Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe mărturia martirilor

Mesajul patriarhului Bartolomeu

Sanctitate,

Astăzi celebrăm împreună cu dumneavoastră amintirea venerabilă a sfinților, glorioșilor și vrednicilor de laudă capi ai apostolilor, Petru și Paul, care au primit coroana martiriului lor în cetatea imperială. Participăm la bucuria acestei solemnități, perpetuând tradiția solemnă a schimbului de vizite oficiale prin delegații cu ocazia respectivelor noastre sărbători ale tronului. Urările noastre în această solemnitate, Sanctitate, vă sunt transmise și exprimate personal de delegația noastră patriarhală condusă de Excelența Sa arhiepiscopul Job de Telmessos, co-președinte al Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre cele două Biserici ale noastre surori, de preacucernicul Ambrosios Chrozidis, mare vicar al patriarhiei ecumenice, și de preacucernicul arhimandrit Agathangelos Siskos, bibliotecar al patriarhiei ecumenice și secretar al venerabilei delegații trimise anul acesta.

Comemorarea sfinților apostoli Petru și Paul ne amintește mărturia lor comună și slujirea lor în numele Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, care până la urmă i-a condus la martiriu. Biserica a fost instituită pe Cristos, prin mărturisirea, mărturia și sângele sfinților apostoli, așa cum vestise Domnul: "Îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,8). După ce sfântul Petru l-a mărturisit pe Isus Cristos ca Mesia, Fiul Dumnezeului celui viu, Domnul nostru a spus: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18). Pentru acest motiv, sfântul Paul a vorbit astfel despre misiunea sa: "Dar, primind ajutor de la Dumnezeu, până în ziua de astăzi stau ca martor înaintea celor mici și a celor mari fără să spun ceva în afara celor pe care le-au spus profeții și Moise că se vor împlini, și anume: Cristos va suferi și, înviind primul din morți, va vesti poporului și păgânilor lumina" (Fap 26,22-23).

Tertulian a recunoscut sângele apostolilor și apoi pe cel al martirilor creștini ca sămânță a Bisericii. Adresându-se celor care îi persecutau pe creștini, a spus: "Mai numeroși devenim, ori de câte ori suntem secerați de voi: este sămânță sângele creștinilor" (Apologeticul, 50). Moartea martirilor este o mărturie a morții lui Cristos pe cruce și a învierii sale glorioase din mormânt a treia zi, care ne conduc amândouă la viața veșnică în Împărăția sa. Pentru acest motiv, celebrăm cu bucurie sărbătoarea sfinților martiri, cu bucuria Învierii și în anticiparea bucuroasă a gloriei Împărăției care va veni, așa cum este mărturisit de primul martir, arhidiaconul Ștefan, în momentul martiriului său: "Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând la dreapta lui Dumnezeu" (Fap 7,56).

Biserica a fost persecutată în timpul întregii sale istorii, în epoci și în timpuri diferite; însă sângele martirilor săi a fost izvor de forță în credința și mărturia Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos. Ca mireasă a lui Cristos, și astăzi Biserica este chemată la martyria, în timp ce înfruntă noi forme de persecuție și asuprire. În ultimii ani am asistat cu mare tristețe la atacurile împotriva creștinilor și a locurilor lor de cult. Bisericile noastre surori sunt solidare cu toți creștinii persecutați și asupriți din prezent și în acest moment îi amintim "pe cei care sunt în mine, în exil, în munca dură și pe cei care trăiesc orice gen de chin, asuprire, nevoie sau neliniște".

Astăzi ne amintim de bucuria pe care am simțit-o în urmă cu două luni fiind cu dumneavoastră, Sanctitate, în Egipt, o țară irigată constant de sângele de martiri creștini. Ne-am rugat împreună cu dumneavoastră pentru poporul din Egipt, pentru unitate, pace și dreptate în lume, în biserica "Sfinții apostoli Petru și Paul" din Cairo, aproape de catedrala ortodoxă coptă "Sfântul Marcu", care în urmă cu câteva luni a devenit un sacru martyrion.

A fost un moment important pentru noi și pentru lume. La Cairo, împreună cu dumneavoastră, Sanctitate, am vorbit într-o conferință internațională despre pace, împărtășind convingerea că nu poate să existe nicio violență, nicio justificare a terorismului, în numele religiei. Împreună cu dumneavoastră, am subliniat că violența este negarea credințelor religioase fundamentale și a doctrinei, că adevărata credință nu scutește ființele umane de responsabilitatea lor față de lume, și am evidențiat importanța de a respecta demnitatea umană și necesitatea de a susține luptele menite să obțină dreptate și pace. Am amintit lumii noastre contemporane că omenirea cere astăzi de la religie onestitate și deschidere de a cultiva iubirea, solidaritatea și compasiunea. Acest lucru poate să fie realizat și prin dialogul interreligios, care are ca scop acela de a învinge fundamentalismul religios și de a demonstra că religiile pot și trebuie să slujească drept punți între persoane, drept instrumente de pace și de înțelegere reciprocă, precum și de respect între ființele umane. Acest dialog interreligios este întărit ulterior printr-o apropiere mai mare a creștinilor despărțiți.

De aceea, suntem convinși că mărturia noastră comună în fața numeroaselor provocări din lumea noastră contemporană constituie o mărturie pozitivă pentru Biserica lui Cristos și pentru a ne apropia mai mult de unitate. De fapt, aceasta este porunci Domnului și Mântuitorului nostru: "Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții" (In13,35). În urmă cu peste cincizeci de ani, Bisericile noastre au întreprins un dialog de iubire care ne-a condus într-un dialog de adevăr. Ținând cont de asta, punem mare emfază pe dialogul teologic care este făcut de aproape patruzeci de ani între Bisericile noastre surori. Suntem deosebit de bucuroși să aflăm că a patruzecea întâlnire a Comisiei Internaționale pentru Dialogul Teologic din septembrie 2016, la Chieti, s-a desfășurat într-un climat de colaborare fraternă și schimb teologic reciproc, producând cu succes un important document comun despre primat și sinodalitate în primul mileniu. Astfel, această comisie a propus noi pași pe drumul nostru comun spre unitate. Acum comisia va intra într-o nouă fază a dialogului. Să ne rugăm pentru ca acest comitet de coordonare, prevăzut pentru septembrie în insula Leros, să fie rodnic, propunând o temă comună și o metodologie pentru următoarea fază a dezbaterii noastre.

Sanctitate, preaiubit frate Francisc, în timp ce astăzi celebrăm sărbătoarea tronului Bisericii din Roma, reafirmăm dorința noastră profundă de a înainta împreună pe drumul spre unitate. Ne rugăm pentru ca Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos să vă dăruiască sănătate, putere și pace, în așa fel încât să puteți continua diakonia adusă sufletelor preaprețioase încredințate îngrijirii dumneavoastră primațiale și înțelepciunii dumneavoastră.

Transmițându-vă dumneavoastră, Sanctitate, venerabilei ierarhii și credincioșilor iubitori ai lui Cristos din Biserica dumneavoastră saluturile noastre cele mai cordiale, vă îmbrățișăm frățește cu o "sărutare sfântă" și rămânem cu mare iubire și venerație în Isus Cristos, Mielul ucis care trăiește în veci.

De la Patriarhia Ecumenică, 29 iunie 2017

Iubitul dumneavoastră frate în Cristos

(După L'Osservatore Romano, 28 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat