile unei "descompuneri" a trupului în sicriu - depășite abia după cinci ani: așadar, permisiunea a avut loc numai după cinci ani purtând semnătura lui Ioan al XXIII-lea și pelerinajul la Veneția a avut loc în primăvara anului 1959.

(După Vatican Insider, 27 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat