Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Îmbrățișarea papei Francisc pentru un grup de femei despărțite

De Andrés Beltramo Álvarez

Îmbrățișarea unui păstor. O întâlnire intimă, apropiată, cea a papei Francisc, în această dimineață, cu un grup de femei despărțite și divorțate. Mame de familie, tinere în căutarea unei alte oportunități după criza și ruperea căsătoriei lor, femei care au recuperat o stabilitate tocmai grație Bisericii care le-a oferit un loc. Papa le-a primit în această dimineață în Vatican timp de circa 95 de minute. Proveneau din dieceza de Toledo, din Spania, și însuși pontiful a fost cel care a voit să le cunoască.

Știrea despre întâlnire a trecut aproape în surdină, nici nu apărea printre activitățile oficiale din agenda papală. S-a ajuns la cunoașterea ei numai după aceea, grație mărturiilor câtorva participante. Ideea întâlnirii s-a născut în urmă cu câteva luni, în aprilie, când arhiepiscopul de Toledo, Braulio Rodríguez, a trimis o scrisoare papei în care prezenta experiența aceste comunități speciale de credincioși, care se reunește lunar în Parohia "San Juan de la Cruz" pentru adorația preasfântului sacrament și pentru a împărtăși teme comune într-un mediu fratern. Francisc a rămas uimit de scrisoare și a cerut să întâlnească acest grup de femei aici la Roma. Astăzi au reușit în sfârșit să ajungă și, în afară de papa, l-au întâlnit și pe cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață.

"A fost o experiență unică în care am găsit un tată care ne-a ascultat cu gentilețe și simplitate absolută", povestește Esperanza Gómez-Menor, una dintre femeile prezente. "Papa a insistat asupra educației cu iubire a copiilor noștri, a respectării întregii lumi și rugăciunii pentru foștii noștri soți". Mamă a doi copii, Esperanza, în momentul întrebării sale, i-a cerut pontifului: "Cum putem să-i creștem pe copiii noștri fără a-l discredita pe tatăl?". Bergoglio a răspuns să "nu folosim niciodată copiii ca armă de luptă" și să "predicăm cu exemplul și să facem totul cu atâta iubire".

La rândul său, Isabel Díaz a tratat cu pontiful tema rolului femeilor despărțite și divorțate în Biserică, și ca răspuns a primit invitația de a ajuta celelalte persoane care au suferit o despărțire și o criză matrimonială pentru a le încuraja să meargă înainte. "Sfântul Părinte a insistat pentru ca noi, cu experiența noastră, să-i putem ajuta pe cei despărțiți să trăiască această suferință; mai ales a repetat de mai multe ori că Biserica ne îmbrățișează", a spus ea.

Cu grupul era Miguel Garrigós, delegat pentru pastorația familiei și vieții din Dieceza de Toledo, care urmărește îndeaproape inițiativa care face parte din planul pastoral diecezan. "Papa ne-a spus că noi (ca ființe umane) nu suntem chemați să rămânem răniți. Trebuie să ne obișnuim să conviețuim cu cicatricea și să facem asta cu demnitate, pentru că cicatricele suferințelor din trecut ne înnobilează ca ridurile pentru cei bătrâni", a afirmat el.

Și a povestit și că Francisc le-a recomandat tuturor să citească exortația sa apostolică Amoris laetitia, îndeosebi capitolul VIII care tratează problema divorțaților-recăsătoriți și alte probleme delicate, și capitolul IV unde este desfășurată o analiză realistă a iubirii. "Iertarea este dificilă, este un drum și un har al lui Dumnezeu care îi face bine celui care este rănit și celui care a rănit", a subliniat Garrigós.

La sfârșitul întâlnirii, femeile i-au dăruit papei o culegere a scrisorilor fiecăreia și a desenelor copiilor lor, împreună cu un tablou și două cărți. Pontiful la rândul său a dăruit fiecăruia un rozariu. În sfârșit, arhiepiscopul de Toledo a comentat: "Papa ne-a mulțumit pentru că am venit, dar este exact contrariul: noi suntem cei care suntem recunoscători pentru că întâlnirea de astăzi a fost ceva cu valoare inestimabilă".

(După Vatican Insider, 28 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat